2013. aug 02.

2013.08.02

írta: Netarzenál
2013.08.02

A Francia Légierő csütörtökön átvette első A400M Atlas teherszállítógépét. Az Airbus Military által gyártott MSN7 jelzésű gép a mai napon érkezik meg az Orleans-Bricy támaszpontra, ami az elkövetkező években az otthonául fog szolgálni és a szállítás mellett feladata lesz még a hajózók képzése is.

Franciaország, Olaszország, Hollandia és Norvégia után ötödikként Belgium is átvehette első NH90-es helikopterét. Az ország nyolc forgószárnyast rendelt meg, ezek közül négy, a most átadott haditengerészeti NFH (NATO Fregatt Helikopter) változatban kerül legyártásra. Ez a példány, mely első a Eurocopter Donauwörth-i, Németországban található üzemében gyártottak között is,  már teljes felszereltséggel rendelkezik,- ez teljesen megegyezik a Hollandia számára gyártott helikopterekével - így képes a mindenidős tengeri kutató-mentő feladatkör betöltésére is. A belga légi és földi személyzet képzése hamarosan kezdetét veszi, a típus 2014-ben válik bevethetővé, addigra már két példányban.

Thaiföld az eddig szállított 233 BTR-3E1 páncélozott szállító harcjármű mellé további 21 beszerzéséről írt alá megállapodást. Ezek közül 15 BTR-3E1 PSZH változat lesz, míg hat BTR-3RK, a négy irányított páncéltörő rakétával és egy 12,7 mm-es nehézgéppuskával felfegyverzett változat. A felek további tárgyalásokat folytatnak, egy az ázsiai országban létesítendő összeszerelő üzemről is.

Újabb pénzügyileg szűkös esztendő elé néz az amerikai haderő, ha a Kongresszus nem hoz számára kedvező döntést. A 2014-es költségvetési évben további elvonások várhatók, ezzel legalább három repülőgép-hordozó következő évi anyagi forrása válhat a takarékosság áldozatává.

NETARZENÁL GALÉRIA

Készül az első hazai építésű hordozó Indiában.

Vietnami Szuhoj.

General Dynamics YF-16B Fighting Falcon: 1., 2.

Német Tájfunok: 1., 2.

Dassault Mirage IIIRD.

Boeing MH-47G Chinook.

Szólj hozzá

Military NFH Airbus A400M BTR-3E1 NH90 Atlas BTR-3RK