2021. júl 13.

Szlovénia új kiképzőgépeket keres

írta: Netarzenál
Szlovénia új kiképzőgépeket keres

Szomszédunkban új alapfokú oktatásra képes típust keresnek a pilótaképzés első lépcsőfokának.

Ljubljana elképzelésében a hazai ipar támogatása is szerepel, így nem csoda, hogy az Ajdovscinában működő Pipistrel repülőgépgyárban is körülnéztek, nincs-e már olyan típus, ami megfelelhetne a katonai pilótaképzésben. Találtak is megfelelőnek tűnőket, így június 29-és szerződésben foglaltatott, hogy a Virus SW 121-es, és a Velis Electro is megér egy tesztidőszakot, a valós képességeik felmérése érdekében, valamint szintén letesztelik a négyüléses Panthera-t is. A Virus SW 121-es egy felsőszárnyas 100 lóerős Rotax 912 S3-as belsőégésű motorral hajtott, kétüléses repülőgép.

Pipistrel Virus SW 121 (Wikipedia)

A jól sikerült aerodinamikájának, és a mindössze 600 kilogrammos legnagyobb felszálló tömegének köszönhetően a legtakarékosabb repülésben megelégszik óránként 18,4 liter üzemanyaggal. Az így igen gazdaságossá váló pilótaképzésben további előnyt jelent a kijelzőkkel ellátott műszerfala. Az ugyancsak felsőszárnyas Velis Electro pedig az első típusalkalmassági tanúsítvánnyal rendelkező elektromos hajtású repülőgép. Megalkotása során szem előtt tartották, hogy egy képzési rendszer részeként, kiegészíthesse az SW 121-et, de külön is alkalmazható legyen.

Pipistrel Velis Electro (Wikipedia)

A levegőbe emelkedést biztosító sebességet egy 77 lóerő teljesítményű Pipistrel E-811 folyadékhűtéses villanymotor biztosítja. Az összesen 24,8 kWh-ás teljesítménnyel rendelkező akkumulátorcellák a pilótafülke előtt és mögött helyezkednek el. Szlovéniában jelenleg a pilótaképzés első lépcsőfokát két Zlin 143-as és nyolc Zlin 242-es repülőgép jelenti, amelyeket a következő években szeretnének kivonni.  A szlovén gyártó gépeit már alkalmazzák fegyveres erők a nagyvilágban, India például 194 darab Virus SW 80-at rendelt mega 2015-ben elnyert szerződésben.

Pipistrel Panthera (Pipistrel)

 

Szólj hozzá

Szlovénia Pipistrel Virus SW 121 Velis Electro Panthera Zlin 143 Zlin 242