2020. már 14.

2020.03.14

írta: Netarzenál
2020.03.14

Németország ebben a hónapban tervezi, hogy hazatelepíti a Jordániában található Panavia Tornado különítménye földi és légi részét is. A Luftwaffe ISIS elleni bevetéseket végrehajtó légi különítménye a jordániai Al-Asraq légibázison volt megtalálható 2017 októbere óta. Ugyanis a német kormány azon év májusában úgy döntött, hogy áthelyezi a Panavia Tornado ECR gépeit, a törökországi Incirlik légibázisról. Mint az 2016 végén kiderült, már a 2016-os év vége előtt is elhagyhatták volna a törökországi támaszpontot az iszlám állam területei felett felderítő repüléseket végrehajtó német Panavia Tornado ECR vadászbombázók. A hat harci és egy Airbus A310 MRTT tanker/szállítógép mellett a török NATO bázison 240-250 katona is megtalálható volt. A két ország viszonyában a legnagyobb törést az okozta, amikor 2016 nyarán a német szövetségi parlament (Bundestag) elsöprő többséggel népirtásnak minősítette az egykori Oszmán Birodalomban 104 éve elkezdett örményellenes mészárlásokat. Ankara válaszlépése nem sokat váratott magára, az ezt követő időszakban több alkalommal is akadályt gördítettek a német politikusok légi támaszponton tett látogatása elé.

Új bázis után kellett hát nézni, a helyzet még kényelmetlenebbé válása előtt. Az esélyesek között elsőként a britek által is használt ciprusi bázist említették meg a források, de görög és jordániai repülőterek is szóba kerültek. A 2017-es év elején a vita újra kiéleződött, ugyanis a németek nem voltak hajlandók a törökök azon kérését teljesíteni, miszerint a repülések alatt készült összes nagyfelbontású fotót adják át részükre. Berlin szerint azért csak a felvételek egy részét tették elérhetővé Ankara számára, mivel azok a gondos válogatás nélkül felhasználhatók lettek volna a szíriai kurdok ellen és ezt szerették volna elkerülni. A civakodásnak végül is Berlinben vetettek véget, elhatározták a német különítmény Jordániába települ át. Elsőként az Airbus A310 MRTT tanker/szállítógép repül át új állomáshelyére, a Panavia Tornado ECR-ek csak később követték.

A költözés miatt a felderítő repülésekben csökkenés nem volt tapasztalható. Berlinben azonban szeretnék, ha 2020 márciusának végére Jordániából minden gép és a nemzetközi koalíció keretein belül ott szolgáló 700 német katona is hazatérne. A hírek szerint a német Panavia Tornado ECR-ek helyét és feladatait olasz típustestvéreik fogják átvenni, bár Róma hivatalos bejelentése ebben az ügyben még nem érkezett meg. Persze nem kell aggódni, Németország nem vonja ki magát a nemzetközi műveletekben való részvételből. Ugyanis légi szállító kapacitásának egy része továbbra is a koalíció rendelkezésre fog állni, valamint Irak nyugati részén, az Ain al-Asad légbázison terveznek telepíteni egy német távolfelderítő rádiólokátort a légvédelem erősítése érdekében.

Március 7-én első alkalommal fogtak el orosz repülőgépeket a norvégok Lockheed Martin F-35A Lightning II-es vadászbombázói. A Norvég-és az Északi-tenger fölött repülő egy-egy orosz Tu-142MK Bear F tengeralattjáró-vadász, valamint a Tu-142MR Bear J tengeralattjárókkal kapcsolatot teremteni képes légi harcálláspontot egy MiG-31 Foxhound elfogóvadász kísérte. Az orosz gépek elfogására a Luftforsvaret (a norvég királyi légierő) F-35A géppárja az Ørland légbázisról emelkedett fel. Persze az orosz kötelékre elsőként a Bodø légibázis F-16 Fighting Falcon-ok alkotta készültségi géppárját riasztották, az F-35-ök csak azután indultak el, hogy az oroszok tovább folytatták repülésüket. Meg kell jegyezni, hogy a norvégok terveiben az F-16-ok csak 2022-ig fognak légtérvédelmi készültséget adni és 2025-ben kerülnek majd kivonásra. Norvégia eddig összesen 15 darab F-35A-t vett át, a skandináv országban a típussal 2019. november 6-án érték el a kezdeti bevethetőséget. Ezzel éppen csak felfértek az F-35-öt hadrendbe állító európai államok képzeletbeli dobogójára az olaszok és a britek mellé. Az Északi-tenger fölött két brit Typhoon vadászgép vette át az orosz kötelék kíséretét a norvég gépektől. Az Északi Flotta gépei egyébként egy 10000 kilométer hosszú, 13 órás repülőutat tettek meg ezen a napon, a MiG-31 Foxhound természetesen nem volt végig jelen. A Tupoljeveket a repülési feladatuk végrehajtása során egy Iljusin IL-78 Midas tankergép segítette.

Teljessé vált Nagy-Britannia Boeing AH-64E Apache harci helikopterekre vonatkozó rendelése. London 2016 júniusában jelezte 50 darab AH-64E rendszeresítésnek szándékát Washington felé és 2017 májusában már be is jelentették 38 forgószárnyas megrendelését 488,1 millió dollár értékben. A WAH-64D Apache Longbow AH.1 utódjainak példányszáma eddig azonban nem volt teljes, 12 darab sorsáról csak annyit lehetett tudni, hogy a költségek alacsonyan tartása érdekében egy nagyobb rendelési csomagban kerülnek majd véglegesítésre. Most egy 191,8 millió dolláros üzlet nyélbe ütésével kiderült, a britek hiányzó egy tucatnyi forgószárnyasa is megrendelésre került az összesen 47 gépet 560 millió dollárért magába foglaló megállapodásban. Az 50 darab AH-64E leszállítása 2024 elején fog befejeződni Nagy-Britannia részére.

Március 13-án megérkezett a brit RAF második Boeing Poseidon MRA Mk.1-es (Maritime, Reconnaissance, Attack) tengeri járőrgépe Skóciába, amelyet 2020. február 5-én adtak át. A ZP802-es lajstromú, City of Elgin nevet viselő gép és társai majdani otthona Lossiemouth-ba van, de ott még nincs készen minden. Az első RAF Poseidon, a ZP801-es Pride of Moray nevet viselő gép hat héttel ezelőtt, február 4-én érkezett meg. Az új létesítményeken még jelenleg is folyik a munka, így került a Poseidon Kinloss repülőterére, amit egyébként régebben a Nimrod MR.2 tengeri járőrgépek tudhattak otthonuknak. A RAF a 2020-as év végére már három Poseidon MRA Mk.1-el fog rendelkezni. A Boeing P-8A Poseidon repülőgépeket elsőként a 120. század fogja üzemeltetni a szigetországban, a másik alegység, amelyik repülni fogja a típust a 201. század lesz. London 9 darabos Poseidon beszerzését 2016-ban sikerült tető alá hozni, az utolsó gép 2021 novemberéig került majd átadásra. A megrendelésből brit cégek is alaposan részesültek.

A brit gyártók speciális alrendszereket, összetevőket biztosítanak a P-8A számára, például Marshall Aerospace & Defense Group készíti a kiegészítő üzemanyagtartályokat, a Martin Baker a személyzet üléseit állítja elő, a GE készíti a fegyverfelfüggesztőket és a GKN Aerospace szállítja a pilótafülke szélvédőit. A brit megrendelésre elkészült első példány, a ZP801-es lajstromjelt kapta és 2019. október 29-én adták át a megrendelőnek a gyártó Seattle-ben lévő üzemében, nagyjából három és fél hónappal első repülése után. Első alkalommal 2019. július 12-én repült, amikor felszállt a Boeing Renton-i gyárból, és átrepült a Seattle-i Boeing Fieldre.

Olaszországban a koronavírus okozta fertőzés miatt a légierő HH-101 Caesar helikoptere is alkalmazásra került egy különleges feladatkörben. A kutató-mentő feladatkörben rendszeresített típus egyik példánya március 7-én egy 62 éves fertőzött férfit szállított a megfelelő kezelést biztosító egészségügyi intézménybe. Mindez persze a megfelelő egészségügyi óvintézkedések megléte mellett történt. Így a fertőzött személyt egy kellő izolációt biztosító eszközben, egy speciálisan kialakított hordágyban helyezték el, ami megvédte az egészségügyi személyzetet, a repülőszemélyzetet és a gépet a fertőző kórokozóknak való kitettségtől. Az mikrobiológiai szempontból biztonságos környezet megvalósítását az eszköz vázára felfüggesztett átlátszó műanyag ponyva teszi lehetővé. A biztonságos légcserét a megfelelő szűrők biztosítják. A különleges hordágy méretei lehetővé tették, hogy a HH-101 Caesar helikopter belső terében is kényelmesen elhelyezhessék, így nem csak a C-130J, C-27J, KC-767A repülőgépekben használható.

Nem vásárol több izraeli Iron Dome légvédelmi rendszert az Egyesült Államok, jelentették be ezen a héten. Washingtoni álláspont szerint a Rafael Advanced Defense Systems és az Israel Aerospace Industries által kifejlesztett légvédelmi rendszer nem integrálható kellő mértékben az USA légvédelmi rendszerébe. Izraeli médiajelentések ezzel szemben azt közölték, az amerikai lépés hátterében az áll, hogy az izraeliek nem tették a tengerentúliak számára elérhetővé az Iron Dome programjainak forráskódját és egyéb minősített adatait.

Talán késést szenvedhet India első négy Dassault Rafale vadászbombázójának leszállítása. A hírek szerint május utolsó hetére időzítve négy Rafale Indiába történő megérkezése szerepel a tervekben, azonban a koronavírus fenyegetettség miatt késhet a hazai bázisra történő megérkezés. Az indiai kormány március 11-én, szerdán április 15-ig felfüggesztette az összes meglévő vízumot, kivéve a diplomáciai, a hivatalos, valamint az ENSZ/nemzetközi szervezeteket érintőket. Franciaországtól 2016 szeptemberében rendelt meg Új-Delhi 36 darab gépet, ezek közül az első 2019. július 17-én hajtotta végre első repülését. A francia típus elsőként a pakisztáni határtól 220 kilométerre lévő Ambala bázison fog települni. Itt állítólag az infrastruktúra már készen áll a gépek kiszolgálására. Az elsőként átfegyverzésre kerülő repülőszázad a 17. Golden Arrows, légi és földi tagjai közül többen is Franciaországban tartózkodnak típusátképzésen. A koronavírus által a második leginkább érintett európai állam Franciaország, mivel az országban a fertőzött esetek száma elérte a 2284-et, miközben a halálos áldozatok száma megközelítette az 50-et. Franciaország számos városában, köztük Bordeaux-ban – amelynek a közelében fekszik a Rafale gépek gyártási helye Merignac városa is - számoltak be koronavírus-pozitív esetekről.

Egyes értesülések szerint nem fog megvalósulni Indonézia Szuhoj Szu-35-ös beszerzése. A 11 orosz vadászbombázó 1,1 milliárd dollárt kivető gumi, nyers pálmaolaj, kávé, tea, bútorok és fűszerek ellentételezésével történő megvásárlását állítólag Washington nyomásgyakorlása fogja meggátolni. Az Egyesült Államok a szankciókat magukkal hordozó Szuhojok helyett Lockheed Martin F-16V Viper-eket ajánlott fel megvételre, de Jakarta helyettük inkább F-35 Lightning II-eket venne.

Megrendelés érkezett a Sikorsky céghez is. A Lockheed Martin tulajdonába került gyártótól 525,4 millió dollárért 40 darab UH-60-as Black Hawk helikoptert rendeltek meg. Az M variánsokat 2022 júniusáig fogják elkészíteni. Ezekből a gépekből 2 példány külföldi megrendelőhöz fog kerülni.

Hamarosan elkezdik tanulmányozni az Egyesült Államokban azt, hogy a legutóbbi fejlesztésű fegyverekkel szemben mennyire sebezhető egy repülőgép-hordozó. Nagyjából hat hónapot vesz majd igénybe annak megállapítása, hogy a hordozók milyen túlélési esélyekkel rendelkeznek a legújabb lopakodó tengeralattjárók és a nagy hatótávolságú precíziós fegyverek új generációi ellen, amiket Kína és Oroszország fejlesztett ki. A tanulmány nagy hatást gyakorolhat az USA jövőbeli hajóépítési elképzeléseire, de sokan már most azt sem tartják kizártnak, hogy a FORD-osztályú repülőgép-hordozókból csak négy egység fog megépülni.

Peru légiereje megkapta a negyedik nagyjavításon átesett Szuhoj Szu-25-ös csatarepülőgépét. A perui légierő 18 Szu-25 repülőgéppel, tíz egy- és nyolc kétüléses K/UBK repülőgéppel rendelkezett. A gépek nagyjavítását már 2011-től tervezték, több lehetőséget is megvizsgálva - Roszoboronexport, Szuhoj, és Fehéroroszország - végül a Roszoboronexport lett a befutó, a helyi SEMAN-al közösen. A szerződés megközelítőleg 32 millió dollár költséggel járt és hat egy, valamint négy kétüléses gépről szólt és 2014 decemberében írták alá. Az első gép 2018 szeptemberében lett kész, míg a harmadikat, egy kétüléses példányt a tavalyi év közepén kézbesítették.

Brazíliában még 2013-ban születtek tervek a korszerűsítésre került McDonnell Douglas AF-1B és AF-1C Skyhawk vadászbombázók fegyverzetének bővítésére. Ebben az AGM-84 Harpoon hajók elleni robotrepülőgép is szerepet kapott volna. A döntés logikusnak tűnhet, hiszen a fegyver megtalálható volt a brazil Lockheed P-3AM Orion tengeri járőrgépek fegyverzetében is. Az integráció sem volt elképzelhetetlen a Skyhawk-on, hiszen a tesztek egy része már egészen bizonyosan megvalósult. Az 1980-as évek elején az Amerikai Haditengerészet VX-4-es századánál vizsgálták a Harpoon alkalmazhatóságát a típuson a kaliforniai Point Mugu támaszponton. Itt 1982-ben egy TA-4F Skyhawk törzse alatti felfüggesztési ponton több alkalommal is látható volt a fegyver. Azonban évek óta csend honol a brazil integráció megvalósulása, illetve meg nem valósulása tényében.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Mil Mi-14PL Haze

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet

AIDC F-CK-1D Ching Kuo

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon

MiG-21bis SAU

Bell AH-1W Super Cobra

Eurofighter EF-2000 Typhoon

McDonnell Douglas RF-4EJ Kai

Airbus A400M

Fairchild A-10C Thunderbolt II

British Aerospace Hawk T.2

Bell/Boeing MV-22B Osprey

Dassault Mirage 2000-9

Northrop SF-5B Freedom Fighter

Szuhoj Szu-57

McDonnell Douglas F-15C Eagle

Saab Sk37E Viggen

Grumman A-6E Intruder

Panavia Tornado IDS

Boeing P-8I Neptune

Szuhoj Szu-27P Flanker

LTV Aerospace TA-7H Corsair II

Dassault Rafale C

Douglas A-4N Skyhawk

Aero L-159A Alca

Boeing AH-64D Apache

KAI T-50 Golden Eagle

North American TF-100F Super Sabre

Alenia Aermacchi M-346

Szólj hozzá

Lockheed Martin Boeing F-35A Lightning II Israel Aerospace Industries Sikorsky Iron Dome MiG-31 Foxhound Panavia Tornado ECR UH-60M Szuhoj Black Hawk Dassault Airbus A310 MRTT AH-64E Apache Rafale Szu-25 Rafael Advanced Defense Systems Tupoljev Szu-35 Poseidon MRA Mk.1 F-16V Viper FORD-osztály HH-101 Caesar Tu-142MK Bear F Tu-142MR Bear-J Luftforsvaret