2013. aug 08.

2013.08.08

írta: Netarzenál
2013.08.08

Kudarcba fulladt Afganisztánban az olasz eredetű, 20 darabosra tervezett C-27A szállítógépflotta üzemeltetése, így valami más megoldást kell találni a légi szállító képesség megteremtésére.  A típus, bár külföldi vállalkozók segítették az üzemeltetést és a logisztikai támogatásra is szerződés volt kötve, mégsem lett sikeres, mivel túlzottan karbantartás-igényesnek bizonyult, így kivonásra került. Mások szerint a helyi korrupció is szerepet játszott a C-27A 596 millió dollárt felemésztő csúfos bukásában. A végül is 16 gép leszállítása után tavaly megszakított program pótlására a jövő év áprilisától fog megérkezni négy, az amerikai légierő által használt Lockheed Martin C-130H Hercules.

Meg nem erősített hírek szerint Dél-Korea légi utántöltő repülőgépek beszerzését fogja végrehajtani 2017 és 2019 között. Várhatólag négy gépet fognak megvásárolni, ezek vagy Airbus Military A330 MRTT-k, vagy Boeing KC-46-ok lesznek.

Úgy néz ki csak lesz valami a 2008 és 2010 között készített tanulmányból Törökországban. Akkor ugyanis egy helyi tervezésű és gyártású rakétás gyorsnaszád megvalósítását vizsgálták és tessék, Ankara július végétől szeptember 13-ig várja, elsősorban helyi cégek ajánlatait egy ilyen hajóosztály 10 egységére. Ipari források szerint a most még csak „Turkish-type” néven emlegetett rakétás gyorsnaszádok megépítésére mintegy 600 millió dollárt szán az ország vezetése.  A vetélytársak jó eséllyel az RMK Marine, a Yonca-Onuk, és a Dearsan and Istanbul Shipyards lesznek, de talán egy külföldi érdekeltségű pályázó is fel fog majd bukkanni a határidő lejártáig.

A májusban India számára átadott első Boeing P-8I Neptune tengeri járőrgép augusztus 6-án első alkalommal látogatott el az Andamán- és Nicobar-szigetekre. A gép legénysége a helyi repülőterekkel és azok infrastruktúrájával ismerkedett meg az út során, mely előrevetíti, hogy a típus a jövőben igen gyakori látogató lehet ebben az Indiai-óceánon, az indiai szárazföldtől kb. 1000 km-re keletre található térségben. A három igen forgalmas hajózási útvonal közelében lévő két szigetcsoportban összesen 572 kisebb-nagyobb sziget található, ezek közül nagyjából 40 lakott. A következő indai P-8I várhatólag szeptemberben kerül majd átadásra és az eddig megrendelt nyolc gép mellé várható további négy beszerzése is.

Oroszországban lezajlottak az első próbák a Listva távirányítású aknamentesítő járművel. A BPM-97 6x6 páncélozott szállító harcjárművön alapuló Listva rendszereivel képes a földfelszín alatt megbúvó robbanótestek detektálására. A még csak prototípus stádiumban lévő jármű több rendszere külföldi eredetű, ezeket hamarosan szeretnék lecserélni Oroszországban gyártottakra. Videó.

NETARZENÁL GALÉRIA

Mezőn 3.

Chengdu J-7GB.

Republic F-105D Thunderchief: 1., 2.

Dassault ATL-2 Atlantique 2.

Eurocopter EC 665 Tiger UHT: 1., 2., 3.

Curtiss P-40M Warhawk.

Szólj hozzá

P-8I A330 MRTT C-130H Neptune C-27A KC-46 Listva BPM-97