2013. jan 17.

2013.01.17

írta: Netarzenál
2013.01.17

Hozzáláthat az USAF készletében lévő AGM-88 HARM rádiólokátorok elleni rakéták modernizálásához a Raytheon Company, valamint a programban beszállítóként érdekelt Honeywell és Rockwell Collins. A fegyver gyártását is végző Raytheon a napokban megkötött 12,3 millió dolláros szerződés értelmében a már régebben elgyártott rakétákat latja el GPS műholdas és továbbfejlesztett inerciális navigációs rendszerekkel, valamint egy új fedélzeti számítógéppel. Az első korszerűsített AGM-88-ok ez év utolsó negyedévében merülnek majd átadásra.

Sikeresen befejezte a Boeing a több mint 13 tonnás GBU-57A/B MOP (Massive Ordnance Penetrator) bombák hibáinak korrigálását. Ezen munkák alatt 2012 júniusa és októbere között összesen 5 MOP-ot oldottak le a B-2A Spirit lopakodó bombázókról a White Sands-i lőtér területe felett. Ezek közül volt 3 darab éles volt, míg a másik kettő csak ballaszttal volt ellátva a robbanóanyag helyén. Ezen tesztek során bizonyítást nyert, hogy a MOP már képes a tőle elvárt mélységben is a vezetési pontok és fegyverraktárak elpusztítására.

Már teljes sebességgel folyik a Lockheed Martin Sniper SE célmegjelölők gyártása az amerikai vállalatnál. A konténer az új érzékelők és processzorok beépítésével nagyobb távolságról teszi lehetővé a földi célpontok felderítését, azonosítását, megfigyelését. Ezek mellett nagyfelbontású videókat is képes továbbítani a földi csapatok számára. A Sniper SE még ebben az évben meg fog jelenni az amerikai légierő harci övezetekben tartózkodó gépein.

Egy hathetes hajóút után megérkezett a spanyol Navantia hajógyárból útnak indított, a HOBART-osztályú rombolók névadó egységére kerülő első szonár blokk Ausztráliába. Ez modul a hajóorr legalsó részén helyezkedik el és a hanglokátor üvegszálas kupolája mellett az azt követő törzsszekciókat is magába foglalja. A másik két rombolóra kerülő szonár blokk még ebben az évben szintén megérkezik a távoli országba.

Afganisztán hadereje hamarosan UAV gépekkel lesz gazdagabb. Erről az újabb látogatása során az Egyesült Államokba érkező Hamid Karzai afgán elnök nyilatkozott a The New York Times-nak. Az elnök azt is megemlítette, hogy a pilóta nélküli gépek mellett még további 20 helikoptert, valamint négy C-130 Hercules teherszállítót fog beszerezni országának hadereje az USA támogatásával.

Olaszországban az előzetes tesztek befejezését követően még 2012. november 23-án állapodtak meg a hadsereg és a haditengerészet vezetői arról, hogy az AgustaWestland AH129D Mangusta harci helikopterek a jövőben bevethetővé fognak válni a flotta hajóinak fedélzetéről is. Az izraeli Rafael által gyártott Toplite III elektrooptikai rendszerrel és Spike ER irányított rakétákkal felfegyverzett Mangusta harci helikopterek így a partraszállási hadműveletek támogatására is képessé válnak. A hadsereg pilótáinak átképzésével egyidejűleg elvégzik az ötlapátos rotoragyak átalakítását is, így a rotorlapátok egymás mellé hajthatóvá fognak válni, így csökkentve a hajófedélzeti tároláshoz szükséges helyet. Továbbá a gépek korróziótól való védelmének megerősítése érdekében, a tengeri sós levegőnek jobban ellenálló felületvédelmet is kapnak.

A haderő készleteinek egy jelentős részét tervezik a Csendes-óceán fenekén tárolni az Egyesült Államokban. A haditengerészet és a DARPA által végzett kutatások arra irányulnak, hogy hogyan lehetne a nemzetközi vizekben, a tengerfenéken nyugvó és onnan parancsra a felszínre emelkedő konténereket létrehozni. Ezeket fegyverekkel, felszerelésekkel és különféle berendezésekkel megrakva süllyesztenék el, majd ha egy háborús helyzetben szükség lenne rájuk, akkor a felszínre emelkednének és tartalmukkal segítenék az amerikai haderőt. Úgy vélik, az ilyen eszközök alkalmazásával rengeteg időt és pénz tudnának megspórolni és logisztikai rémálomtól is mentesülne az amerikai hadigépezet. A rengeteg technikai kihívás mellett politikait is felvet ez az ötlet, mivel nemzetközi vizeket használnának amerikai hadianyagok tárolására.

NETARZENÁL GALÉRIA

Finn GM 403-as rádiólokátor: 1., 2.

Embraer AT-26 Xavante.

Kamov Ka-25PL.

Lockheed Martin F-35A Lightning II.

Dassault (SABCA) Mirage 5BA.

Eurofighter EF-2000 Typhoon T.3.

Szólj hozzá

Martin Sniper Lockheed Boeing AgustaWestland Raytheon Spike Honeywell HOBART-osztály Rockwell Collins AGM-88 HARM GBU-57A/B MOP Navantia AH129D Mangusta Toplite