2013. júl 10.

2013.07.10

írta: Netarzenál
2013.07.10

Japánban a Védelmi Minisztérium hajlik arra, hogy további két ballisztikus rakéták elleni képességgel felruházott rombolót rendeljen meg. Jelenleg négy KONGO–osztályú romboló van ellátva az AEGIS rendszerrel és az SM-3-as elfogórakétákkal. Ezek mellé a Tengerészeti Önvédelmi Erőknél már szolgálatban álló két ATAGO-osztályú romboló lesz még ellátva 29,5 millió dollár elköltése árán, a Lockheed Martin segítségével a ballisztikus rakéták elleni védelmi képességgel 2018-ig. Az Észak-Korea jelentette fenyegetettség miatt ez év végig az új honvédelmi irányelvek kidolgozás is befejeződik és a hírek szerint ebben két további ATAGO beszerzése is szerepelni fog. Ezekről a szerződés várhatólag 2015-ben és 2016-ban kerül majd aláírásra és 2020 környékén állnak majd szolgálatba.

Az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) vizsgálni kezdte a szárazföldi és a tengeri telepítésű rakétavédelmi rendszerek ellátását egy azonos kinetikus harci résszel. Ettől elsősorban költségcsökkentést remélnek, de azzal tisztában vannak, hogy a SM-3-as és a THAAD rakétái közötti jelentős méretbeli különbség miatt egy ilyen kinetikus harci rész megalkotása nem lesz egyszerű feladat az arra vállalkozóknak.

Eddig a US. Navy nyolc TICONDEROGA-osztályú cirkálóján hajtották végre azt az egységenként nagyjából 250 millió dolláros modernizációt, ami alkalmassá teszi őket a ballisztikus rakéták lelövésére. Ezzel a még 22 szolgálatban álló egységet számláló hajóosztály több mint egyharmada kapta meg a jelentős képességnövekedést jelentő rendszereket.

Franciaországban az idei Bastille Day-ra történő gyakorlás során már látható volt a francia hadsereg új üzemanyag-szállító járműve, a CaRaPACE (Camion Ravitailleur Pétrolier de l’Avant à Capacité étendue). Ez tulajdonképpen egy 8x8-as kerékképletű Scania katonai teherautó páncélozott vezetőfülkével és egy távirányítású fegyverállvánnyal ellátva. A CaRaPACE elsőnek átadott példányaival 2013 áprilisától 2014 szeptemberéig a Védelmi Beszerzési Hivatal (Direction Générale de l'Armement - DGA) végez el egy igen hosszú tesztsorozatot. A távoli országokban folytatott szövetséges hadműveletek tapasztalatainak elemzése hívta fel a figyelmet, az üzemanyag szállítását végző teherautók sebezhetőségére és a franciák reményei szerint erre a fenyegetettségre a 12,7 mm-es nehézgéppuskával ellátott CaRaPACE jelenti majd a jó megoldást.

Sikeresen landolt a mai napon a Northrop Grumman által 2007 óta fejlesztett X-47B kísérleti pilóta nélküli repülőgép a USS GEORGE WH. BUSH (CVN 77) repülőgép-hordozó fedélzetén. Az X-47B 502 oldalszámú prototípusa (Salty Dog 502) a haditengerészet Patuxent River-i bázisáról szállt fel és hajtott végre emberi beavatkozás nélkül sikeres leszállást a Virginia partjai mentén haladó, ezért folyamatos mozgásban lévő hordozó fedélzetén. Hasonló, önállóan végzett leszállásokat eddig csak a szárazföldi tesztek során hajtottak végre az X-47B-vel. A géppel ebben az évben már több átstartolásos megközelítést is végeztek a USS GEORGE WH. BUSH fedélzetén, valamint sor kerítettek a katapultos indítás végrehajtására is.

NETARZENÁL GALÉRIA

Görög Leopard 1-es: 1., 2.

Mi kerül a bőröndbe?

Tájfun Tigris.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Kínai AC313-as helikopter.

Thaiföldi Harrier.

Szólj hozzá

SM-3 X-47B TICONDEROGA-osztály THAAD Scania AEGIS KONGO–osztály ATAGO-osztály CaRaPACE