2015. feb 07.

2015.02.07

írta: Netarzenál
2015.02.07

Romániában újra napirendre került a Nagy-Britanniától vásárolt két Type-22-es osztályba tartozó fregatt korszerűsítése. A REGELE FERDINAND (ex-HMS COVENTRY) és REGINA MARIA (ex-HMS LONDON) egy kismérvű korszerűsítésen esett csak át az Egyesült Királyságban, az átvitel előtt. A pénzügyi okok miatt elmaradt további modernizációt most újra átgondolva szeretnék megvalósítani. A némi korrupciós botránnyal is megfűszerezett, megközelítőleg 168 millió eurós üzlet volt az 1989 utáni Románia legnagyobb összegű katonai jellegű beszerzése. A 2004 szeptemberében és 2005 áprilisában átadott egységek fedélzetére egy-egy OTO Merala 76/62 Super Rapid hajóágyú és a hozzá tartozó harcvezető rendszer került felszerelésre, a fegyverzet két további 30 mm-es gépágyúból és torpedókból áll. Ezt erősítenék meg egy 3D-s rádiólokátorral valamint hajók és légi célpontok elleni fegyverzettel és légvédelmi gépágyúkkal. Még nem eldöntött tény a vontatott szonár típusa.

Négy évvel a Turkish Aerospace Industries Anka A UAV első, 2010 decemberében végrehajtott repülése után, ez év január 30-án már a továbbfejlesztett Anka B is végrehajtotta első szárnyalását. A HD kamerával, Aselsan MilSOFT szintetikus apertúrájú radarral, lézeres távolságmérővel, műholdas adatkapcsolattal rendelkező gépből tavaly év végén egy 30 darabos szériára tartott igényt Ankara. Jelenleg még nem tudni, hogy a 2012-ben beharangozott felfegyverzett UAV az Anka B lesz-e, mivel eddig információ a fegyverzetéről még nem látott napvilágot.

Kazahsztán lépéseket tesz az orosz Szuhoj Szu-30SzM vadászbombázók beszerzése érdekében. A kazah légvédelem vezetője Nurlan Ormanbetov vezérőrnagy már látogatást is tett a típust gyártó Irkutszk-i üzemben. A beszerzendő darabszámról nem közöltek semmit sem.

Február 1-jén már a második szállítmány Mil Mi-28NE harci helikopter is megérkezett Irakba. 2014 augusztus 30-án három harci forgószárnyas került leszállításra, most pedig két újabb példányt gördítettek ki egy Antonov An-124-es Ruszlán rakteréből.

Pakisztánban február 2-án egy újabb sikeres légi indítást hajtottak végre a 350 km-es hatótávolságú Hatf-8 Ra'ad csapásmérő robotrepülőgéppel. A Hatf-8 Ra'ad csapásmérő robotrepülőgép csökkentett észlelhetőségű, elsődleges célpontjai parancsnoki központok, raktárak, rakétaindítók. Az 1100 kg-os indulótömegű, 4,85 méter hosszú Hatf-8 harci része szerelhető hagyományos vagy nukleáris robbanófejjel is. Navigációs rendszerében megtalálható a GPS és az infravörös képalkotó rendszer is, éppen ezért a körkörös szórása 3 méter körül van. Egyes hírek szerint a Ra'ad és a nagyobb, 750 km-es hatótávolságú Hatf-7-es Babur megalkotásához legalább két, 1998-ban afganisztáni célpontok ellen indított, ám Pakisztáni területen a becsapódás után is viszonylag épségben maradt RGM/UGM-109 Tomahawk robotrepülőgép maradványait használták fel.

Januárban fejeződött be a HAL Tejas vadászbombázó extrém hideg körülmények között végzett tesztje. Ezt a 3260 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Leh bázison végezték el, ahol mínusz 15 fokos hidegben, nem teljesen feltöltött akkumulátorokkal, egy alkalommal 42 órányi szabad ég alatt töltött idő után is gond nélkül sikerült a hajtómű és a fedélzeti rendszerek indítása külső segítség igénybevétele nélkül.

Spanyolország egén január 30-án hajtotta végre első repülését az első maláj megrendelésre épített Airbus Military A400M Atlas (MSN22) teherszállító repülőgép. A helyi idő szerint 17:30-kor megkezdett repülés 1 órával és 30 perccel később sikerrel fejeződött be.

A Northrop Grumman Corporation elkezdte az első dél-koreai megrendelésre készülő RQ-4 Global Hawk pilóta nélküli repülőgép gyártását. Szöul két földi irányítóállomást és négy repülőgépet kíván beszerezni.

Argentin lapértesülések szerint Cristina Kirchner pekingi látogatása során a dél-amerikai ország fegyveres erőinek kínai gyártmányú harceszközökkel történő ellátásának első lépése lehet. A hírek szerint 14 J-10-es vagy FC-1/JF-17-es vadászbombázó kerülhet eladásra Argentína számára. A gépek lehetséges üzemeltetéséről már egy közös munkacsoport is készít elemzést.

Egy másik hírben a 8x8-as kerékképletű VN-1-es páncélozott harcjármű került megemlítésre. A 21 tonnás tömegű, német eredetű 440 lóerős BF6M1015C motorral hajtott páncélos esetleges argentin gyártását/összeszerelését is vizionálják a források, ám azt is hozzáteszik, hogy ehhez még jelentős átalakítások kellenének. Egyrészt az eddigi 20 mm-es gépágyút egy 30 mm-re kellene cserélni, továbbá a deszanttér jelenlegi kétszárnyú ajtóit egy lenyitható rámpára kell cserélni, hogy a hadsereg elvárásait teljesítsék.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Dassault Mirage 5BA.

Westland WG-13 Lynx AH.9.

Douglas EKA-3B Skywarrior.

Douglas C-124C Globemaster II.

Mil Mi-8T.

Avro 696 Shackleton AEW2.

McDonnell Douglas F-4F Phantom II.

Handley Page HP-80 Victor K.2.

Jakovlev Jak-38U.

Dassault Etendard IV M.

Sepecat Jaguar E.

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

PZL-Swidnik W-3R Sokol.

General Dynamics FB-111A Aardvark.

Eurocopter EC-725AP Caracal.

Szólj hozzá

REGELE FERDINAND COVENTRY REGINA MARIA LONDON Anka Aselsan MilSOFT Szu-30SzM Mi-28NE Hatf-8 Raad Tejas A400M RQ-4 VN-1 FC-1 JF-17