2021. aug 12.

Automata tankolórendszert fejleszt az amerikai hadsereg

írta: Netarzenál
Automata tankolórendszert fejleszt az amerikai hadsereg

A közelmúltban az RE2 Robotics 1 millió dollárt kapott az amerikai hadseregtől arra, hogy egy olyan robotrendszert hozzon létre, amely képes emberi beavatkozás nélkül a földön álló helikopterek üzemanyaggal való utántöltésére.

Az R3EM program (Remote Robotic Refueling for Extended Missions) az RE2 szabadalmaztatott szoftverét fogja használni tankolást végző robotkar vezérlésére. Az üzemanyag utántöltését a helikopter pilótája fogja elindítani, majd a rendszer automatikusan érzékeli, amikor az üzemanyag feltöltés befejeződött, és leválasztja a tankolócsövet a helikopterről, és visszaviszi tárolási helyzetbe. A rendszert elsőként a Boeing AH-64 Apache harci helikopterek utántöltésére lesz képes.

A helikopterek földön történő automatizált tankolásának terve 2017 júliusában került címlapra. Ekkor a hírek arról szóltak, hogy az S&T és a Center's Aviation Development Directorate and Operational Energy Lab együttműködésében a hadsereg számára próbál megvalósítani egy, a földön álló helikopterek üzemanyag-utántöltését végző automata rendszert. A többségében kereskedelmi célokra készült összetevők alkotta rendszert akkoriban tették, igaz még csak „laboratóriumi” körülmények között próbára, teljes sikerrel. Egy megfelelő méretű csarnokban egy igencsak torzó állapotban lévő, ám a célnak tökéletesen megfelelő AH-64 Apache harci helikopter tankolását kellett végrehajtani a képfelismerő szoftver és kamerák által irányított robotkarnak.

Szólj hozzá

RE2 Robotics R3EM Remote Robotic Refueling for Extended Missions