2021. jún 29.

Hazatértek Afganisztánból a brit Puma helikopterek

írta: Netarzenál
Hazatértek Afganisztánból a brit Puma helikopterek

A távoli országban három Puma HC.2 (Aérospatiale SA 330 Puma) szállítóhelikopter segítette a szövetséges erőket éveken át.

A forgószárnyasokat egy nagyjából 50 főnyi legénység kísérte el a RAF 33. és 230. századainak állományából. Az Egyesült Királyság 2015 márciusában telepítette át a Pumákat és az első veszteség nem sokkal később be is következett. Egy Puma HC.2 helikopter 2015 októberében lezuhant, a fedélzeten tartózkodó kilenc személyből öt életét veszítette. Pótlására hamarosan egy újabb helikopter érkezett meg Afganisztánba.

A hatéves ott tartózkodásuk során a Pumák 12800 órát (ami több mint 533 napnak felel meg) töltöttek a levegőben, ez idő alatt 126000 személyt és 660000 kilogrammnyi árut szállítottak. Afganisztáni otthonuknak a kabuli nemzetközi repülőteret tudhatták a brit Pumák és innen felszállva hajtották végre repüléseiket. Ezek során létfontosságú légi szállítási képességet tudtak biztosítani az Egyesült Királyság és a NATO erői számára. Ez magában foglalta a személyek és a felszerelések szállítását Kabul térségén túl, különböző városokba, hegyvidéki, vagy sivatagi területekre is, valamint szükség szerint támogatták a NATO Gyorsreagálású Erőit is.

(Wikipedia)

A brit Puma HC.2-ek korszerűsítése éppenséggel az afganisztáni megjelenésük előtt nem sokkal fejeződött be. Ennek során továbbfejlesztett navigációs és kommunikációs rendszereket, a brit Chinook és Apache helikoptereken is alkalmazott önvédelmi rendszereket, az EC-725-ös típussal megegyező, színes kijelzőkkel ellátott pilótafülkét, digitális repülésvezérlő rendszert, az addig alkalmazott Turbomeca Turmo 3C4 1556 lóerős hajtóművek helyett, az 1780 lóerős Turbomeca Makila 1A1 hajtóműveket kaptak a helikopterek. Az elsőnek elkészült példánnyal még 2011. júniusban hajtották végre az első felszállást.

A 2009 szeptemberében az Eurocopterrel kötött szerződés értelmében 28+2 Puma került volna modernizálásra 467 millió dollárért. 2012-ben már 14 Puma modernizálásáról szóltak a hírek, de végül is 24 Puma korszerűsítése és élettartam-hosszabbítása valósul meg. A korszerűsítésnek és élettartam-hosszabbításnak köszönhetően a brit Pumák 2025-ig maradhatnának szolgálatban, de a legújabb hírek szerint hamarabb kerülnek nyugdíjazásra.

 

 

 

 

Szólj hozzá

Nagy-Britannia Puma HC.2 Aérospatiale SA 330 Puma