2012. jan 06.

2012.01.06

írta: Netarzenál
2012.01.06

Az Egyesült Királyság védelmi minisztere, Philip Hammond aggodalmát fejezte ki az F-35-ös program csúszása miatt.  Elmondása szerint a fejlesztésre fordított költségek csökkentése következtében elképzelhető, hogy Nagy-Britannia ebben az évtizedben nem tudja majd újjáépíteni a repülőgép-hordozókra telepíthető merevszárnyú légierejét. A Harrierek kiadáscsökkentő megfontolások miatt végrehajtott idő előtti kivonásával a haditengerészet légi csapásmérő repülőgépek nélkül maradt. Ez a képesség a második világháború előtti évek óta nem hiányzott a brit haderőből.

Az évtized végére London majd 100 F-35C hadrendbe állításában bízik, azonban a Washingtoni költséglefaragások, és a C variánst is érintő szerkezeti és avionikai hiányosságok miatt elképzelhető, hogy ez nem fog megvalósulni. Ugyanis a tengerentúlon arra készülnek, hogy 2013-tól 2017-ig terjedő időszakban 120 darab F-35-ös legyártást odáznák el, egyrészt takarékossági megfontolások, másrészt a felmerült hibák kijavítására adandó időkeret okán. Nagy-Britannia mellett még Törökország is azon országok közé tartozik, melyek rendületlenül kitartanak a Lockheed Martin ötödik generációs típusa mellett. Az első két példány beszerzése a 116 F-35A Lightning II-esből tegnap már jóváhagyásra is került. A tervek szerint az első török Lightning átadására 2015-ben kerülne sor.

Ha a szükséges anyagi források a rendelkezésre fognak állni, akkor Indonézia az elkövetkező 12 évben 24 rakétás gyorsnaszád beszerzését fogja végrehajtani. Az új, gyors hajók közül jó néhány már most eldöntött, hogy hazai építésű lesz. A PT Palindo Marine által épített és 45%-ban hazai összetevőket tartalmazó KCR-40-es osztályba tartozó egységek közül kettő, a KRI CLURIT (641) és a KRI KUJANG (642) már szolgálatba állt, egy további egység hamarosan elkészül.

A 250 tonnás, 43 méter hosszú, 7,4 méter széles naszádok fegyverzetét egy hatcsövű 30 mm-es gépágyú, két egycsövű 20 mm-es gépágyú, valamint hat, 120 km-es hatótávolságú kínai eredetű C-705-ös hajók elleni rakéta alkotja. Legnagyobb sebességük 30 csomó (55 km/h), a 35 fős személyzetén felül a különleges alakulatok 13 katonájának is helyet tud biztosítani.  2014-ig további hat KCR-40-es legyártása szerepel a tervekben.

Franciaországban a Renault Trucks Defense bejelentette, hogy átadott 80 darab SLATE lövésdetektort a Védelmi Beszerzési Ügynökség (DGA) részére. A megrendelés egyébként 2011 novemberében érkezett meg a gyártóhoz. A SLATE az Afganisztánba vezényelt erők Kongsberg TOP 12,7 (Protector M151) távvezérlésű fegyverállvánnyal ellátott VAB páncélozott szállító harcjárművein lesz integrálva.

A PILARw akusztikus antenna és a SLATE lövésdetektor programja lehetővé teszi az észlelt hangminta alapján annak megállítását, hogy kis- vagy közepes kaliberű fegyverből adták le a lövést, valamint lehetőség van a fegyverállványt automatikusan is a lövés irányába fordítani. Ezenfelül, a lövés földrajzi koordinátái elmentésre kerülhetnek egy adatbázisban, valamint továbbíthatók is az adatátviteli rendszeren keresztül.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Chilei Leopard 2-es: 1., 2., 3.

Német McDonnell Douglas RF-4E Phantom II.

TUSAS F-16CJ Fighting Falcon.

Tajvani Bell AH-1W Super Cobra.

Cseh Saab JAS-39C Gripen.

 

Szólj hozzá

slate renault martin ii defense lightning kri lockheed pt marine trucks f 35a palindo kcr 40 clurit kujang c 705 pilarw