2021. jún 10.

Megsérült egy lengyel MiG-29-es vadászgép

írta: Netarzenál
Megsérült egy lengyel MiG-29-es vadászgép

Az első híradás alapján, melyet meg nem nevezet katonai forrásra hivatkozva közölt a Onet.pl portál, egy másik lengyel MiG-29-es Fulcrum vadászgép volt a sérülés kiváltó oka.

Mégpedig úgy, hogy május 14-én a malborki támaszpontról felszállt géppárból a hátul repülő gép 30 milliméteres Grajzev–Sipunov GS–301 (9A–4071K) fedélzeti gépágyúja véletlenül elsült és eltalálta az elől repülő MiG-29-et, a légiharc gyakorlása közben. A sérülés nem csak a Fulcrum borításának egy részét érintette, hanem a sárkányszerkezet teherviselő elemeit is. A sérült gép le tudott szállni a repülőtéren, de ezt a MiG-29-et a sérülés mértékéből adódóan selejtezni kell.

Lengyel MiG-29 Fulcrum (Wikipedia)

Később hivatalos közleményt adott ki a Lengyel Légierő. Ebben az állt, hogy valóban sérülés volt felfedezhető egy gépükön, az eset kivizsgálását megkezdték. A géptörzs alsó részének sérülése nem egy másik gép által akaratlanul kiváltott lövés miatt keletkezett. Ezt csak a leszállást követő földi átvizsgálás során vették észre. Az is megemlítették, hogy az érintett gép sérülése csekély mértékű volt, és az eset után nem sokkal már újra repülőképes állapotban volt.

Szólj hozzá

MiG-29 Fulcrum Lengyelország Grajzev–Sipunov GS–301 9A–4071K