2013. sze 12.

2013.09.12

írta: Netarzenál
2013.09.12

Újabb 24 Foxhound MRAP járművet szerez be a brit haderő. Az új gyártású járművekért 38 millió dollárt fognak fizetni. A Foxhound-ból így már 400 darabot rendelt meg London 2010 óta, ezekből több mint 350-et már át is adtak. A járművel Nagy-Britanniában a General Dynamics Land Systems Force Protection Europe gyártja és az első Foxhound 2012-ben mutatkozott be Afganisztánban.

Augusztus 28-tól szeptember 6-ig tartott az automatikus légi utántöltési képesség megvalósítását célzó tesztek újabb fázisa az Egyesült Államokban. Ezekben egy módosított Learjet 25B mellett egy Boeing 707-es is szerepet kapott. A Learjet orrára egy merev csőcsonkot rögzítettek és irányítását az X-47B-n is használt szoftver végezte, természetesen a pilótafülkében egy pilóta tartózkodott a műveletek alatt biztonsági okokból, de nem volt szükség a közbeavatkozására. A biztonságos megközelítés és az Omega 707-es tankere körüli manővereket kifogástalanul hajtotta végre a rendszer. A fejlesztők még ősszel szeretnék végrehajtani az első emberi beavatkozás nélküli töltőcsőre történő csatlakozást, illetve leválást, szintén a módosított Learjet segítségével.

Két-három éven belül elkészül majd az első hadihajókra szerelhető Pantsir légvédelmi rendszer Oroszországban. A haditengerészet részéről hatalmas az érdeklődés a módosított és továbbfejlesztett, a mostaninál jelentősen többet tudó rendszer iránt, ezeket rombolók és nagyobb méretű hadihajók fedélzetén tervezik elhelyezni.

Éppen csakhogy teljessé vált Thaiföld Saab JAS-39 Gripen vadászbombázókra leadott rendelése a múlt héten az utolsó három gép megérkeztével, az ázsiai országban máris további megrendelést szeretne tető alá hozni a légierő vezetése. A 2010-ben módosított szerződésnek köszönhetően 12 Gripen mellett két darab Saab 340AEW légtérfelderítő és egy Saab 340-es személy-és teherszállításra alkalmas gép került megvásárlásra 1,7 milliárd dollárért. Most további hat példányt szeretnének beszerezni, erre egyrészt már csak a politikai jóváhagyás kell a thaiföldi kormány részéről, másrészt a svédek válaszát is várják, hiszen megint bartelüzlet keretében valósulna meg a harci gépek vásárlása. Svédország részére ugyanis rizs, gumi és csirke szállítmányok lettel felajánlva a gépek árának ellentételezéseként.

Szerdán két ománi SEPECAT Jaguar S vadászbombázó ütközött össze egy kiképzőrepülésen. A Dhofar tartomány lakatlan területe felett bekövetkezett ütközésben az egyik Jaguar pilótája, Al Humaid Shraiqi hadnagy életét vesztette, a másik gép pilótája túlélte az esetet.

NETARZENÁL GALÉRIA

BMP-2.

Boeing P-8I Neptune.

Feladatra indulván.

Republic P-47D Thunderbolt.

Boeing Vertol Chinook HC.4.

Boeing E-6B Mercury.

Szólj hozzá

Saab JAS-39 Gripen Foxhound X-47B Jaguar MRAP SEPECAT Pantsir Learjet 340AEW