2014. máj 10.

2014.05.10

írta: Netarzenál
2014.05.10

A Dél-Afrikában található Overberg tesztlőtéren került sor Luftwaffe Taurus csapásmérő robotrepülőgéppel végrehajtott újabb próbáira. Ennek apropóján négy Panavia Tornado vadászbombázó, több mint félszáz tonnányi felszerelés és 115 személy települt át a fekete kontinens legtávolabbi végébe. Az éles indításokat, a valóságot a lehető legjobban megközelítő körülmények között hajtották végre, így számos alakalommal került kis magasságú repülésekre is.

Az Egyesült Arab Emírségek a tavalyi évben rendelte meg Törökországtól 10000 darab ​​Cirit irányított rakétáját 190 millió dollár értékben. A fegyvert gyártó Roketsan a múlt héten már a 2000. darabot adta át az Emírséget tervei szerint földi járművekre is telepítendő félaktív önirányítású rakétából.

Bár a légvédelmi képességek terén még erős kihívásokkal küzd az indiai haditengerészet VIKRAMADITYA repülőgép-hordozója, (a Rafael-Israel Aerospace Industries Barak 8 légvédelmi rendszer, amely a 6-70 km-es távolságon belül hatásos légi célpontok ellen csak 2017-re kerül felszerelésre) az Oroszországtól beszerzett MiG-29K/KUB (Fulcrum D) vadászbombázók már elérték a korlátozottan bevethető szintet a fedélzetéről a flotta vezetésének bejelentése szerint. Egy közelmúltban lezajlott gyakorlaton már éjszakai leszállásokat is végrehajtottak az indai pilóták a 44750 tonnás hordozó fedélzetén. A VIKRAMADITYA légiereje 16 együléses MiG-29K, négy kétüléses KUB repülőgépből, hat légtérfelderítő Kamov Ka-31-es és tengeralattjárók elleni harcra felkészített Ka-28-as helikopterből áll.

Jelentős eredményt értek el Indiában a svájci Pilatus PC-7MkII-es kiképzőgépek. A típus eddig átvett 35 példányával eddig már 12000 repült órát és 24000 leszállást teljesítettek.

Indonéziában már csak a Védelmi Minisztérium jóváhagyására várnak 16 AS565 Panther tengeralattjárók elleni harcra képes helikopter beszerzésének az ügyében. A gyártóval folytatott egyeztetések sem értek még teljesen végett, az elképzelés szerint a forgószárnyasok összeszerelésében a helyi PT Dirgantara Indonesia is részt venne.

Kanadában a HMCS CHICOUTIMI (SSK 879) tengeralattjáró idén első alkalommal április 29-ém hajtott végre merülést. A Nagy-Britanniától vásárolt négy, immáron VICTORIA-osztályként emlegetett UPHOLDER-osztályú egységek nem éppen megbízhatóságukról híresültek el. A merülés során a CHICOUTIMI hermetikusságát ellenőrizték a nyugati partok közelében, majd hamarosan sort kerítenek idén az első tengeri próbaútra is.

Átvette 100. Boeing EA-18G Growler repülőgépét is az amerikai haditengerészet. A 2015-ös pénzügyi évre 22 EA-18G Growler legyártása van tervbe véve a legalább 2040-ig szolgáltba maradó típusból. Ez azonban a jövőben nem zárható ki, hogy növekedni fog, mivel a típus képességei egyedülállóak jelenleg az amerikai haderőben.

Készülődik nyáron esedékes hajófedélzeti próbáira a Northrop Grumman Corporation MQ-8C Fire Scout robothelikoptere is. Most éppen az intenzív elektromágneses környezetben a gépet értő ártalmas hatásokat vizsgálják földi körülmények között.

Japánban február 16-án az Acugi támaszponton a nagy hó miatt összedőlt egy hangár. Az 1955-ben felhúzott épültben 10 repülőgép volt, ezek közül négy amerikai P-3C Orion tengeri járőrgép. Ezek közül három helyrehozhatatlan károsodást szenvedett, míg negyedik társuk javítható maradt. A szintén ott lévő hat japán P-3C közül négy vált végegesen selejté.

Mindössze egy centért kelt el a néhai USS SARATOGA (CV 60) repülőgép-hordozó hajóteste. A 38 évnyi szolgálat után 1994-ben kivonásra került hajó még ezen a nyáron a bontóba kerül.

Peru a 2013 novemberében mintegy 122 millió dollárért megrendelt két Alenia Aermacchi C-27J Spartan szállítógép mellé most további kettőt rendelt meg a gyártótól. Olasz és perui sajtójelentések szerint azonban még további 8 példány beszerzése várható, mivel a tervek szerint a dél-amerikai állam mind a 12 elavult Antonov An-32-es gépét le kívánja váltani hasonló mennyiségű repülőeszközzel.

Brazília 16 AGM-84L Harpoon Block II-es hajók elleni robotrepülőgépet és négy CATM-84L gyakorlópéldányt vásárolna az USA-tól 169 millió dollár értékben. A washingtoni jóváhagyás után a fegyverek az EADS által modernizált P-3AM tengeri járőrgépek fegyverzetébe kerülnének.

NETARZENÁL GALÉRIA

Spanyol Tigris.

Elindult az Astra.

Panavia Tornado ECR.

Antonov An-22-es.

Commonwealth CA-30.

Egy Boszorkány.

Három Buccaneer.

Nanchang Q-5.

Aerospatiale AS-565MB Panther.

Lódarázs fegyverben.

Nord N-2501F Noratlas.

Porban.

Hawker Siddeley Buccaneer S2.B.

Agusta A-129CBT Mangusta.

Szólj hozzá

Taurus Cirit MiG-29K/KUB VIKRAMADITYA Pilatus PC-7 AS565 Panther CHICOUTIMI EA-18G Growler MQ-8C SARATOGA C-27J Spartan AGM-84L Harpoon