2013. feb 14.

2013.02.14

írta: Netarzenál
2013.02.14

Egy új képesség megteremtésén fáradozik a Raytheon és a General Atomics Aeronautical Systems az MQ-9 Reaper távolról irányított repülőgépek számára. Az elképzelés célja, hogy a fegyverek bevetési képességén túl, egy újabb hasznos tulajdonsággal és eszközzel ruházzák fel a gépeket. Ez pedig nem lesz más, mint az ellenséges légvédelmi rendszerek elleni tevékenység. A cél érdekében a Reaper szárnyai alatt a MALD (Miniature Air Launched Decoy kisméretű légi indítású műcél) kerül elhelyezésre. A program jelenleg ott tart, hogy a földi teszteket már novemberben elvégezték és várhatólag az integráció még ebben az évben megvalósul, az első repülést a reményeik szerint novemberben hajtja majd végre a Reaper szárnyai alatt a MALD-al. A vállalatok a munkálatokat saját pénzből végzik el, egy későbbi megrendelés reményében.

Újabb sikeres lövészetet hajtottak végre az USA-ban a ballisztikus rakéták elleni védelemre használt SM-3 Blokk IA ellenrakétával. Most is a Hawaii-szigetek környékén lévő lőtér biztosított helyet a próbához és az indítást most is a TICONDEROGA-osztályú USS LAKE ERIE (CG 70) hajtotta végre. A célpont most egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát imitált, azonban felderítését és nyomon követését nem a cirkáló Aegis rendszere végezte, hanem a föld körüli pályán keringő STSS-D (Space Tracking and Surveillance System-Demonstrators = Űrbeli Követő- és Megfigyelőrendszer) műhold. Ennek adatait továbbították az LAKE ERIE számára, majd ezek segítségével történt meg az ellenrakéta kinetikus harci részének a célpontba vezetése is. Ezzel sikerült bizonyítani, hogy a világűrbe telepített eszközökkel is lehetséges olyan pontosságú adatokat szolgáltatni, amik elegendőek a sikeres találat elérésére.

A Northrop Grumman Corporation által gyártott STSS műholdakon a ballisztikus rakéták követésére szánt újfajta módszereket és érzékelőket próbálnak ki. Egy viszonylag kisméretű, alacsony pályára kerülő, éppen ezért elődjeiknél jobb felderítési képességgel rendelkező, nagyjából egy éves működésre tervezett eszközökről van szó az STSS-ek esetében. Feladatuk a rakétaindítások észlelése, a rakéták útvonalának követése, szükség esetén – mint az most is történt - a megsemmisítésüket lehetővé tevő adatok szolgáltatása. Mindezeket a ballisztikus rakéták kibocsátott infravörös sugárzás alapján teszik meg, speciális érzékelőiket a Raytheon gyártja. Bár a lövészet során nyert adatokat még elemzik, az már most kijelenthető, hogy az űrbe telepített felderítő rendszerekkel jelentősen megnövelhető a ballisztikus rakéták felderítési távolsága, ezáltal megsokszorozódik az elhárításukra tett lépések hatásossága. Jelenleg 24 amerikai hadihajó képes a ballisztikus rakéták megsemmisítésére a négy japán KONGO-osztályú rombolón kívül.

Már folyik a Davis-Monthan légibázison egy A-10A Thunderbolt csatarepülőgép átalakítás előtti szerelési munkálata. A gépből eltávolítják a fegyverzetet és több más rendszert is, ugyanis a gépből egy pilóta nélküli viharvadász lesz. Speciális felszerelését a megüresedett terekben fogják elhelyezni, az átalakítások várhatólag egy év múlva érnek majd véget.

Tíz évvel ezelőtt hajtotta végre első repülését a németországi Manching-ban elsőként sorozatban gyártott Eurofighter Typhoon. Ez a példány egy kétüléses változat volt, jelzése GT001 (German Trainer) és Heinz Spoelgen-el, valamint Robert Hierl-er a fedélzetén 41 perces probléma nélküli szárnyalás után landolt. Egy nappal később a BAE Systems Warton-ban és Alenia Aermacchi Torinóban készült első sorozatban gyártott gépe is a levegőbe emelkedett. A spanyol ST001 viszont csak február 17-én követte őket.

NETARZENÁL GALÉRIA

HMAS NEWCASTLE és a HMAS SYDNEY fregattok: 1., 2., 3., 4., 5.

Öblöt megjárt Varacskosdisznó.

MiG-29SzMT.

Lockheed F-117A Nighthawk.

Algériai PZL W-3 Sokol.

Sepecat Jaguar GR.1A.

Szólj hozzá

70) Systems USS General SM-3 LAKE ERIE (CG Raytheon Blokk MALD Reaper MQ-9 TICONDEROGA-osztály Atomics Aeronautical IA STSS-D A-10A Thunderbolt