2021. máj 26.

Titokzatos repülőtér épült egy Jemenhez közeli szigeten

írta: Netarzenál
Titokzatos repülőtér épült egy Jemenhez közeli szigeten

A jemeni sajtóban megjelentek szerint egy repülőtér készült el az ország partvonalától mindössze 3 kilométerre, egy vulkanikus szigeten, Afrika szarvával szemközt.

Az állítás valóságosságát műholdfelvételek is bizonyítják. Mindez a Vörös-tenger déli részén, az Ádeni-öböl bejáratát jelentő Báb al-Mandeb szorosnál fekvő Mayun-szigeten (más néven Perim-sziget), a világ egyik legfontosabb tengeri útvonala mellett történt. Érdekes módon az 5,6 kilométer hosszú szigeten a május 18-ra szinte teljesen elkészült repülőtér tulajdonosának kilétét homály fedi még. Pedig az 1,85 kilométer hosszú futópálya valamint a 3 új hangár létesítése komoly összegbe kerülhetett. Jemeni állítás szerint az építkezés hátterében (már megint) az Egyesült Arab Emírségek húzódik meg. A Mayun-sziget 2015 óta szerepel időként a helyi sajtóban. Ekkor az iráni támogatást élvező húti fegyveresektől tisztította meg a szigetet az Egyesült Arab Emírségek, illetve a velük szövetséges államokból érkezett katonai erő.

Mayun-sziget 2021. április 11-én, a Planet Labs Inc. műholdas fényképén. A sziget északi részén jól kivehető a szinte teljesen kész repülőtér, valamint látható a még 2016-ban építeni kezdett futópálya egy része is.

2016 vége felé egy majd 3 kilométeres futópályával rendelkező repülőtér építése kezdődött el itt, ami aztán félbe is lett hagyva. Ennek nyomai a mai napig láthatók a műholdképeken. Ekkor egyébként a dubaji székhelyű Echo Cargo & Shipping LLC-hez kapcsolódó vontatóhajók, valamint az Abu-Dzabi székhelyű Bin Nawi Marine Services LLC hajói segítették a munkagépek eljutását a szigetre, jemeni állítás szerint. Az építkezés 2017-ben állt le, valószínűleg akkor, amikor a mérnökök rájöttek, hogy nem képesek áthatolni a vulkanikus sziget sziklás talajának egy részén, hogy megépítsék a kicsiny sziget hatalmas futópályáját. Szintén Jemenből származnak azok a hírek, melyek szerint az Egyesült Arab Emírségek 20 évre szerette volna bérbe venni a szigetet, de ebbe a jemeni vezetés nem ment bele, ez pedig jelentős konfliktust szült a két ország között. A térségben fellángolt összecsapások okán nem zárható ki, hogy az USA is érdekelt lehet az építkezésben, melyet az Egyesült Arab Emírségek segítségével vittek véghez. Repülőgépeik, helikoptereik és drónjaink részére egy ilyen stratégiai helyen fekvő bázis jól jöhetne.

Szólj hozzá

Mayun-sziget Perim-sziget Jemen Egyesült Arab Emírségek