2014. júl 19.

2014.07.19

írta: Netarzenál
2014.07.19

Július 12-én Franciaországban vízre került egy újabb FREMM-osztályú fregatt. A LANGUEDOC nevet viselő egység a negyedik francia szolgálatba álló hajó lesz. A DCNS Lorient-i hajógyárában egyidejűleg öt egység építését végzik.

Nevet kapott a Thales Optronique új fejlesztésű célmegjelölő konténere. A PDL NG (Pod de Désignation Laser de Nouvelle Génération) ezentúl már Talios néven szerepel a hivatalos közleményekben. Az infravörös és hagyományos képet egyaránt HD minőségben készítő Talios célmegjelölővel 2016-tól kezdődnek a légi tesztek, míg szolgálatba 2018-tól állhat.

Eddig még nem tisztázott okokból, de három hónapot csúszni fog a brit HMS OCEAN deszant helikopterhordozó fejújítása. A 65 millió fontot felemésztő munkát a Babcock Marine végzi el a Devonport haditengerészeti bázison. Ezt a 2012 decemberében elkezdett 15 hónapra tervezett felújítási programot márciusban kellett volna befejezniük. Az első tengeri próbajáratra viszont csak július 5-én futott ki a HMS OCEAN.

Új képességekkel fog bővülni a RAF öt Sentinel R1-es radargépe. Az ebben érdekelt Raytheon beszámolója szerint a gépek radarjait még jobban alkalmassá teszik a vízfelszínin objektumok észlelésére, elektronikai hírszerzése, valamint egy nagy hatótávolságú optikai rendszer is felszerelésre fog kerülni.

Megkezdte az MBDA a Brimstone 2-es radar/lézer kettős önirányítású rendszerrel ellátott rakéták sorozatgyártását. A változat további eltérése a korábbi modelltől a repülőgépről történő alkalmazás miatti erősebb, az igénybevételt jobban bíró külső burkolat, valamint a stabilabb összetételű robbanófej és rakétamotor. A Brimstone 2-es elsőként a Panavia Tornado GR.4-es vadászbombázók fegyverzetében jelenik meg már 2015-től, a Eurofighter Typhoon csak ez után válik majd alkalmassá a bevetésére. Ez utóbbi dátum jelenleg még 2021, ami jelentős képességbeli szakadékot fog jelenteni, ha a Tornado GR.4-ek 2019-ben kivonásra fognak kerülni. A BAE Systems tanulmányozza annak lehetőségét, hogy a Reaper távirányítású gépeken is integrálják a Brimstone 2-est.

Folynak a légi utántöltési teszek az Airbus Military A400M teherszállítójával. A Royal Air Force egyik A330 Voyager tankerének segítségével már több mint 100, tényleges üzemanyag átadással járó tesztet hajtottak végre. A Spanyolországban végzett próbák során több mint 80 tonnányi üzemanyag került az Atlas tartályaiba. Szeptemberben az első brit megrendelésre épített A400M is átadásra fog kerülni az eddig megrendelt 22-ből. A gyártó ebben az évben 11 példányt szeretne átadni, míg a következő évben ez a szám már 20 lesz.

Külföldi megrendelésekre hajt a török Turkish Aerospace Industries. A cég vezetése a hazai C-130 Hercules modernizáció után most a világpiacon próbál meg érvényesülni az amerikai teherszállítók korszerűsítésének segítségével. Törökország 19 C-130-nak modernizálására (üveg pilótafülke, Link 16, új szoftverek és számítógépek) még 2007-ben nyerték el a lehetőséget, az első két példány viszont csak a jövő hónapban kerül majd átadásra.

Izrael 600 AIM-9X-2 Sidewinder Block II légiharc-rakéta és 50 gyakorlópéldány megvásárlási szándékát jelezte Washington felé. Az 544 millió dollárosra becsült üzlet hátterében az F-35-ös izraeli rendszeresítése állhat, hiszen ez a típus az első időkben még nem lesz képes a helyi gyártású Rafael Python-4 és a Python-5 rakéták bevetésére.

Még az év vége előtt elkezdhetik a BrahMos szuperszonikus csapásmérő robotrepülőgép új változatának tesztelését Indiában. A BrahMos-Mini kisebb tömeggel és mérettel rendelkezik majd, ezért bevethető lesz a MiG-29-ről és a Rafale-ról is.

Július 14-én átadásra kerül az első három modernizált Block 25-ös F-16 Fighting Falcon Indonézia számára. A használt USAF gépek a Hill légibázison kerültek korszerűsítésre. A most átadott 1 F-16C-t és 2 F-16D-t még további 21 fogja követni 2015 végéig.

Japánban július 17-én jóváhagyták a Patriot PAC-2-es légvédelmi rendszerek exportját Katar számára. Továbbá az is eldöntött tény, hogy japán részvétellel folytatódik az európai Meteor légiharc-rakéták projektje.

Július 17-én volt 25 éve, hogy végrehajtotta első repülését a Northrop Grumman B-2 Spirit prototípusa.

NETARZENÁL GALÉRIA

Friss levegőn.

Kötelékben: 1., 2.

Embraer R-99B.

Dassault Mirage IIIDS.

Rockwell B-1B Lancer.

LTV A-7E Corsair II.

Grumman F-14A Tomcat.

Embraer EMB-145H.

Dassault Mirage F1EE.

C-130-as a földön.

Generációk.

E-737.

Szólj hozzá

LANGUEDOC PDL NG Talios OCEAN Sentinel Brimstone A400M AIM-9X-2 Brahmos-Mini B-2 Spirit FREMM-osztály Atlas