2014. sze 13.

2014.09.13

írta: Netarzenál
2014.09.13

Átadásra került a 4000. legyártott IRIS-T légiharc-rakéta. A Görögország, Olaszország, Norvégia, Spanyolország, Svédország és Németország által fejlesztett fegyver sorozatgyártása 2005-ben vette kezdetét. A fent említett országokon felül vásárolt belőle Ausztria, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika és Thaiföld is.

A RAF Leuchars bázisáról a Lossiemouth-ira települt át a brit királyi légierő 1. repülőszázada. A Eurofighter Typhoon típust repülő alakulat így egy repülőtéren állomásozik az év elején szintén ide érkező 6. repülőszázaddal.

Skócia függetlenné válásáról döntő szeptember 18-i népszavazás nehéz helyzetet teremthet a brit fegyveres erők vezetői számára. A legfőbb kérdés a függetlenné vált országban található Faslane haditengerészeti bázis lesz, ugyanis ez a brit nukleáris rakétahordozó tengeralattjárók támaszpontja. Az amerikai Trident rakétákkal felfegyverzett egységek bázisának újbóli felépítése hatalmas összeget emésztene fel, ezért egyesek a teljes nukleáris leszerelést sem tartják valószerűtlennek Nagy-Britanniában. A kiadásokat növeli, hogy a brit nukleáris rakétahordozó tengeralattjárók következő generációjának tervezését lassan el kellene kezdeni, ami további kiadásokhoz vezet a 33,5 milliárd fontos védelmi költségvetésből. Becslések szerint az új bázis létrehozása 8 milliárd angol fontba kerülne Londonnak.

Két nagyobb elem, egy 6000 tonnás és egy 8000 tonnás összeillesztésével kezdetét vette a HMS PRINCE OF WALES repülőgép-hordozó építése. Júliusban, a HMS QUEEN ELIZABETH dokkból történő távozásával megnyílt a lehetőség a hajóosztály második egységének összeszerelése előtt.

Szeptember 1-én Spanyolországban kezdetét vette a TRAMONTANA (S 74) tengeralattjáró nagyjavítása és korszerűsítése. Jelentős összeget kénytelen költeni a 80-as évek közepe óta szolgálatban álló S-70-es osztályú tengeralattjárókra Spanyolország, a váltásukra szánt S-80-ok késedelmes gyártása miatt. A TRAMONTANA 2019-ig történő szolgálatban tartására most 58,4 millió dollárt fognak költeni, ennek az összegnek a jelentős része a korszerűsítésre fog elmenni.

Tovább növeli szárazföldi bázisú repülőgépeinek mennyiségét az orosz haditengerészet. Szeptember 5-én hét Szuhoj Szu-30SzM vadászbombázó beszerzését jelentették be a flotta számára. Moszkva összesen 360 millió dollárt fog kifizetni az Irkut repülőgépgyárnak a vadászbombázókért. A Szuhoj Szu-30SzM-ből már rendeltek az orosz haditengerészet számára öt darabot, ezekből az első hármat 2013 végén adták át.

Indiába megérkezett az ötödik Boeing P-8I Neptune tengeri járőrgép is szeptember 10-én. A 2009-ben megrendelt nyolc példányból ebben az évben még egy repül át Indiába, míg a másik kettő megérkezése a következő évben várható.

Szeptember 6-án az USA-ban megkeresztelték a 12. VIRGINIA-osztályú tengeralattjárót. A USS JOHN WARNER (SSN 785) az 1972 és 1974 között haditengerészeti miniszteri pozíciót is betöltő szenátor nevét viseli.

Péntek reggel összeütközött két amerikai Hornet vadászbombázó a Csendes-óceán nyugati része felett. A USS CARL VINSON (CVN 70) két F/A-18C gépe visszatérőben volt a hordozóra, amikor a baleset történt. Az egyik pilóta sikerrel katapultált a gépéből, őt a mentőegységek röviddel az esemény után megtalálták és a hordozóra szállították. Társa után még folyik a kutatás.

Venezuelában a következő évtől kezdik el keresni az amerikai F-16-ok váltótípusát. Az 1983-ban a térségben elsőként beszerzett Block 15-ös sorozatú 24 gépből napjainkra az amerikai embargónak köszönhetően már csak 10-12 repülőképes a Aviación Militar Bolivariana de Venezuela, vagyis a venezuelai légierő kötelékében. Cseréjüket Szuhoj Szu-35-ös, vagy Dassault Rafale gépekkel tervezik végrehajtani.

NETARZENÁL GALÉRIA

McDonnell Douglas T-45C Goshawk.

Szuhoj Szu-22M4.

Hawker Siddeley Harrier T.4.

Rockwell B-1B Lancer.

AgustaWestland EH-101 Mk.514.

Grumman F-14A Tomcat.

Lockheed P-38L Lightning.

British Aerospace Harrier GR.7.

General Dynamics RF-111C Aardvark.

Grumman E-2T Hawkeye 2000.

AMX International A-1M.

Boeing F-15K Slam Eagle.

Bell UH-1H Iroquois.

Szólj hozzá

IRIS-T PRINCE OF WALES TRAMONTANA Szu-30SzM P-8I Neptune VIRGINIA-osztály JOHN WARNER F/A-18C F-16