2021. jún 11.

Bemutatkozott a Borz

írta: Netarzenál
Bemutatkozott a Borz

Mégpedig a Lengyel Hadsereg vezetőinek a Nowa Deba-i gyakorlótéren a Dragon 21 hadgyakorlat ideje alatt.

Persze a katonák nagyon is jól ismerik a hazai fejlesztésű Borsuk (magyarul: Borz) gyalogsági harcjárművet, mivel az ő kívánalmaik alapján kezdték el a tervezését még 2014-ben. A Borsuk prototípusát az NPBWP platform (Nowy Pływający Bojowy Wóz Piechoty - Új kétéltű gyalogos harci jármű) elvárásainak megfelelően tervezte meg a Huta Stalowa Wola (HSW). Bemutatására 2017 szeptemberében került sor. A BWP-1/BMP-1-ek utódjaként megalkotott Borsuk egy 30 milliméteres Mk 44 Bushmaster II-es gépágyúval, valamint az ezzel párhuzamosított 7,62 milliméteres UKM-2000C géppuskával és a távirányított ZSSW-30 torony jobb oldalán elhelyezett két Spike-LR irányított rakétával van ellátva.

(defence24.com)

Ezt a tornyot a lengyel WB Electronics és HSW cég közösen fejlesztette ki. A parancsnok és a lövész számára a célok felderítését a GOC-1 Nike és GOD-1 Iris rendszerek segítik, ezek megtalálhatók a PT-17-es harckocsin is. A két független optikai rendszer lehetővé teszi a páncélosok körében évek óta terjedő vadász-gyilkos módszer alkalmazását, ami azt jelenti, hogy a parancsnok által felderített és megsemmisítésre kijelölt célpont járműhöz viszonyított pozíciója megjegyzésre kerül, majd az irányzó gombnyomására – ami annyi jelent az automatika számára, hogy kéri a következő célt – a torony és a fegyverzet csöve rááll a parancsnok által megjelölt koordinátára. A gépágyúhoz 200, míg a géppuskához 400 darab lőszer került elhelyezésre a Borsuk belső terében. A jármű mozgatásáról egy 885 lóerős MTU 199TE20 hathengeres motor gondoskodik, egy Perkins X300 sebességváltóval együttműködve.

(defence24.com)

Háromfős személyzete mellett hatfőnyi lövész szállítására képes a Borsuk gyalogsági harcjármű. A 120 milliméteres aknavetővel ellátott mellett parancsnoki, egészségügyi és műszaki feladatokra átalakított járművek is megvalósíthatók lesznek az alváz felhasználásával. Továbbá a 24-25 tonnás úszóképes variáns mellett egy erősebb páncélzatú, így már 30 tonnás, igaz így már nem úszóképes változat is kidolgozásra került. A prototípussal ez év végig tervezik a szükséges teszteket elvégezni, miközben folyamatosan tárgyalnak a hadsereggel a fejlesztés állásáról. A lövészeti próbákat 2020 szeptemberében hajtották végre, teljes sikerrel. Amennyiben Varsó megrendelné a Borsuk-ot, úgy a sorozatgyártása 2023-ban, vagy 2024-ben vehetné kezdetét.

 

 

Szólj hozzá

Spike-LR Huta Stalowa Wola HSW ZSSW-30 Lengyelország Borsuk Mk 44 Bushmaster II UKM-2000C WB Electronics