2013. jún 07.

2013.06.07

írta: Netarzenál
2013.06.07

A sikeresen teljesített gyári próbajáratok után átvette a USS MINNESOTA (SSN 783) nevet viselő VIRGINIA-osztályú tengeralattjáróját az Egyesült Államok Haditengerészete. Az egység építését 2008-ban kezdte meg a Huntington Ingalls Industries, névadó ünnepségére 2011. május 20-án került sor. További érdekesség, hogy a MINNESOTA osztályának 10. egysége, valamint azt sem árt megjegyezni, hogy a 6. és egyben utolsó Block II-es VIRGINIA-osztályú tengeralattjáró. Az SSN 783-at 11 hónappal előbb fejezték be, mint azt tervezték, az elkövetkező hónapokban a haditengerészet további próbákat hajt majd még végre a legénység kiképzése mellett, így szeptember 7-én hivatalosan is szolgálatba léphet a USS MINNESOTA.

Törökország a svéd Saab-ot választotta a hazai fejlesztésű TF-X vadászbombázó megalkotási munkálataihoz partnerül. A védelmi ipart felügyelő helyettes államtitkárság (SSM) számára szeptemberben, vagy októberben kerül majd bemutatásra a svéd segítséggel elkészült gép három verziója. A Turkish Aerospace Industries (TAI), a programban a helyi fővállalkozó belső köreiből kiszivárgott hírek szerint a lopakodó képességgel rendelkező gépek közül az egyik két hajtóműves kialakítással fog rendelkezni. A hajtómű típusának kiválasztása is fontos tényező lesz, hiszen ezen a ponton hosszú távú együttműködésre lesz szükség egy külföldi beszállítóval. A kiválasztott verzió első példányának gyártása várhatólag 2021-ben veszi kezdetét, felszállása 2013-ra várható. A légierő részére 2025 és 2035 között kerülnek majd leszállításra a 2060-ig szolgálatban maradó vadászbombázók.

A QinetiQ LAST nevet viselő kompozitból készült könnyű páncélzata került kiválasztásra a Lockheed Martin által, az AC-130J csatarepülőgépek számára. A LAST páncélzat kifejlesztése során helikopterek és repülőgépek számára, akár acélmagvas lövedékek elleni védelmet szerettek volna megalkotni a fejlesztők. Ez sikerült is, hiszen azóta számos típuson (C-17, UH-60) megjelent a páncélzat, mely igen könnyen felszerelhető és cserélhető.

Május 19 és 25 között sikeres teszteket hajtottak végre az SSTD (Surface Ship Torpedo Defense) torpedók elleni aktív védelmi rendszerrel a USS GEORGE HW. BUSH (CVN 77) repülőgép-hordozó fedélzetén. A Pennsylvania State University Applied Research Laboratory által kifejlesztett SSTD azon túl hogy észleli a hordozó felé közeledő torpedókat, felismerni típusukat, meghatározza irányukat, sebességüket, mélységüket, majd egy kisméretű ellentorpedó segítségével meg is semmisíti azokat. A négy napig tartó tesztek alatt hét torpedót szimuláló célpontot indítottak el, ezeket az SSTD mind sikeresen semlegesítette. Mindezek fényében azonban a most kipróbált torpedók elleni aktív védelmi rendszer még csak egy demonstrátor volt és számos területen továbbfejlesztésre szorul. Ezeket a munkákat az elkövetkező években végzik majd el és 2035-re az összes amerikai repülőgép-hordozó rendelkezni fog a tökéletesített torpedók elleni aktív védelmi rendszerrel.

Június 5-én került sor az F-35A Lightning II-es esetében az első éles AIM-120 AMRAAM légiharc-rakéta indítására. Eme jeles alkalomra a Pont Mugu tengeri rakétalőtéren került sor. A fegyvert az egyik törzs alatti fegyvertérből indították. A mostani lövészeten is használt Block 2B szoftver segítségével még további indításokra szeretnének sort keríteni ebben az évben.

Chile használt amerikai lánctalpas páncélozott szállító harcjárműveket szerez be tengerészgyalogsága számára. A washingtoni vezetés által feleslegesnek ítélt kétéltűek közül tíz AAVP7 A1 csapatszállító, egy AAVC7 parancsnoki jármű és egy AAVR7 műszaki változat beszerzés szerepel a dél-amerikai ország terveiben. Ezeket a szolgálatba állítás előtt a BAE Systems legalább egy erősebb motor beépítésével korszerűsítené. Így 2014-ben kerülnének átadásra. A páncélosok a 2011-ben megvásárolt SARGENTO ALDEA (LSDH-91) partraszállító hajóról bevetésre kerülő kétéltű expedíciós dandár állományába fognak kerülni. Chile továbbá vizsgálja az alakulat számára helikopterek, partraszálló naszádok és egyéb felszerelés beszerzését is.

Ezen a héten két újabb LCS fregatt neve vált ismerté. A FREEDOM-osztályba tartozó LCS 15  USS BILLINGS  Montana állam, míg a USS INDEPENDENCE tervei alapján megépülő LCS 16 a USS TULSA nevet fogja viselni Oklahoma állam városa után.

Tegnap kivonta utolsó Type 42-es rombolóját is a Brit Királyi Haditengerészet. A HMS EDINBURGH (D 97) nevű hadihajó 1985. december 17-től állt szolgálatba 3 méterrel meghosszabbított hajótestével, ami az utolsónak megépült négy Type 42 Batch 3-as egyik legfőbb jellegzetessége volt. Az első Type 42-es a HMS SHEFFIELD (D 80) 1975. február 16-án állt szolgálatba.

NETARZENÁL GALÉRIA

Német Boxer.

Megszomjaztunk: 1., 2.

Focke-Wulf Fw-190F-8/U1.

EHI EH-101 Merlin HC.3.

Boeing 737 Wedgetail.

Kötelék Görögországból.

Szólj hozzá

15 16 F-35A MINNESOTA AC-130J TF-X SSTD AIM-120 AAVP7 AAVC7 AAVR7 SARGENTO ALDEA (LSDH-91) LCS BILLINGS TULSA SHEFFIELD