2013. jan 23.

2013.01.23

írta: Netarzenál
2013.01.23

Az amerikai légierő és a Raytheon Company sikeresen elvégezte a GBU-53/B SDB II-es kis átmérőjű bombák első függesztési tesztjét az F-35 Lightning II-es vadászbombázón. Az Eglin légibázison végzett földi próbák során a gép fegyverterébe négy a GBU-53/B SDB II-es mellé még egy AIM-120-as AMRAAM légiharc-rakétát is elhelyeztek. Az SDB II-es hármas üzemmódú vezérléssel (milliméter hullámhosszú radaros, hűtött képalkotó infravörös és félaktív lézeres) irányítható a maximum 74 km-re lévő célpontra.

Az F-35-höz kapcsolódó további hír, hogy a haditengerészet részére készülő C variáns két gépe, a CF-1-es és a CF-2-es végrehajtotta az első páros repülés közbeni üzemanyag-felvételt. Az üzemanyagot egy Lockheed Martin KC-130 Hercules tankerből vételezték a Patuxent River-i támaszponthoz közeli légtérben.

Németországban a hadsereg a Cassidian Optronics - korábbi nevén Carl Zeiss Optronics GmbH - új Attica termikus képalkotójával fogja leváltani a Leopard 2-es harckocsik parancsnokai által használt, szintén a Cassidian Optronics által gyártott giro-stabilizált Peri R17 jelzésű periszkópot. Berlin 7 millió euró értékben rendelte meg a cég termékét.  A Bundeswehr az új Puma gyalogsági harcjárműveit szintén az Attica termikus képalkotóval látja el. Ez a megoldás csökkenteni fogja a működési költségeket és természetesen logisztikai előnyökkel is jár. Továbbá a német döntés meghozatala előrevetíti azt, hogy a Leopard 2-es harckocsikat használó országok nagy valószínűséggel szintén ezt az eszközt fogják megrendelni páncélosaik számára.

A tegnapi bejegyzésben említett argentin SANTISIMA TRINIDAD Type 42-es romboló helyzete tovább romlott, jelenleg már teljesen a bal oldalára dőlve fekszik a kikötői móló mellett.

NETARZENÁL GALÉRIA

USS KEARSARGE (LHD 3).

English Electric Lightning F3.

Grumman A-6E Intruder.

Török F-16-os fékernyővel.

Iljusin Il-20M.

Hkp4C.

Szólj hozzá

2 Martin Lockheed Lightning F-35C Leopard GBU-53/B Raytheon Hercules Carl Zeiss Cassidian KC-130 Optronics GmbH Attica Peri R17