2015. ápr 25.

2015.04.25

írta: Netarzenál
2015.04.25

Az április 14. és 17. között Rio de Janeiro-ban megrendezett Laad 2015-ös kiállításon, már külföldi megrendelők számára is eladásra kínálta az RPG-30-as páncéltörő rakétáját az orosz Bazalt. A 1135 milliméter hosszú, 10,3 kilogramm súlyú fegyver egy 105 milliméteres PG-30-as tandem kumulatív robbanófejjel szerelt rakétát indít a páncélozott célok ellen, de csak az aktív páncélok ellen csaliként szolgáló 42 milliméter átmérőjű rakéta után. A tervezők szerint a csalirakétát 0,2-0,4 másodperccel követő PG-30-t éppen ez az időintervallum juttatja nyerő helyzetbe, mivel az aktív páncélok reakcióideje ennél nagyobb. Ennek köszönhetően a több mint 600 milliméter vastag hengerelt acélpáncél átégetésére képes, 200 méteres hatótávolságú PG-30-as sikerrel semmisítheti meg a legújabb védelmi rendszerekkel felszerelt páncélosokat is.

Moszkvában egy másik tervet is fontolgatnak, amivel sok borsot törhetnek a nyugatiak orra alá. A hírek szerint a 8 szolgálatban álló Project 949A Antey, vagy OSCAR II-es robotrepülőgép-hordozó nukleáris meghajtású egységek új fegyverzetet kapnának. A 24 P-700 Granit, vagy SS-N-19 Shipwreck hajók elleni 7 tonnás indulótömegű, 10 méter hosszú, 750 kilogrammos hagyományos, vagy 500 kilotonnás nukleáris fejjel szerelt fegyverrel 625 kilométeres távolságon belül jelentettek veszélyt a szerencsétlenül járt KURSZK tengeralattjáró testvérhajói az ellenséges felszíni egységekre.

A régi csapásmérő robotrepülőgépek helyét a tengeralattjáró testének oldalán lévő indítókban a P-800 Oniks és a 3M-54 Klub veheti át. A modernebb fegyverek nagyobb szállítható menyiséget is jelentenek, így egy-egy OSCAR II-es akár 72 darabot is szállíthat belőlük. További előny, a nagyobb hatótávolság, ami 1500-1800 kilométer is lehet egyes változatok esetében és ezek a fegyverek a szárazföldi célpontok elleni bevethetőséget is megteremtenék az orosz tengeralattjárók további egységeinek fedélzetén.

Még az idén átadhatják a modernizált elektronikával legyártott első Pancir Sz-2-es légvédelmi komplexumot az orosz haderő részére. a júniusban megérkező első Sz-2-es még ebben az évben szolgálatba is állhat.

Nagy-Britanniában befejeződtek a CT40-es toronnyal felszerelt Warrior gyalogsági harcjárművel folytatott lövészetek. Az eredeti 30 milliméteres L21A1 Raden gépágyú lőszerénél háromszor nagyobb pusztításra képes 40 milliméteres gépágyú mellett a célfelderítést és a célzást is jelentősen megkönnyítik az elektrooptikai rendszerek. A brit tervek szerint 380 Warrior gyalogsági harcjármű fog korszerűsödni az elkövetkező években.

Indiában április 20-án a Mazagon Dockyard Limited hajógyárában vízre került az első Projekt 15B romboló. A 7300 tonnás VISHAKHAPATNAM a Projekt 15A rombolók (KOLKATA, KOCHI és CHENNAI) továbbfejlesztett, javított változata lesz, további három testvérhajójával együtt. A 2018-ban hadrendbe álló VISHAKHAPATNAM új szonárt, radart és 163 méter hosszú és 17,4 méter széles hajótestet kap, de a felépítményén is változtattak a Projekt 15A-hoz képest, javítva a lopakodó képességét.

Az új rombolók 65%-a már hazai gyártásban készül, de a több mint 30 csomós sebességet biztosító négy DT-59 gázturbina Ukrajnából, míg a hajócsavarok Oroszországból érkeznek. Rádiólokátorokból az IAI-Elta EL/M-2248 és a EL/M-2238-as kerül felszerelésre a Thales LW-08-as gyártmánya mellé. Fegyverzetét Barak-8-as légvédelmi rakéták és BrahMos csapásmérő robotrepülőgépek alkotják. A licencben gyártott 76 milliméteres Oto Melara Super Rapid Gun hajóágyú mellett négy orosz AK-630 gépágyú is felszerelésre kerül. További lehetőség az Oto Melara 127 milliméteres hajóágyúk 64-es kaliberhosszal készült Mk45-ös változatának alkalmazása is, de erről még folynak a tárgyalások az olasz gyártóval.

Április 22-én első alkalommal vételezett üzemanyagot repülés közben emberi beavatkozás nélkül egy pilóta nélküli repülőgép. A Northrop Grumman X-47B a marylandi partok mellett repülve a tenger felett csatlakozott rá az Omega K-707-es tankerére. Az 18010 kilogrammnyi üzemanyag felvételét április 15-én több sikeres, de még üzemanyag átadás nélküli kapcsolódás előzte meg.

Továbbra is napirenden van újabb Boeing F/A-18E/F Super Hornet vadászbombázók beszerzése az amerikai haditengerészet számára. Az F-35C szolgálatba állásáig a régebbi Hornet-ek nem biztos, hogy kihúzzák bárhogy is próbálnak velük spórolni a flotta illetékesei. Napjainkra az új variáns lett a domináns a repülőgép-hordozók fedélzetén, mivel a négy századból kettő-kettő repüli a régi és az új változatot. De míg a Super Hornet századok gépállománya 12- 12 gépes, addig a régebbi típusból csak 10-10 alkot egy-egy századot, de százalékos arányban mégis kicsit több, 54%-ot tesznek ki a régebbi Hornet-ek (A, B, C, D) a flotta repülőgép-állományából. A (rep)idő múlásával azonban nem lehet örökké sikeres harcot folytatni, így két-három század átfegyverzésére elegendő Super Hornet megrendelésén gondolkodnak, az eddig 563 példány mellé.

Tovább bővülhet a Bell-Boeing MV-22B Osprey fegyvertára. A közelmúltban ugyanis a konvertiplán hátsó rámpáról indították az AeroVironment Switchblade mini UAV-ját. A 2011 óta Afganisztánban is használt 610 milliméter hosszú, 2,7 kilogrammos gép elektromos motorjával 10 percig képes a levegőben tartózkodni és színes kamerájának képét közvetíteni. A földről egy csőből indítható Switchblade becsapódás által képes a pusztításra is, igaz a fedélzetén lévő robbanószer nagyjából egy 40 milliméteres gránáténak megfelelő rombolásra képes. Az indítás csak az indítási és eltávolodási folyamat ellenőrzésére szolgált.

A csökkenő tengeralattjáró-flotta mennyiségi növelését szeretné elérni az amerikai haditengerészet. Most az építésben érdekelteket kérdezték meg, képesek lennének-e az évi két VIRGINIA-osztályú egység elkészülési ütemét évenkénti háromra emelni. Az 1980-as években volt olyan időszak Amerikában, amikor egy év alatt három vadász és egy rakétahordozó tengeralattjáró került megépítésre. A gyártók válasza várhatólag májusban fog megérkezni.

Elkészült egy tanulmány az USAF-nál, melyben az áll, hogy a Lockheed Martin U-2 felderítő repülőgép kulcsfontosságú felderítő eszközeinek hordozására képes lehet a Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk pilóta nélküli légi jármű. Az integráció megvalósíthatóságát a szűkös költségvetési keret akadályozhatja. Az átépítéshez szükséges összeg minél pontosabb becslését jelenleg végzik a szakértők.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Főpróbán.

Vickers Valiant BK.1.

Bell OH-58D Kiowa Warrior.

Berijev Be-12 Csajka.

General Dynamics F-111F Aardvark.

Saab AJSH37 Viggen.

McDonnell Douglas F-4EJ Kai Phantom II.

Eurocopter EC665 Tiger ARH.

Lockheed F-104G Starfighter.

Szuhoj Szu-34.

Aerospatiale SA-321 Super Frelon.

Eurofighter EF-2000 Typhoon T.3.

Mil Mi-24D.

Alenia Aermacchi M-346 Lavi.

Szólj hozzá

RPG-30 PG-30 OSCAR P-700 Granit 3M45 SS-N-19 P-800 Oniks Pancir Sz-2 Warrior L21A1 Raden VISHAKHAPATNAM X-47B AeroVironment Switchblade