2021. jún 01.

Indiai tüzérségi eszközök a Kínával és Pakisztánnal határos Ladakh régióban

írta: Netarzenál
Indiai tüzérségi eszközök a Kínával és Pakisztánnal határos Ladakh régióban

India Védelmi Minisztériuma által közzétett képanyag szerint K9 Vajra-T önjáró tarackokat telepítettek a Kínával és Pakisztánnal határos Ladakh régióba.

Ez a térség 1947 óta vita tárgyát képezi India, Pakisztán és Kína között. A korszerű tüzérségi eszközről 2021 februárjában jelentették, hogy magashegyi próbák okán került a Ladakh régióba. Az utóbbi években egyre több vitát, sőt összetűzést is kiváltó területen India és Kína is nagyarányú infrastruktúrafejlesztést folytat a haderők állomásoztatása végett. Indiában a hadsereg ez év elején átvette a 100. K9 Vajra-T önjáró tarackját. A Samsung Techwin által kifejlesztett K9 Thunder önjáró tarack indiai igények szerint módosított, 47 tonnás variánsát egy 1000 lóerős MTU 881 Ka-500 V8 dízelmotor mozgatja akár nagy tengerszint feletti magasságon is, sivatagi környezeti viszonyok közepette.

K9 Vajra-T önjáró tarack a Kínával és Pakisztánnal határos Ladakh régióban (Fotó: Indiai Védelmi Minisztérium)

A gyártást nagyjából közösen végző dél-koreai Hanwha Techwin és az indiai Larsen & Toubro (L&T) a 100 darabos rendszeresítésre szánt mennyiséget az előre eltervezett két év alatt gyártotta le. 2019-ben így 40 darab, míg 2020-ban 50 darab K-9 Vajra gördült le a gyártósorról. Az elkészítés során a tüzérségi eszköz összetevői közül több mint 50% lett az Indiában gyártottak aránya, például a páncéltest, a torony, a töltőrendszer, a légkondicionáló rendszer, a kommunikációs és a tűzvezető eszközök mind a helyi ipar termékei. Ez az adat nem vonatkozik az első, még 2018 második felében átadott 10 példányra, ugyanis azokban 80-90%-ban még dél-koreai összetevők voltak megtalálhatók.

Szólj hozzá

K9 Thunder Samsung Techwin K9 Vajra-T Larsen & Toubro