2013. jún 10.

2013.06.10

írta: Netarzenál
2013.06.10

Friss információk jelentek meg az Argentínának felajánlott spanyol Mirage F1-es gépekkel kapcsolatban. Ezek szerint Madridban kibővítették az eladásra felajánlott vadászbombázók mennyiségét. Hat példány repülőképes állapotban van és kész az azonnali leszállításra, ha az dél-amerikai országban a megvásárlásuk mellett döntenek. További nyolc, köztük néhány kétüléses gyakorló változat, rövid idő belül képessé tehető a repülésre. Másik nyolc Mirage már csak tartalék alkatrésznek használható fel. A repülőképes, illetve az azzá tehető példányokban átlagosan még 1300 kirepülhető óra van.

Amerikában a haditengerészet tanulmányozni kezdte a 2028-tól szolgálatba állítandó új forgószárnyasaival szemben támasztandó követelményeket. Az MH-60R és MH-60S gépek utódja szintén több feladatban kell majd, hogy helyt álljon. Egyaránt alkalmazni fogják tengeralattjárók, felszíni és szárazföldön lévő célpontok elleni feladatokban, szállításra, kutatásra-mentésre, aknák felderítésére és a különleges műveletek támogatására.

Eddig már négy E-6B Mercury légi harcálláspont kapott korszerű kommunikációs rendszereket. Az IPBE modernizációs csomaggal gyorsabban hajtható végre az adatok vétele, megjelenítése és továbbítása is. A Boeing 707-én alapuló repülőgépek fontos szerepet játszanak a ballisztikus rakétákat hordozó tengeralattjárókkal történő kapcsolattartásban. Ezen feladatokat a új, nagyteljesítményű számítógépekkel felszerelve hatásosabban fogják tudni ellátni, továbbá a korszerűsítés során felhasznált modern, ám mégis kisebb tömegű komponensek hatására az E-6B Mercury gépek tömege közel 2,5 tonnával csökkent. Az eddig elkészült négy gép közül egy a Patuxent River-i támaszponton, míg másik három az oklahomai Tinker bázis található meg, ez utóbbiak a VQ-4 Shadows század állományában. Az IPBE modernizációs program várhatólag 2019-ben fejeződik be, addig további 12 légi harcálláspont kerül átadásra.

NETARZENÁL GALÉRIA

Lobogódíszben.

Belorusz Békaláb.

Douglas C-124C Globemaster II.

Kanadai díszes Hornet.

Avro 696 Shackleton AEW2.

NHI NH-90 NFH.

Szólj hozzá

F1 Mercury Mirage Shadows E-6B MH-60R MH-60S IPBE VQ-4