2013. júl 26.

2013.07.26

írta: Netarzenál
2013.07.26

Hat hónap elteltével úja vízen van a megújult CHARLES DE GAULLE (R 91) francia repülőgép-hordozó. A nukleáris meghajtással üzemelő egységet a Toulon-i kikötőben vette kezelésbe a DCNS irányította 950 szakember. A korszerűsítést érintette a harcrendszert, a kommunikációs eszközöket, de a szálláshelyek és a konyha is átalakításra került az 1 millió munkaóra alatt. Teljesen lecserélték a hajó stabilitásáért felelős számítógépet, valamint további 35 km-nyi kábelt építettek be a jövőbeli számítógépes hálózat adattovábbításának kiszolgálására.

Határozatlan időre felfüggesztette az F-16-os vadászbombázók Egyiptomba történő leszállítását az USA, a közel-keleti országban uralkodó állapotok miatt.

Elsőként a Barksdale támaszponton állomásozó B-52H Stratofortress nehézbombázók váltak alkalmassá a Lockheed Martin Sniper ATP célmegjelölők használatára. Az új célmegjelölő nagyobb távolságból biztosít jobb minőségű képet mint elődjei, így az integrációnak, na és az adatátviteli rendszernek köszönhetően a B-52-es gépek személyzetei a jövőben nagyobb hatékonysággal lesznek képesek a földi csapatok harcát támogatni.

Augusztus harmadik hetében újra lehetőséget kapnak Dél-Koreában az F-X3-as tenderen még versenyben lévő gyártók (Lockheed Martin F-35 Lightning II, Boeing F-15 Silent Eagle és az EADS Eurofighter Typhoon), hogy kedvezőbb ajánlattal álljanak elő Szöul felé. Pár hete ugyanis azért szakadt félbe a 7,3 milliárd dolláros megrendeléssel kecsegtető kiválasztási folyamat, mivel az ázsiai országban kevesebbet szántak a 60 darab új gép beszerzésére, mint ami a gyártók ajánlataiban szerepelt. A tét nem kicsi, hiszen Dél-Korea 2008 és 2012 között stabilan benne volt a világ első öt legnagyobb fegyverimportőre között, nem meglepő módon az északi testvérállam jelentette fenyegetettség okán. 2015-től 150 öregedő F-4-es és F-5-ös kivonása van tervbe véve és ha a tavalyi elnökválasztás miatt is lassított kiválasztási folyamatot sikerülne minél hamarabb befejezni, az első gépeket akkor is csak 2017-ben vehetné át a légierő.

Várhatólag még ebben az évben befejezik Ukrajnában a Corsar irányított páncéltörő rakéta fejlesztését.  A hordozható, 2500 méteres hatótávolsággal rendelkező fegyverrel a közelmúltban már elvégezték az első próbaindításokat. A fejlesztők reményei szerint 2014-tól már exportképessé válthat a mínusz 40 és plusz 60 Celsius fok között használható Corsar, melynek ára 130000 dollár körül fog alakulni, ez nagyjából harmada lesz a hasonló feladatkörű vetélytársakéhoz viszonyítva. A Corsar irányított páncéltörő rakéta az reaktív páncélzattal felszerelt harcjárművek mellett képes lesz helikopterek és pilóta nélküli légi járművek megsemmisítésére is.

Már végeztek az első Tranche 3A Typhoon, a BS116-os összeszerelésével és az elkövetkező hetekben megkezdődnek vele a földi hajtóműtesztek. Elődjeihez képest több mint 350 módosítással elkészült gép első felszállására szeptemberben, vagy októberben kerítenek majd sort.

Irak 12 Bell 412 EP helikopter beszerzésének kérelmével fordult Washingtonhoz. A forgószárnyasokat Star SAFIRE III EO/IR rendszerrel, PT6T-3DF hajtóművekkel, és NVG kompatibilis műszerfal világítással látnák el, így a végösszeg a tartalék alkatrészekkel, képzéssel, logisztikai támogatással nagyjából 300 millió dollár körül lesz.

Az arab ország további 900 millió dollárt szán 50 M1135 Stryker nukleáris, biológiai és vegyi felderítő jármű beszerzésére.

NETARZENÁL GALÉRIA

Fordulás közben.

AgustaWestland EH101 Merlin HC.3A.

F-16AM Fighting Falcon.

Dassault-Dornier Alpha Jet A.

Antonov An-70.

Dassault Mirage IIIDS.

Szólj hozzá

412 Sniper F-16 DE Stryker Bell M1135 DCNS CHARLES GAULLE F-X3 Corsar BS116