2014. aug 16.

2014.08.16

írta: Netarzenál
2014.08.16

Lengyelországban a Mesko cégnél már folynak egy rövid hatótávolságú lézeres félaktív önirányítású páncéltörő rakéta fejlesztési munkálatai. A Pirat nevezetű fegyver létrehozására június 17-én további 15 millió dolláros állami támogatásról született döntés. A Pirat első indítására 2015 közepén kerülhet sor, míg a sorozatgyártás 2017-ben, vagy 2018-ban veszi kezdetét. A 2,5 km-es hatótávolság fegyverrel szemben elvárás, hogy gyalogos katonák által szállítható legyen, de közepes méretű UAV-k fegyverzetébe is integrálható legyen.

Bahrein lett az első megrendelője a Kornet-EM rendszernek. A járművekre telepíthető, a beltérbe behúzható, kétszer négy rakéta indítására alkalmas rendszer lehetővé teszi egyidejűleg két célpont támadását is. A Kornet-EM rendszert 2011-ben mutatták be, minimálisan 150, maximálisan 10000 méterig alkalmazható.

Elkészült a második ZUMWALT-osztályú romboló felépítményével a Huntington Ingalls Industries. A kompozitból készült szerkezet a 2016-ban elkészülő USS MICHAEL MONSOOR (DDG 1001) fedélzetére fog kerülni. A hajóosztály harmadik tagján, a LYNDON B. JOHNSON-on viszont már egy teljesen acél felépítmény fog ékeskedni, mivel a haditengerészet vezetése nem tudott megállapodni a Huntington Ingalls Industries-el a DDG 1002-re készülő szerkezeti elem áráról. Ez a tervek szerint nem fog súlytöbbletet jelenteni, mivel a hajótest részein sikerült súlycsökkentést elérni.

A következő generációs partraszállító hajosztály is lassan kezd testet ölteni a számítógépek képernyőin a tengerentúlon. Az LXR jelzést viselő tervezetben jelenleg még két elképzelés versenyzik egymással. Az egyik az LPD hajóosztály testét használná, míg a másik egy teljesen új tervezésűt. A tengerészgyalogság elvárásai között szerepel a nagyobb légi képesség is. Ez megnövelt repülőfedélzetet és hangárfedélzetet von maga után, ezzel jelentősen módosítva a hajók külső megjelenését. További követelmény a fejlett harcvezetési és harcirányítási rendszerek beépítése, ami a belső térben okoz majd jelentős változást az LXR-en.

Bolíviában augusztus 8-án lezuhant a légierő egyik PIlatus PC-7-es kiképzőgépe. A FAB-467-est a kétfős személyzet nem tudta időben elhagyni.

Peruban mérlegelik a már meglévő öt polgári célra gyártott L-100-30-as Hercules tehergép mellé a katonai változatok beszerzését is. A hírek szerint a Fuerza Aérea del Peru kettő, szintén növelt törzshosszal rendelkező C-130J-30 Super Hercules-t vásárolna meg.

Augusztus 11-én ünnepelte 42. születésnapját az elsőnek elkészült Nortrop F-5E Tiger II-es. A 71-1417-es jelzésű gép igen kalandos életet tudhat maga mögött, hiszen az Edwards légibázison töltött tesztidőszak után Dél-Vietnam légierejébe került. Innen Saigon elestekor visszakerült az Egyesült Államokba, ahol agresszorként az ellenséges légi járművek szerepét játszotta éveken át. Innen 1988-ban 21 E és négy kétüléses F társával együtt Brazíliába kerültek. A 71-1417-es itt már a FAB-4856-os lajstrom alatt repül és szintén első volt a modernizáláson átesett Tiger-ek sorában, 2005 szeptember 21-én.

NETARZENÁL GALÉRIA

Kötelékben.

Iljusin IL-28U.

McDonnell Douglas F/A-18A Hornet.

Lockheed Martin F-16CM Fighting Falcon.

AIDC F-CK-1A Ching Kuo.

Dassault Mirage 2000-5Ei.

Bell AH-1Z Viper.

McDonnell Douglas EAV-8B Matador II+-

McDonnell Douglas F-4D Phantom II.

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet.

Boeing Chinook HC.2.

Oroszlánkölykök.

McDonnell Douglas F-4E-2020 Terminator.

Szólj hozzá

Mesko Pirat Kornet-EM ZUMWALT-osztály MICHAEL MONSOOR LXR PIlatus PC-7 C-130J-30 Nortrop F-5E Tiger