2021. jún 03.

Hullámok közé merült az Iráni Haditengerészet legnagyobb hajója

írta: Netarzenál
Hullámok közé merült az Iráni Haditengerészet legnagyobb hajója

Az Iráni Haditengerészet legnagyobb hajója, a KHARG (431) elsüllyedt, miután kigyulladt az Ománi-öböl torkolatánál, a Hormuzi-szoros közelében.

Az egykor még Angliában tervezett OLWEN-osztályú ellátóhajó vízkiszorítása 33000 tonna, hossza 207 méter, szélessége 25,5 méter, merülése 9,14 méter volt. Fegyverzetét 1 darab 76 milliméteres ágyú és hat 23 milliméteres ikercsövű gépágyú alkotta. A hajót az Swan Hunter építette az Egyesült Királyságban. 1977-ben bocsátották vízre, majd 1984-ben adták át Iránnak. Nevét Irán fő olajlelőhelye, az ország partjaitól 25 kilométerre, a Hormuzi-szorostól 483 kilométerre északnyugatra található Kharg-sziget után kapta.

A KHARG (431) ellátóhajó (navaltoday)

A KHARG éppen egy kiképzőútra futott ki az iráni Jask kikötő közelébe, amikor már nemzetközi vizeken járva eddig ismeretlen okból a gépházban felcsaptak a lángok rajta, amit a legénység nem volt képes megfékezni a 20 órán át tartó küzdelemben. Iráni források szerint a közel 400 fős legénység minden tagja el tudta hagyni a süllyedő hajót.  A KHARG súlyos veszteség lehet Irán számára, mivel az egyik olyan egységüket veszítették el, mely képes volt távoli vizekre is utánpótlást szállítani a flotta bármely hajója részére. 10 évvel ezelőtt a KHARG éppen akkor aktuális hajóútja többször is szerepelt a nemzetközi sajtóban. Akkor olyan feltételezések láttak napvilágot, hogy a belső tereiben fegyvereket szállított Szíriába, ahonnan azok Libanonba jutottak, a Hezbollah harcosainak kezébe.

Lángok között, süllyedés közben a KHARG (breakingdefense)

Szólj hozzá

Iráni Haditengerészet KHARG (431) OLWEN-osztály