2013. feb 01.

2013.02.01

írta: Netarzenál
2013.02.01

A US. Navy vezetése Szingapúrból bérelt úszódaruk segítségével próbálja majd meg eltávolítani a zátonyon rekedt USS GUARDIAN (MCM 5) aknamentesítőjét. Terveik szerint a daruk pár napon belül megérkeznek majd a helyszínre.

Nagy-Britanniában a Honvédelmi Minisztérium a mai napon hozta nyilvánosságra az elkövetkező 10 év haditechnikai beszerzéseit, korszerűsítéseit is finanszírozó költségvetésének tervezetét. Ebben a 160 milliárd font nagyságú keretben a szárazföldi haderő, a haditengerészet, valamint a légierő számára egyaránt megtalálhatók az elkövetkező évtizedre a fejlesztéshez és a szinten tartáshoz elegendőnek vélt összegek. 35,8 milliárdot az ASTUTE-osztályú tengeralattjárókra, valamint a VANGUARD-osztályú rakétahordozók utódjainak kifejlesztésére fognak elkölteni.

18,5 milliárdot a harci repülők számára folyósítanak majd, ezekből a meglévő Eurofighter Typhoon vadászbombázók képességnövelése mellett az amerikai F-35B Lightning II-es gépek beszerzése is megvalósul, a pilóta nélküli repülőeszközök mellett. A flotta újabb 17,4 milliárdot a QUEEN ELIZABETH-osztályú hordozóira, a hat Type 45-ös rombolójára, valamint a még fejlesztés alatt álló új Type 26-os osztályba tartozó fregattjaira költhet el.

A RAF is további 13,9 milliárd fonttal gazdálkodhat a légi üzemanyag utántöltői és szállítógépei - Voyager és az A400M – esetében. A hadsereg a Warrior és Scout típusú páncélosai mellett még egyéb járművekre és rendszerekre költhet majd el 12,3 milliárd fontot, míg a forgószárnyasaira (Chinook, Apache, Puma, Wildcat) egy 12,1 milliárdos keret áll rendelkezésére.  A jövőbeli fegyverbeszerzésre 11,4 milliárdot szánnak, ebből rakétákat, precíziós irányítású bombákat, torpedókat stb. fognak vásárolni.

Az ország haderejéhez kapcsolódó hír, hogy továbbra is az afganisztáni szállítások fogják képezni a RAF nyolc C-17-ből álló flottájának az elsődleges feladatát. Így az eddig kétgépes állomány, mely a franciák Maliban végrehajtott akcióját logisztikai szállítással támogatta, immáron egy gépre redukálódik. Ez az egy gép jelenleg három hónapig áll majd a franciák rendelkezésére, azonban ez az időtartam az országban fennálló helyzet tekintetében változhat. Az 5. század egyik Sentinel R1-es radargépe január 25-től szintén a franciák hadműveleteit segíti felderítési adatok szolgáltatásával, egy 70 fős légi és földi személyzettel. Ez a gép szintén addig marad Maliban, ameddig képességeire a franciák igényt tartanak.

Tegnap átadásra került Angola számára az első három Embraer A-29 Super Tucano felfegyverezhető turbólégcsavaros repülőgép a megrendelt hatból. Az afrikai ország, kontinensén harmadikként vásárolt a brazil gyártású repülőgépekből.

NETARZENÁL GALÉRIA

Vizi-légi parádé brit módra.

Líbiai MiG-23UB.

Generációk.

Alenia Aermacchi M-346 Master.

Kaman SH-2G Super Seasprite.

Saab TF-35 Draken.

Szólj hozzá

5) Warrior Lightning USS Super F-35B Embraer A-29 Tucano Scout Eurofighter Typhoon QUEEN ASTUTE-osztály GUARDIAN (MCM VANGUARD-osztály ELIZABETH-osztály