2015. aug 15.

2015.08.15

írta: Netarzenál
2015.08.15

Két ukrán vállalat egy új légvédelmi rakétacsaládot fejlesztett ki a jól ismert R-27 (NATO-kód: AA-10 Alamo) légiharc-rakéta bázisán. Az Artem és Radionix által létrehozott fegyver elsősorban egy nagyméretű indító-gyorsító fokozatban tér a repülőgép-fedélzeti változattól. Ennek is köszönhetően a rakéta 55 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Persze további különbségek is találhatók, de azok már a rakétatest belső részében. Mivel a rakétacsalád szó került említésre a hír első mondatában, ez további eltéréseket sejtet, ami pedig nem lesz más, mint az irányítórendszer, ami három különféle változatban kerül gyártásra, így igen széles felhasználási területet biztosítva. A passzív infravörös és az aktív radarvezérlés mellett a passzív radarral ellátott, ezért az aktív rádióelektronikai zavarást végző repülőeszközök ellen hatásos kerülhet a rakéta orr-részébe a továbbfejlesztett elektronika elé.

15 évnyi hajógyári tartózkodás után újra nyílt vízre került egy DELTA-IV-es rakétahordozó tengeralattjáró Oroszországban. Az 1982-ben hadrendbe állt PODMOSZKOVIJE (Project 667BDRM) a Zvezdocska hajógyárban, Szeverodviszk városában töltött majd 16 évet nagyjavítás, majd idővel már korszerűsítés és átépítés ürügyén. Csapásmérésre az egység jelenleg nem képes, ugyanis a rakétaindítók megszüntetésre kerültek a munkálatok során, helyükre tudományos céllal kerültek mérőműszerek, berendezések valamint mini-tengeralattjárók számára került kialakításra egy zsilip. Egyes hírek szerint a jövőben személyzet nélküli tengeralattjáró hordozására is képessé válhat a PODMOSZKOVIJE, ami akár 6000 méteres mélységéig is lemerülhet majd.

Sokaknak okozott meglepetést Izrael azzal, hogy nem a közel-keleti ország lett a V-22 Osprey billenőrotoros gép első külföldi megrendelője. A héten érkezett hír szerint az országban a legmagasabb prioritásként kezelik Sikorsky CH-53K King Stallion helikopterek beszerzését. A még fejlesztés alatt álló CH-53K elődjeinek korszerűsítése nemrégiben fejeződött be, ennek köszönhetően 2025-ig szolgálatban maradhatnak. Ez igazán jó időpont, hiszen a legújabb információk szerint a kissé problémás fejlesztés miatt a King Stallion 2019-ben éri el hadrafoghatóságát az amerikai tengerészgyalogságnál.

Jordánia 9 Pilatus PC-9M kiképzőgépet rendelt meg a svájci gyártótól. A 2017 januárjától átadásra kerülő típust a pilóták alap és haladóképzésében egyaránt alkalmazni kívánják a jelenleg 13 példányban használt, immáron 27 éves CASA C101-es Aviojet sugárhajtású kiképzőgépek helyett.

Japánban egyre inkább komolyan veszik a Mitsubishi F-2 repülőgépek csapásmérő képességének kiterjesztését. A vadászfeladatok mellett a hajók ellen harcra irányított fegyverzettel bevethető típuson most az amerikai Sniper célmegjelölő integrációját kezdték el, ami kategóriájában az egyik legfejlettebb ilyen eszköz. Ezzel a japán gép a 8. lesz azon légi eszközök sorában (F-15, F-16, F-18, A-10, B-1, B-52 és Harrier) amelyek fedélzetén a Sniper használatba került.

Elkészült Brazília első modernizált AH-11A Super Lynx haditengerészeti helikoptere. Az Egyesült Királyságban található Yeovilban egy átfogó korszerűsítési program zajlik, ami mind a nyolc dél-amerikai Super Lynx-t érinti. Ezek során LHTEC CTS 800-4N hajtóművek, új navigációs és elektronikus hadviselés támogató rendszerek kerülnek beépítésre, de színes kijelzőket kap a pilótafülke műszerfala és a pilóták már éjjellátó szemüveget is alkalmazhatnak majd feladataik lerepülése során.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Westland Apache AH.1.

Xian HY-6.

Dassault Mirage 5F.

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

MiG-29 (9.13).

Grumman EA-6B Prowler.

Sud SO-4050 Vautour IIN.

Embraer EMB-145SM.

MiG-21bisz.

NHI NH90 TTH.

Northrop F-5F Tiger II.

McDonnell Douglas F-4F Phantom II.

Nord 2501D Noratlas.

Lockheed Martin C-130H Hercules.

Dassault ATL-2 Atlantique 2.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Cessna E530 Scorpion.

Szu-30MKI.

McDonnell Douglas AV-8B Harrier II.

Xian H-6K.

Grumman F-14A Tomcat.

McDonnell Douglas A-4G Skyhawk.

Mitsubishi F-2A.

Szólj hozzá

R-27 AA-10 Alamo DELTA-IV PODMOSZKOVIJE Project 667BDRM V-22 Osprey Pilatus PC-9M Sikorsky CH-53K King Stallion CASA C101 Aviojet Mitsubishi F-2 Sniper AH-11A Super Lynx LHTEC CTS 800-4N