2021. aug 20.

Bemutatták az AKREP IId páncélozott felderítő jármű új változatát

írta: Netarzenál
Bemutatták az AKREP IId páncélozott felderítő jármű új változatát

A török Otokar az IDEF 2021-es kiállításon mutatta be az AKREP II (Skorpió) páncélozott felderítő jármű új változatát.

Az alacsony sziluettel és nagy mozgékonysággal rendelkező AKREP II páncélozott felderítő járműcsalád már eddig is számos olyan technikai megoldással rendelkezett, mely nem volt általánosan elterjedtnek mondható a katonai járművek között. A 4x4-es kerékképletű járművet a megrendelő igényei szerint akár összkerék-kormányzással is elláthatták. A terepen is megfelelő mozgékonyságot biztosító független kerékfelfüggesztéssel együtt az AKREP II még némi páncélzattal is rendelkezik. 2019 áprilisában már a teljesen elektromos meghajtású AKREP IIe bemutatására is sor került. Az 1995-ben bemutatott 3 fős legénységű AKREP I utódja a korszerű akkumulátoroknak köszönhetően 250 kilométeres távolságot tud megtenni egy töltéssel. Persze a gyártónál tisztában vannak ennek a távolságnak a hadi használatban nem éppen elégséges voltával, így egy dízelmotoros változaton is dolgoztak, aminek megjelenését akkor egy évvel későbbre várták.

Az Otokar AKREP IId páncélozott felderítő jármű új változata egy 90 milliméteres löveggel, a John Cockrill Defense CSE 90LP tornyában elhelyezve (Otokar)

A 3 óra alatt újratölthető telepek számát a gyártó elmondása szerint van lehetőség tovább növelni, így a megtehető távolság is növelhető az akkor még csak technológiai demonstrátornak tartott járművön. Azonban az, hogy mennyire nem csak a mérnökök játékszere az AKREP IIe és komolyan gondolták a hadi felhasználást, azt az is bizonyítja, hogy a tetejére szerelhető fegyverzet (ami akkor még kimerülhetett 7,62 milliméteres és 12,7 milliméteres géppuskákban, vagy 40 milliméteres automata gránátvetőben) űrmérete elérheti a 90 milliméterest is. Az IDEF 2021-es kiállításon bemutatott AKREP IId esetében a meghajtásról már egy 360 lóerős dízelmotor és két 180kW-os villanymotor alkotta hibrid hajtás gondoskodik, míg a főfegyverzet tekintetében már egy 90 milliméteres lövegé lett a főszerep. A löveget a John Cockrill Defense CSE 90LP tornyában helyezték el. A 15 tonnás tömegű jármű legnagyobb sebessége 110 kilométer per óra.

Szólj hozzá

Törökország Otokar AKREP IId John Cockrill Defense CSE 90LP