2021. jún 20.

Tovább erősödik a szaúdi légierő csapásmérő képessége

írta: Netarzenál
Tovább erősödik a szaúdi légierő csapásmérő képessége

Rijád esetében még 2020 májusában érkezett be egy 650 darab AGM-84H/K SLAM-ER (Standoff Land Attack Missile-Expanded Response) és 402 darab Harpoon Block II robotrepülőgépet tartalmazó megrendelés

, a gyártást végző Boeing-hoz. A kicsit több mint 1,9 milliárd dolláros bevételt generáló megrendelést a SLAM-ER–ek esetében 2028. decemberig kell befejezni, míg a Harpoon-ok tekintetében ez az időpont 2026. december.

F-15-ös szárnya alatti felfüggesztőn az AGM-84 SLAM-ER csapásmérő robotrepülőgép (southfront.org)

Az előbbi fegyver szolgáltat anyagot ehhez a hírhez, hiszen a 270 kilométeres hatótávolságú SLAM-ER–ek irányítása az útvonalon műholdas navigációval történik, amit a végfázisban az orrba épített infravörös képalkotó rendszer vesz át. Az így igazán pontossá tehető találat miatt szükség van a képek és a kormányparancsok vételére és küldésére képes adatátjátszó konténerre is, amit az irányítás végző repülőgépre függesztenek fel. Washington-ban 2020. június 10-én hagyták jóvá ezekből 36 darab eladását Szaúd-Arábia részére, 78,355 millió dollár értékben. A SLAM-ER–t Szaúd-Arábia esetében, akárcsak Dél-Koreában, az F-15-ök fegyverzetében lehet megtalálni.

 

Szólj hozzá

Boeing AGM-84H/K SLAM-ER Szaúd-Arábia