2021. júl 23.

Hidegháborús korszakot idéző gyakorlatokra készülnek Nagy-Britanniában

írta: Netarzenál
Hidegháborús korszakot idéző gyakorlatokra készülnek Nagy-Britanniában

Erről a brit Daily Telegraph július 20-án megjelent egyik cikke tudósított.

A Brit Királyi Légierőnél ugyanis olyan gyakorlatokra készülnek, melyek során harci repülőgépeik széttelepítését hajtanák végre. Ennek során elsősorban a civil használatú betonos repülőterek jönnének szóba, de nem zárható ki az sem, hogy a brit harci repülőgépek a forgalom elől ideiglenesen lezárt közutakon landoljanak, majd üzemanyag feltöltés, netán fegyverek súlymakettjeinek felszerelése után onnan fel is szálljanak. Az első ilyen Agile Stance gyakorlata még ez év őszén sort is kerítenének.

A még életszerűbb helyzet kialakítására törekedve, az áttelepülési parancs vétele előtt az érintett alakulatot nem fogják tájékoztatni az áttelepülés várható helyéről. Persze nem szabad elfelejteni, hogy Nagy-Britanniában több mint 40 darab olyan polgári repülőtér található már most is, amely szóba jöhet, mint katonai repülőgépek kitérő támaszpontja. A közutakról történő üzemeltetés messze több előkészületet igényel, nem csak le kell zárni azt, hanem el kell távolítani a táblákat és a szalagkorlátokat is, valamint telepíteni kell a szükséges eszközöket, rendszereket is.

Nyugat-Németország, 1988. NATO gépek gyakorolják a közútról történő üzemeltetést

Meg kell említeni, hogy a közutakról történő repülések nem voltak igen gyakoriak Nagy-Britanniában, ez csak igen korlátozottan gyakorolták akkoriban is. Ezen gyakorlatok életre hívását Oroszország utóbbi időben tanúsított magatartása indokolja a britek szerint. A Moszkva által birtokolt, illetve majd hadrendbe állítandó fegyverek miatt jó lehet, ha a légierő gépállományát minél több helyre szét tudják telepíteni egy esetleges csapás elkerülése végett. A tervek szerint a széttelepítésre négygépes rajokban kerülne sor.

A civil repülőtereken történő leszállás gyakorlása más esetekben is jól jöhet, nem csak háborús körülmények között. Éppen Angliában esett meg az a csúfság nemrégiben, hogy a frissen felújított Brize Norton-i bázison a nem kellően minőségi munkavégzés miatt a nyári melegben megolvadt az aszfalt, lehetetlenné téve így a repülőtér rendeltetésszerű használatát.

 

Szólj hozzá