2021. júl 06.

Ballisztikus rakétával hajtottak végre kísérletet Dél-Koreában

írta: Netarzenál
Ballisztikus rakétával hajtottak végre kísérletet Dél-Koreában

Meglepő módon most a déli testvérállam került be a hírekbe egy ballisztikus rakéta indításával kapcsolatosan.

A helyi Yonhap hírügynökség beszámolója tartogat még meglepetéseket és nem is kicsit a június végén történ indítással kapcsolatosan. Ugyanis ezt az indítást egy olyan rakétával végezték, melyet tengeralattjárók fedélzetére szántak. Megnevezése a médiában K-SLBM, vagy Hyunmoo 4-4. Dél-Koreában ez volt az első teszt egy ilyen kategóriájú fegyverrel. Az indítást természetesen nem tengeralattjáróról, hanem egy elsüllyeszthető platformról végezték el. A hírek szerint ez a fegyver az 500 kilométeres hatótávolságú, de szárazföldi indítású Hyunmoo-2B-n alapszik.

A DOSAN AN CSHANGHO (SS-083) tengeralattjáró (naval-technology.com)

A ballisztikus rakéták hordozására a Szöulban szőtt tervekben a legalább 3800 tonna vízkiszorítással rendelkező hazai előállítású felszín alatti egységek szerepelnek. Ezek a KSS-III-as jelzésű hajóosztályba tartozó tengeralattjárók, amelyek közül az első két egység már vízre is lett bocsátva. A DOSAN AN CSHANGHO (SS-083) és az AHN MU (SS-085) 2018. szeptember 14. illetve 2020. november 10. óta van vízen, sőt a DOSAN AN CSHANGHO 2020-ban már szolgálatba is lépett. Ezeken a hat 533 milliméteres torpedóvető csőn felül már hat függőleges indítócső is megtalálható a ballisztikus rakéták részére. A hajóosztály további két egysége hasonló kialakítással fog rendelkezni, viszont az ezek után megépülő KSS-III Batch 2-es tengeralattjárók több területen is el fognak térni elődeiktől.

Az egyik, hogy a dél-koreai haditengerészet parancsnoksága azonban úgy döntött, hogy hat rakéta nem elegendő elrettentő erőt jelent, így már tíz függőleges indítócsővel fognak rendelkezni. Továbbá a nagyobb kapacitású lítium-ionos akkumulátorokkal lesznek ellátva, melyet a Hanwha Defence fog elkészíteni. Ezek az akkumulátorok a remények szerint az üzemanyagcellás meghajtórendszer szakaszos üzeme mellett 20 napos felszín alatti tartózkodást elérő időt tudnak majd garantálni. A több indítócső miatt a KSS-III Batch 2-es tengeralattjárók hossza mintegy hat méterrel fog megnövekedni. Ugyani mire fel kell ilyen kategóriájú fegyver Dél-Koreának? Hát azért, mert Észak-Koreának is van. Bizony ott már 2014-ben végrehajtották az első indítást. Igaz ez még nem víz alól történt, de a következő évben erre is sor kerítettek.

A szárazföldi Hyunmoo-2B indítása (navalnews)

A Pukguksong-1 (KS-11) rakétát szintén egy víz alá merülő platformról indították el. A Pukguksong elnevezés sarkcsillagot jelent, és valószínűleg a Polarisra, az Egyesült Államok első tengeralattjárójáról indítható ballisztikus rakétájára utal. A médiában némi gúnnyal Kimpolaris-nak hívott rakétával a következő indítást 2015 novemberében már tengeralattjáróról végezték, de ez nem volt sikeres. Azóta sok előrelépés történt. 2019-ben tesztelték a továbbfejlesztett Pukguksong-3 rakétát, és felvonuláson már látható volt a Pukguksong-4-es rakéta is. Hordozásukra a SINPO-osztályú tengeralattjáró szolgál, amiből az első egység nagyjából 2000 tonnás vízkiszorítással rendelkezhetett, de a továbbfejlesztett SINPO-C már 3000 tonnás lett, és 2-3 rakéta szállítására képes. Ebből kettő építését kezdték el.

Szólj hozzá

Dél-Korea K-SLBM Hyunmoo 4-4 Hyunmoo-2B KSS-III DOSAN AN CSHANGHO (SS-083) AHN MU (SS-085) Pukguksong-1 KS-11 Pukguksong-3 Pukguksong-4 SINPO