2014. nov 22.

2014.11.22

írta: Netarzenál
2014.11.22

Múlt hét péntekén Berlinben a német törvényhozás jóváhagyta az eddigieken felül, további 131 Boxer gyalogsági harcjármű beszerzését. Döntésüket az európai biztonsági helyzet változásával indokolták. Németország 2011-ben 272 darabban határozta meg a hadereje számára szükséges Boxerek mennyiségét, de a mostani köszönhetően 403 darabbal fognak rendelkezni.

Olaszország négy Panavia Tornado IDS vadászbombázót vezényelt az Iszlám Állam felkelői ellen folytatott hadművet támogatására. A Ghedi támaszpontról áttelepített gépek a Rafael Reccelite felderítő konténerek segítségével fognak felderítő repüléseket végrehajtani Irak felett a Kuvaitban található Ahmed Al Jaber légibázisonról felszállva, ahonnan az olaszok egyik KC-767-e is üzemel már egy ideje.

Belgium számára november 13-án adták át a negyedik NH Industries NH90 TTH (Tactical Transport Helicopter) helikoptert Franciaországban. A gép másik két, a Pireneusokban tartott gyakorlatról hazafelé tartó társával együtt már másnap megérkezett a Beauvechain-i bázisra. Belgium négy TTH és négy NFH változatot szerez be. A tengeri üzemeltetésre alkalmas változatból a harmadik példányt november 25-én, míg a negyediket 2015 elején vehetik át a belgák. Ebben az évben ez már a 38. átadott NH90-es volt – összesítésben a 217. - és a gyártó tervei szerint december 31-ig az 52-et is leszállítják a megrendelőnek.

Albánia is átvehette a negyedik Airbus AS 532AL Cougar helikopterét. 2009-ben az öt forgószárnyast négy különböző konfigurációban - két szállító, egy egészségügyi evakuálási (Medevac), egy kutató-mentő (SAR), és egy VIP – változatban rendelték meg 102.7 millió dollár értékben. Ezek közül 2012 júliusában a VIP berepülés közben lezuhant. Helyette két EC145-st szereztek be, ezeket 2015 második félévében adják át.

Az Egyesült Államok beleegyezett, hogy korszerűsítse Görögország hat P-3B Orion tengerészeti járőrgépét a P-3C szabványra. A példányonként 84 millió dollárba kerülő modernizálás élettartam-hosszabbítással is egybe lesz kötve, így további 15000 repült óra vár a gépekre. Ezek közül egyébként négy repülőképes jelenleg, a másik kettő már egy ideje a földön rostokol. Athén terveiben egy új tengeri járőrgép-flotta beszerzése szerepelt, ez kétszer, háromszor annyiba kerül, mint a régi gépek modernizációja.

November elsején volt 25 éve annak, hogy első alkalommal szállt le a Szu-33-as az ADMIRAL KUZNYECOV repülőgép-hordozón. 1989-ben az akkor még Szu-27K (gyári típusjele T–10K–1) jelzést viselő gép a TBILISZI nevet viselő hajón hajtott végre sikeres landolást, több megközelítés után Viktor Pugacsov irányításával.

November 16-án első alkalommal emelkedett a levegőbe a fedélzeti elektronikai modernizáláson átesett Tupoljev Tu-160-as stratégiai bombázó.

Jelenleg még túl drágának tarja az Armata harckocsi árát Oleg Bocskarev, az orosz Katonai Ipari Bizottság elnöke. A gyártást végző Uralvagonzavod vezetői szerint a beszerzési ár a sorozatgyártás elindulásakor mérséklődni fog.

Az amerikai haditengerészet megkapta 200. Sikorsky Aircraft MH-60R tengeralattjáró vadász helikopterét. A Romeo változat eddig átadott példányai már több mint 250000 repült órát gyűjtöttek össze. A kutató-mentő és a hajók elleni harcra is alkalmassá tehető forgószárnyasokból a U.S. Navy 291 darabot kíván beszerezni.

Dzsibutiban járt a NASA egyik WB-57-es repülőgépe ez év szeptemberében. A nagy magasságokban a tudományos kutatások céljára használt gép a brit Canberra bombázó RB-57-es felderítő változatának átalakításával jött létre. Az űrügynökség a 2011-ig üzemeltetett két példány mellé egy harmadikat is beszerzett, ezen a Sierra Nevada Corporation végzett el egy nagyjavítást. A WB-57-es teherbírása kétszerese az U-2-nek és a felderítésre használt eszközök számára is nagyobb hely áll rendelkezésre.

Első alkalommal telepítettek lézerfegyvert éles bevetésen lévő hadihajó fedélzetére. Augusztus vége óta a Perzsa-öböl vízén hajózó USS PONCE fedélzetén megtalálható egy 30 KW-os teljesítményű lézerfegyver. Ez képes vakításra is, de alkalmazható fegyverként is kisméretű UAV-k és csónakok ellen. A haditengerészet így valós körülmények között szerezhet tapasztalatot a lézerfegyverek haditengerészeti alkalmazhatóságáról poros és magas hőmérsékletű természeti adottságok között.

Elkezdte az első, következő generációs légpárnás partraszálló jármű építését a Textron. Az építés során az előd LCAC-hoz viszonyított legfőbb változás a felhasznált anyagokban, a nagyobb mennyiségű korrózióálló alumíniumban és a kompozitból gyártott propellerekben van. Az 1982 óta szolgáló LCAC-k utóda az SSC (Ship to Shore Connector) lesz. A tengerészgyalogság partraszálló hadműveleteiben kulcsfontosságú szerepet játszó légpárnások következő nemzedékének létrehozására a Textron-nak a Lockheed Martin és a Marinette Marine pályázatát kellett felülmúlni.

Az LCAC-k 2028-ig kitartanak, azonban ezeket eredetileg maximum 60 tonna teher szállítására tervezték, de 75 tonnát is képesek megmozgatni, igaz ekkor sebességük biztonsági okokból alacsonyabb. Éppen ezért az SSC-kel szembeni egyik elvárás az, hogy 74 tonnát legyenek képesek szállítani 35 csomós (64 km/h) sebességgel 46 km-es távolságra. Az első SSC várhatólag 2017-re készül el és ha a prototípus megfelelőnek fog bizonyulni, további nyolc légpárnás kerül majd megrendelésre, darabonként 44 millió dollárért. Az SSC-k szolgálatba várhatólag 2020 körül fognak szolgálatba állni.

A közelmúltban volt nyolc éve annak, hogy Venezuela a Szuhoj Szu-30MKV vadászbombázók rendszeresítése mellett döntött. Azóta 24 példány érkezett meg az országba, a hírek szerint ezek közül 18 van jelenleg szolgálatban. Az ok, a csere alkatrészek állandó hiánya, ami miatt a típus eddig csak 6275 órát töltött a levegőben.

NETARZENÁL GALÉRIA

Gyakorlaton.

Kawasaki C-1.

McDonnell Douglas F-4S Phantom II.

Boeing P-8A Poseidon.

Aerospatiale AS-332M1 Super Puma.

Dassault Mirage 50EV.

Lopakodók.

Handley Page HP-80 Victor K.2.

Lockheed CP-140 Aurora.

Terminátor.

Grumman F-14A Tomcat.

Kawasaki XC-2.

Dassault Mirage 2000-9EAD.

Shenyang J-31.

Shaanxi Y-8/KJ200.

Szólj hozzá

Boxer Panavia Tornado Rafael Reccelite NH90 AS 532AL Cougar P-3B Szu-33 Szu-27K T–10K–1 Tu-160 Armata MH-60R WB-57 PONCE SSC Szu-30MKV