2015. már 07.

2015.03.07

írta: Netarzenál
2015.03.07

Németországban újra megerősítést nyert, hogy továbbra is 18 új NH Industries NH90 NFH helikopter beszerzési terve szerepel a haditengerészet számára. Berlin jelentősen csökkenteni kényszerült a megvásárlásra kerülő forgószárnyasok mennyiségét, de ez a lépés csak a szárazföldi erőket érinti. Az NH gyártmánya a Sea Lion néven kerül rendszeresítésre 1,4 milliárd eurós értékben, leszállításukat 2017-től kezdik meg.

Oroszországban az Uralvagonzavod állítólag már legyártott és át is adott 20 T-14 Armata harckocsit. Az új páncélos a május 9-ei győzelem napi díszszemlén fog debütálni a nyilvánosság előtt.

Ez év második felében 8 már átadásra fog kerüli Tunézia számára abból a 12 Sikorsky UH-60M Black Hawk helikopterből, amit tavaly augusztusban rendelt meg az észak-afrikai ország, 700 millió dollár értékben. Akkor a gépek átadását 2017-re és 2018-ra ütemezték be, de a Tunéziában is tapasztalt terrorista tevékenység miatt ezt előrébb hozták. A gépek a szintén megrendelt Battlehawk készletekkel felszerelve jelentős pusztító erőt fognak képviselni a harcokban.

Indiában már a múlt hónap elején elkezdődtek a HAL LCH hideg körülmények közötti próbái a Leh támaszponton. A TD2-es példány a mínusz 18 fokos hidegben is sikeresen indította be hajtóműveit, egy csillagos ég alatt töltött éjszakát követően. A Light Combat Helicopter TD3-as technológia demonstrátora tavaly novemberben hajtotta végre első repülését és hamarosan a frissen elkészült TD4-es is felszállhat.

A tervezett időpont előtt, még idén decemberben átveheti első két FA-50 könnyű csapásmérő repülőgépét a fülöp-szigeteki légierő. A gyártást végző Korea Aerospace Industries ígérete szerint a gépek még decemberben készen fognak állni az szolgálat ellátására.

Év végi leszerelése előtt, február 27-én befejezte utolsó útját az ausztrál haditengerészet ADELAIDE-osztályú fregattja, a HMAS SYDNEY (FFG 03). A hat, ausztrál igények szerint módosított OLIVER HAZARD PERRY-osztályú fregattból négy az USA-ban épült meg, (ADELAIDE-FFG 01, CANBERRA-FFG 02, SYDNEY-FFG 03, DARWIN-FFG 04) a másik kettő (MELBOURNE-FFG 05, NEWCASTEL-FFG 06) Ausztráliában.

Egy Buenos Aires-i napilap, a Clarín információ szerint argentin pilótákból álló csoport fog még ebben a hónapban Kínába látogatni, ahol az FC-1 és a J-10B vadászbombázókkal fognak megismerkedni.

Az ország haditengerészetéről is érkeztek hírek. Az egyik a már hat éve mozgásképtelen ARA HEROINA (D 12) fregattról szól. Az 1983 óta szolgálatban álló egység a Puerto Belgrano haditengerészeti bázison rostokol a hajtóművében történt meghibásodás miatt. A két Rolls-Royce Olympus TM38, és két Rolls-Royce Tyne RM1C gázturbina által valaha mozgatott HEROINA helyrehozatala a Nagy-Britanniában székelő cég segítségével kezdődött el. Azonban a két ország között fennálló feszült viszony nem tette lehetővé, még a fizetés megtörténte után sem, hogy a fregatt üzemképes állapotba kerüljön. Ennek, na és a haditengerészet csökkenő költségvetésének köszönhetően a hajó egyre rosszabb állapotba kerül, ugyanis egyre több minden került belőle kiszerelésre a testvérhajói számára.

Tervek viszont születnek a flotta feltámasztására. Szeretnének egy partraszállító hajót beszerezni. Az elárasztható fedélzettel rendelkező egységek közül többet már kiértékeltek a haditengerészet vezetői, köztük a francia MISTRAL-osztály és a kínai Tpye 71-es képességeit is. 15-20 éven belül újra repülőgép-hordozót szeretnének hadrendben tartani. A nagyjából 30000 tonnás egység várhatólag a GENERAL BELGRANO nevet fogja viselni. A két katapulttal és két lifttel ellátott egység 25 repülőgép számára szolgálna otthonul. Ez a mennyiség csekélynek tűnhet, de mégis jelentős előrelépést jelenthet, hiszen például jelenleg a Super Etendard-ok közül egy-két példány képes a felszállásra, erős korlátozások mellett. A három idős S-2T Tracker tengeralattjáró-vadász teljesen repképtelen.

NETARZENÁL GALÉRIA

A második brit A400M Atlas.

North American Rockwell OV-10G Bronco.

Mil Mi-2.

Fairchild A-10A Thunderbolt II.

McDonnell Douglas F-4EJ-KAI Phantom II.

Nanchang A-5C.

Agusta AB-212ASW.

Vought F4U-5 Corsair.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

McDonnell Douglas TA-4G Skyhawk.

Szólj hozzá