2021. máj 24.

Elszállították a villanyvezetéket szakító Tigrist

írta: Netarzenál
Elszállították a villanyvezetéket szakító Tigrist

Május 22-én egy Boeing CH-47D Chinook helikopter alá függesztve elszállították a villanyvezeték szakítás után egy a szlovéniai Brestanica közelében lévő mező szélén kényszerleszállást végrehajtó spanyol EC665 Tiger HAD harci helikoptert.

A repülési feladat minél előbbi megszakítására a helikopteren érezhető erős rezgések okán volt szükség. A helikopter a Száva folyó partján landolt, a május 20-án délelőtt 11 után bekövetkezett eset után, nem messze a vártól. Az ET-722-es lajstromszámú gép egy másik spanyol Tiger-el együtt az Adriatic Strike 2021 hadgyakorlaton vett részt. A helikopter kétfős személyzete nem sérült meg az eset következtében.

(fotó: Goran Krošelj)

A helikopterről készült felvételek alapján sérülés csak a felső kabin környékén, valamint a főrotor két lapátján volt megfigyelhető. A vezetékszakítás rövid áramkimaradást okozott a közeli településeken, sőt a rögtönzött leszállási zóna közelében a vasúti közlekedést is felfüggesztették néhány órára. Az eseményről további részleteket addig nem hoznak nyilvánosságra, amíg a szlovén hatóságok be nem fejezik a folyamatban lévő vizsgálatot. Egyelőre az biztos, hogy a helikopter túl alacsonyan repült, és az elektromos vezetéket a navigációs térképen bejelölték. A sérült EC665-öt a szállításhoz szükséges részleges szétszerelést követően egy spanyol Boeing CH-47D Chinook (ET-419) helikopter alá függesztve szállították el szombat délután egy nagyjából 10 kilométerre lévő szlovén légibázisra

 

Szólj hozzá

EC665 Tiger HAD Boeing CH-47D Chinook Adriatic Strike 2021