2021. jún 18.

Ecuadorban kivonták a Cheetah vadászbombázókat

írta: Netarzenál
Ecuadorban kivonták a Cheetah vadászbombázókat

A Fuerza Aérea Ecuatoriana (FAE, Ecuadori Légierő) kivonta a szolgálatból a Denel Aviation Cheetah vadászbombázóit, tudósított erről a Pucara Aviation.

A gépeket természetesen a Dél-Afrikai Köztársaságtól vásárolták meg. A 10 együléses C, valamint a két kétüléses D változatot még 2010 végén rendelte meg a dél-amerikai ország, egy átfogó karbantartási és támogatási szolgáltatással egybekötve, legalább öt évre kiterjedően.

Az első gépek 2011 első negyedévében hajón meg is érkeztek az országba, ahol a légierő már rendelkezett a némileg hasonló, ám izraeli eredetű Kfir C.2 és TC.2 gépekkel. A Dassault Mirage III-ig visszavezethető családfa közel-keleti oldalágának képviselőiből legalább nyolc példány már a legújabb Kfir C.10, vagy Kfir CE változatú volt ekkor. A tucatnyi ex-dél-afrikai vadászbombázót négy hajóút során részlegesen szétszerelve juttatták el a megrendelőhöz. Az utolsó vadászbombázó összeszerelését követő berepülésével 2012 júniusában végeztek.

(Reddit)

2011 augusztusában már sor is került a Cheetah első repeseményére. Ekkor könnyebb sérüléseket szenvedett egy ecuadori pilóta, miközben egy Dél-Afrikai Köztársaságtól vásárolt Cheetah szuperszonikus vadászgéppel repült. A meg nem erősített információk szerint a kétüléses gép első fülkéjében lépett fel dekompresszió, aminek következtében az ecuadori pilótája Galo Álvarez őrnagy könnyebb sérüléseket szenvedett.

A hátsó fülkében helyet foglaló Denel tesztpilóta, Mike Weingartz átvette a gép irányítását és leszállt a Taura légibázison. 2012-es értesülések szerint a pilóták és a földi személyzet is egyaránt elégedett volt a Dél-Afrikai Köztársasában már kivonásra került típus képességeivel. Ecuador az időközben használhatatlanná vált két Cheetah pótlására 2016-ban további két gépet vásárolt meg. A Cheetah a Dassault F1 és a Sepecat Jaguar váltótípusa lett Ecuadorban.

 

 

Szólj hozzá

Denel Aviation Cheetah Ecuador