2017. nov 04.

2017.11.04

írta: Netarzenál
2017.11.04

Ha lehet hinni a híreknek, a közeljövőben, Pakisztánban fogják tesztelni a szerb gyártmányú Kosava-1 föld-föld rakétát. Az infravörös önirányítású fegyver hatótávolsága 50 kilométer, elsősorban a harckocsik, páncélozott járművek, erődítmények, parancsnoki állások, alacsonyan repülő helikopterek, parthoz közeli vizekben tartózkodó hajók, ipari létesítmények és hidak elleni alkalmazásra szánták. A Kosava-1 tömege 309 kilogramm, ebből a kiégés után leváló rakétamotor 61 kilogramm, míg a harci rész 100 kilogrammos. Szállítását-indítását egy 6x6-os kerékképletű páncélozott jármű végzi, amelyen négy Kosava-1 rakétát rejtő tubust helyeztek el.

Új páncélozott gyalogsági harcjárművet mutatott be az ukrán Practica cég. Az Otoman nevű páncélos alapját az igen csak koros BTR-60-as páncélozott szállító harcjármű képezi. Valóban az alapját, hiszen a páncéltest alsó részét hagyják csak meg az átépítés során, aminek végén a törzs jobb oldalába egy 320 lóerős Deutz dízelmotor kerül beépítésre, a vezető ettől balra foglal helyet, míg a szállított lövészek számára a páncéltest hátuljában került kialakításra desznattér. A háromfőnyi kezelőszemélyzet mellett 11 fő számára került beszerelésre az aknarobbanás hatásait csökkentő korszerű ülés. A modern páncélacélból készült a páncéltest, mely STANAG 4569 2-es szintű ballisztikus védelmet nyújt, tetejére egy BM-3 Storm távirányítású torony került, egy 30 milliméteres ZTM-1 (2A72) gépágyúval (400 lőszer), egy 7,62 milliméteres géppuskával, egy 30 milliméteres AG-17 gránátvetővel és két irányított rakétával.

Sérüléseket szenvedett Lengyelország évek óta javításon lévő KILO-osztályú tengeralattjárója. Az ORZEL nevű egység, mely a Project 877E terveinek megfelelően épült meg 1986-ban Rigában 2014 februárja óta van hajógyárban. 2016-ban is késedelmeket okozó sérülések érték a tengeralattjárót itt, de ez év szeptember 27-én tűz ütött ki rajta. A hírek szerint senki sem sérült meg, de a sérülések mértékéről még nem lehet tudni semmit sem, így arról sem, hogy valaha újra szolgálatba fog állni az ORZEL.

Október 27 óta újra négy EC665 Tiger harci helikopter található meg az afrikai Maliban. Berlin ugyanis pótolta az idén július 26-án veszteséglistára került, kétfőnyi hajózó halálát okozó forgószárnyast. A szállításra szétszerelt helikoptert egy Antonov An-124 Ruszlán szállította Lipcséből Bamakóba.

Jelenleg még nem futott ki az időből, így előreláthatólag sikerül tartani a menetrendet a Mjølner önjáró aknavető (mely a skandináv mitológiában szereplő Thor isten kalapácsáról kapta a nevét) tervezését végző csapatnak. A BAE Systems a 2016-os év végén Svédországból kapott egy 68 millió dolláros megrendelést, 40 darab CV90-es gyalogsági harcjármű felszerelésére 120 milliméteres aknavetővel. A tervezési fázis a végéhez közeledik, a következő év elején elkezdik az első két példány megépítését is. A svéd hadseregnél GRKPBV90-es jelölést kapó Mjølner önjáró aknavető első két példányát 2018 végén és 2019 elején tervezik átadni. Stockholm elképzelése szerint a Szlovákiából beszerzésre kerülő simacsövű aknavetőkből minden CV9040-es gyalogsági harcjárművel felszerelt zászlóalj kap majd 8 darabot, hiszen a GRKPBV90-es is a CV90-es alvázán valósul meg. Már az is bizonyossá vált, hogy a bőséges lőszerellátásról a Bv 206 lánctalpas, csuklós terepjáró járművek fognak gondoskodni.

Még ebben a hónapban vízre kerülhet a negyedik BOREJ-osztályú (Project 955A) tengeralattjáró, a VLAGYIMR HERCEG. Az első három egységnél csendesebbé vált további egységeket BOREJ-A-ként is jelölik, így különböztetve meg őket az első három egységtől. A szeverodvinszki Szevmas hajógyárban épülő, a nukleáris meghajtású rakétahordozók legújabb generációját képviselő hajóosztály ezen tagjának építését 2012-ben kezdték meg és sokáig augusztusi vízre bocsátási dátumot említettek meg vele kapcsolatban. A csendesebb haladás mellett a BOREJ-A variánsok már 20 darab, több mint 8000 kilométeres hatótávolságú Bulava (RSM-56) ballisztikus rakétát hordoznak az első három egység 16-16 rakétája helyett. Moszkva tervei szerint 2020-ig, az utolsó tengeralattjáró átadásáig a BOREJ-ekből nyolc egység megépítése várható.

Talán már a következő évben elindulhat a Szuhoj Szu-25-ös csatarepülőgépek utódjának tervezése Oroszországban. A Gracs-nál (oroszul vetési varjú) kétszer nagyobb harci teher, vagyis nyolctonnányi hordozására képes gép levegőbe emelésére a Szuhoj Szu-34-es vadászbombázókon is alkalmazott hajtóművet szemelték ki.

Az Israel Weapon Industries (IWI) bemutatta a Tavor fegyvercsalád legújabb tagját. A bullpup felépítésű lőfegyverből már létezett 9x19, 5,56x45, és 7,62x35 milliméteres (300BLK) lőszert tüzelő változat. A most elkészült Tavor 7 AR immáron a NATO puskalőszerét, vagyis a 7,62x51 milliméterest alkalmazza, így jelentősen megnőtt a lőtávolság és az átütőereje. A 4,1 kilogrammos automata puska tokozása nagyszilárdságú műanyagból készült. A pontosság érdekében lengőcső kialakítású cső hossza 43, vagy 50 centiméteres lehet, kezelőszerveinek köszönhetően egyaránt használható jobb és balkezesek által is, a különféle irányzékok és egyéb kiegészítők felhelyezését a Picatinny sín tesz lehetővé.

Ankarában sem szeretnének semmi akadályt gördíteni a pakisztáni TAI T-129 ATAK harci helikopterek beszerzése elé. Éppen ezért egy 1,5 milliárd dolláros hitelkeretet biztosítanának partnerük számára, amiből futnál néhány alkatrész helyi előállításának megvalósítására is. Nem nehéz kitalálni, hogy a Turkish Aerospace Industries a Pakistan Aeronautical Complex (PAC) üzemében képzeli el a gyártás lebonyolítását.

Dél-Afrikában az Armscor kénytelen volt elismerni, hogy bizony kétéves lemaradásban vannak a Brazil segítséggel fejlesztett A-Darter rövid hatótávolságú légiharc-rakéta fejlesztésében. A repülési, indítási és éleslövészeti próbák vannak hátra a JAS-39 Gripen déli féltekén egyik alapfegyverének szánt rakétával.

Indiában szeretnék meggyorsítani a Hindustan Aeronautics Limited (HAL) Tejas Mk.I-es vadászbombázók gyártását. Éppen ezért a gép előállításának nagyobb részét a HAL-on kívül szeretnék megvalósítani, így a törzs első, középső, hátsó része is a szárnyakkal együtt máshol kerülne előállításra. A típust az indiai légierőben eddig egyetlenegy század, a 45-ös repüli. A Flying Daggers nevet viselő alegység állományában jelenleg öt Tejas található meg, de még ebben az évben átveszik a hatodikat is.

November elsején a washingtoni külügyminisztérium hozzájárult ahhoz, hogy Kanada második export ügyfélként 32 darab Raytheon AIM-120D AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles) levegő-levegő rakétát vásároljon. A világ egyik legfejlettebb rakétáinak beszerzése nagyjából 140 millió dolláros kiadással fog járni Ottawa számára.

Megoldható probléma okán az eddig átadott Lockheed Martin F-35 Lightning II-es vadászbombázók 22%-a nem volt képes végrehajtani repülési feladatát 2017 januárja és augusztus között. A kiváltó ok a karbantartási utasítások és a pótalkatrészek hiánya volt. A várt 60-90 napos javítási idő éppen ezek miatt átlag 172 nap, amit a jövőben a nagyobb gyakorlati tapasztalat és némi logisztikai rendbetétel után bizonyára el tudnak majd érni. Az üzemeltetési háttér megkönnyítésére megalkotott ALIS (Autonomic Logistics Information System) szoftver frissítése késik az alulfinanszírozottság okán.

Uruguayi légierő küldöttsége tett látogatást Argentínában október 30. és november 3. között, ahol a FAdeA IA-63 Pampa sugárhajtású kiképzőgéppel és annak üzemeltetési körülményeivel ismerkedtek meg. Uruguay jelenleg kettő, vagy három Cessna A-37B Dragonfly sugárhajtású és három Pilatus PC-7 gázturbinás hajtóművel ellátott kiképzőgépet tud csak felmutatni, mint a légierő gépállománya. Az erősítés tehát jól jönne és ebben a témaközben már jó ideje emlegetik az argentin Pampa gépet.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Dassault Rafale M.

Bell AH-1W Super Cobra.

Panavia Tornado ECR.

McDonnell Douglas AV-8B Harrier II+.

Dassault Mirage 2000D.

Boeing AH-64E Apache Guardian.

Transall C-160D.

Sikorsky HH-60H Seahawk.

Hawker Siddeley Nimrod MR.2.

Grumman F-14A Tomcat.

Dassault Mirage 2000C.

Lockheed AC-130U Spooky.

Dassault Mirage 50CN Pantera.

LTV A-7E Corsair II.

Szólj hozzá