2012. dec 04.

2012.12.04

írta: Netarzenál
2012.12.04

Norvégia számára november 28-án, majd egy évvel az első után, átadásra került a második NHIndustries NH90 NFH helikopter a megrendelt 14-ből, az építést végző AgustaWestland Tessera-i üzemében. Az NH90-es különféle változataiból eddig 128 darabot adtak át Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Svédország, Finnország, Norvégia, Görögország, Omán, Ausztrália és Új-Zéland számára, míg a haditengerészeti NFH változat ebből a mennyiségből 19 darabbal képviselteti magát a legyártott darabszámban.

November 30-án átadásra került a kilencedik Lockheed Martin C-5M Super Galaxy teherszállítógép az USAF számára, mely már a hatodik sorozatban átépített példány volt a programban. A 85-0001-es gyártási számú immáron modernizáláson átesett gép a Dover légibázisra fog kerülni, miután belső festésével is végeztek a Stewart támaszponton. Az USAF 2016 végére összesen 52 C-5M Super Galaxy-val szeretne rendelkezni, ezeket egy C-5A, 49 C-5B, és két C-5C átalakításával hozzák létre.

Megkapta ötödik és egyben utolsó KC-30A (A330 MRTT) többcélú tartálygépét az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) az Airbus Military-tól. A három üzemanyag-átadási ponttal rendelkező gépek képesek 270 személy szállítására is. A légierő vezetése szerint a korlátozások nélküli tanker feladatok ellátását még az év vége előtt megkezdheti a gépekkel felszerelt 33. század, mely az Amberley támaszponton állomásozik.

Egy több mint 14 km-re lévő célpont megsemmisítésével sikeresen mutatkozott be a VL MICA légvédelmi rendszer az Ománi Szultánságban. Ez a mostani éleslövészet már a 19. volt a VL MICA 2003-ban megindult fejlesztése óta. Ez idő alatt egyetlen egy alkalommal sem történt meg, hogy a rendszer valamely eleme nem az elvártak szerint teljesített volna.

Első két Eurocopter EC725-ös helikopterét vehette át a Maláj Királyi Légierő Kuala Lumpurban. Malajzia 2014-ig bezárólag 12 kutató-mentő feladatokra specializált forgószárnyast szerez be. Az első helikopter még tavaly decemberben készült el és a szerződésben foglaltak szerinti időben került átadásra. A második példányt sikerült a gyártónak három hónappal a tervezett idő előtt leszállítani.

December első napján befutott Mayport kikötőjébe a USS KLAKRING (FFG 42) fregatt, fedélzetén négy Northrop Grumman MQ-8B Fire Scout robothelikopterrel. A gépek öt hónapig üzemeltek a fregattról felszállva, ez idő alatt az afrikai partok mentén tevékenykedő kalózok elleni művelteket támogatták megfigyelési adatokkal. Mindezt tehették a nap 24 óráján át folyamatosan, amire nem is egyszer volt példa az őrjáratozás során.

NETARZENÁL GALÉRIA

Kanadai páncélosok.

Repül a 105-ös.

Az AG-51 Immelmann ezred McDonnell Douglas RF-4E Phantom II gépei.

Fencer.

Airbus A400M Atlas.

Xian H-6H: 1., 2.

Szólj hozzá

Galaxy 42) NFH Eurocopter USS Super MQ-8B Fire Scout EC725 NH90 (FFG A330 MRTT MICA C-5M KC-30A VL KLAKRING