2015. júl 25.

2015.07.25

írta: Netarzenál
2015.07.25

Fehéroroszországban a régi BRDM-2-es felderítő páncélosok alvázán egy új, szintén felderítésre szánt járművet alkottak meg. Az úszóképesség is megmaradt, de a Kajmán nevet viselő páncélosról eltávolították a páncéltornyot, a két-két mankókerék helyét oldalanként egy-egy ajtó foglalja el, valamint a jármű elején is nagyméretű ablakok kerültek beépítésre. A független torziós rudas felfüggesztés és az új erőforrás 110 km/h-s sebesség elérést teszi lehetővé, a vízben történő haladást oldalanként egy-egy vízsugárhajtómű garantálja. Az 1000km-es hatótávolságú, 7 tonnás Kajmán fegyverzetét egy PKSZ 7,62mm-es géppuska, vagy egy AGS 30mm-es automata gránátvető alkothatja. A hat fő számára biztonságot nyújtó páncélos első prototípusát hamarosan elkezdik majd tesztelni.

Izrael 16, pár éve már kivonásra került Bell AH-1F Cobra harci helikoptert fog átadni Jordánia számára. Az Iszlám Állam fegyveresei elleni harcban bevetésre kerülő forgószárnyasok az átadást megelőzően egy alapos felújításon fognak átesni. Jordániában jelenleg 31 AH-1F Cobra áll hadrendbe. Izraelben 1975-től kezdődően két század állományában volt megtalálható a világ első harci helikopteréből összesen 60 darab, ezekből az utolsók 2013-ban kerültek kivonásra. Washingtonban még tavaly jóváhagyták ezt az üzletet, de az izraeliek eredeti tervét, miszerint a helikopterek Nigériába kerültek volna megvétózták. Jordániából egyébként 2010-ben került átadásra 16 Cobra Pakisztán számára.

Elindult a franciaországi Brest kikötőjéből az egyiptomi TAHYA MISR fregatt. A vízre bocsátásakor már NORMANDIE nevet viselő FREMM-osztályú egység várhatólag augusztus 2-án érkezik meg Egyiptomba. A hajó legénységét az egyiptomi tengerészek mellett az építést végző DCNS emberivel egészítették ki.

Dél-Afrikában az elkövetkező 3-6 hónap során dől el, hogy az ország védelmi minisztériuma támogatni fogja-e a Denel Aviation CSH2A Rooivalk harci helikopterek gyártásának újraindítását. Jelenleg még nem tudni, hogy egy alaposan korszerűsített változatot is a döntéshozók elé tár-e a gyártó, a kedvezőbb döntés megszületése érdekében.

Japánban 3,2 milliárd dolláros megrendelést zsebelhetett be a Bell-Fuji Heavy Industries Ltd. páros, ugyanis a védelmi minisztérium döntésének értelmében ez a két cég szállíthat majd, jelenleg még UH-X jelzésű helikoptereket a hadsereg részére. A 130 Bell-Fuji UH-1 pótlására érkező gépek a Bell 412EPI módosított változatai lesznek. A megrendelésért még a Kawasaki-Eurocopter tandem volt versenybe a H160-al, de a vetélytárs fejlesztési megvalósíthatósága, teljesítménye, logisztikai támogatása, számított életciklus-költségei, és a szállítási határidői felülmúlták az ő általuk benyújtott pályázatot. A 2021-től átadásra kerülő forgószárnyasokból 150 darab megrendelése várható, de a típust az enyhített japán fegyvereladási törvények miatt exportra is fel szeretnék ajánlani.

Június 9. óta folyik az F-35A Lightning II gépágyújával végzett földi tesztek sora, amit egy hat hónapon keresztül tartó felkészülési folyamat előzött meg. Ezeket augusztusig várhatólag befejezik, majd szeptember végétől következhetnek a légi próbák. A négycsövű, 25 mm-es GAU-22/A első lövését az AF-2-ről adta le, ami egy négy hónapos átépítést követően egy repülő próbapaddá vált, ugyanis sok, a különféle tesztek eredményeit észlelő rendszerekkel és ezek adatait rögzítő berendezéssel látták el.

További, a típushoz kapcsolódó hír, hogy az első Ausztráliában gyártott függőleges vezérsík-párral felszerelt gép is végrehajtotta első repülését. A Marand által gyártott alkatrészek az AF-73-as jelzésű példányra lettek felszerelve, ami július 17-én szállt fel első alkalommal.

Július 21-én a Huntington Ingalls Industries hajógyárában kezdetét vette a USS DELBERT D. BLACK (DDG 119) ARLEIGH BURKE-osztályú romboló építése. A Flight IIA standard szerint megépülő egység a harmadik, amire a 2013-2017-es költségvetési évben fedezetet biztosított az amerikai vezetés és a hajóosztály 71. megépülő tagja.

A 11. INDEPENDENCE-osztályú LCS fregatt nevét is nyilvánosságra hozták. A két eltérő megjelenésű hajóosztály 22. egysége KANSAS CITY (LCS 22) –ként kerül megépítésre.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Boeing Chinook HC.2.

Boeing F/A-18E Super Hornet.

Hawker Hunter T.68.

AgustaWestland AW-129CBT Mangusta.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Avro 698 Vulcan B.1A.

Sikorsky CH-53G.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Lockheed U-2S.

Mil Mi-24V.

Dornier Do-24 ATT.

Hawker Siddeley Harrier GR.3.

Saab Sk35C Draken.

Aerospatiale SA-319B Alouette III.

CASA C-295M.

McDonnell Douglas F-4K Phantom FG.1.

Xian H-6H.

McDonnell Douglas CF-188A Hornet.

Aerospatiale AS-532UL Cougar.

Lockheed C-130T Hercules.

Szólj hozzá

BRDM-2 Bell AH-1F Cobra TAHYA MISR NORMANDIE FREMM CSH2A Rooivalk UH-X F-35A Lightning GAU-22/A Marand DELBERT D. BLACK (DDG 119) KANSAS CITY (LCS 22)