2013. máj 14.

2013.05.14

írta: Netarzenál
2013.05.14

Befejeződtek az AGM-158B JASSM-ER csapásmérő robotrepülőgép indítási tesztjei a B-1B Lancer nehézbombázó fedélzetéről. A fegyver gyártását végző Lockheed Martin így készül arra, hogy még idén nekiálljon az AGM-158B JASSM-ER teljes sebességgel folyó gyártásához, mivel a tavaly nyáron elkezdett próbákat 95%-os eredménnyel záró JASSM-ER már bevethető eszközzé vált a szuperszonikus bombázók számára.

Egy újabb légibázis válik alkalmassá a Szuhoj Szu-30MKI vadászbombázók üzemeltetésére Indiában. Az ország déli részén lévő Thanjavur városa mellett található, kettős, civil és katonai repülőtér lesz a nagyméretű harci gépek otthona. Ide várhatólag 16-18 gép fog települni és a támaszpont elhelyezkedéséből kifolyólag a nagy hatósugarú gépekkel gond nélkül szemmel lehet majd tartani az Andaman és a Nicobar-szigetek, valamint a Bengáli-öböl térségét.

Hétfőn lezuhant egy török F-16C Block 50-es a szíriai határtól 25 km-re fekvő Yarpuz falu közelében. A gép a Merzifon légibázisról szállt fel utolsó útjára Hamza Gümüssoy századossal a pilótafülkéjében. Az utolsó, 14:15 körül elhangzó rádióüzenetben a pilóta arról tájékoztatta a légirányítókat, hogy katapultálni fog gépéből. A kutatás rögtön elkezdődött, a roncsok megtalálását követően a pilóta holttestére is rátaláltak a kutató-mentő csapatok.

Szintén tegnap Jemenben is veszteséglistára került egy Szuhoj Szu-22-es vadászbombázó. A gép a főváros Szanaa egyik déli lakókörzetében, az Al-Asbahi lakónegyedben zuhant le. Szemtanúk elmondása szerint a Fitter még a levegőben felrobbant és darabokban ért földet a ritkán lakott területen. A Szu-22-es pilótája Hani al-Aghbari százados életét vesztette. A gép roncsai a földön nem okoztak sérülést. Februárban szintén egy Szu-22-es járt szerencsétlenül a jemeni főváros felett, akkor a pilótán kívül még egy tucat halálos áldozata volt a katasztrófának (két gyermek és három nő is volt a halottak között) akkor a lakosok kérték a kormányt, hogy szüntesse be harci gépek főváros feletti repüléseit. A légierő bázisa egyébként a fővárostól 9 km-re északra található.

NETARZENÁL GALÉRIA

INS VIRAAT (R22).

Martin P-5B Marlin francia szolgálatban.

Távirányítással gurul az X-47B a USS. GEORGE H.W. BUSH (CVN 77) fedélzetén.

Lockheed EC-121T Warning Star.

Szu-30MKM.

Eurocopter AS-532U2 Cougar Mk2.

Szólj hozzá

Szuhoj AGM-158B JASSM-ER Szu-22 Szu-30MKI F-16C Fitter