2021. jún 21.

Két eltérő változatban is kifejleszthetik a következő generációs amerikai harci repülőgépet

írta: Netarzenál
Két eltérő változatban is kifejleszthetik a következő generációs amerikai harci repülőgépet

A jelenleg még csak NGAD (Next-Generation Air Dominance = Következő Generációs Légi Fölény) néven emlegetett következő generációs amerikai harci repülőgép fejlesztése jelenleg a kezdeti szakaszában tart.

Az NGAD eredetileg a Légierő és a Haditengerészet közös projektjeként indult el, és még mindig van némi együttműködés közöttük, de az idő előrehaladtával úgy tűnik, két külön gép valósulhat majd meg a haderőnemek igényeinek kielégítése céljából. NGAD fejlesztési költségvetését 2019 és 2025 között évekre vetítve 9 milliárd dollárosra tervezik.

Az USA a jövőbeli konfliktusok lehetőségét elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a csendes-óceáni térségben történő alkalmazásra szinte teljesen más képességekkel rendelkező harci repülőgép felelne meg leginkább, mint Európában. Előbbi térségben a nagy hatótávolság és a több szállítható fegyverzet lehet majd előnyösebb, míg utóbbi helyszínen ezeknél többet érhet a kisebb tömegből fakadó mozgékonyság, így kevesebb üzemanyag is elegendő lehet majd az NGAD számára.

NGAD a 2021 áprilisában nyilvánosságra hozott fantáziarajzon

Azonban eme a két változat megléte persze előnyökkel és hátrányokkal is járna. A harcterek igényeinek jobban megfelelő kialakítás azonban olyan előny lehet, amit megéri mérlegelni. Bár az európai változat a specifikációk szerint kisebb és olcsóbb lesz, meglehetősen eltérhet a nagy hatótávolságú változattól, amint az az F-35-ös alváltozatoknál is tapasztalható. Így az új típus két különálló gyártási verzióval járna, potenciálisan eltérő támogatási infrastruktúrát igényelne, továbbá a telepítés és az üzemeltetés koncepcióira gyakorolt ​​hatásuk is eltérhetne.

Bár az NGAD elsődleges szerepe a légi fölény kivívása lesz, de ugyanilyen megbízhatósággal képes lesz felszíni célpontok elleni bevetések végrehajtására is. A légvédelmi rendszerek megsemmisítése sem okozna neki gondot az elvárások szerint, és természetesen a pilóta nélküli légi eszközökkel is együtt tud majd működni. Napjaink egyik csúcsgépének, a Lockheed Martin F-22A Raptor-nak a hatótávolságát és fegyverterhelését is felülmúlná az NGAD.

 

 

Szólj hozzá

NGAD Next-Generation Air Dominance