2012. feb 06.

2012.02.06

írta: Netarzenál
2012.02.06

Február 3-án újra repült a Lockheed Martin F-35 AF-1-es jelzésű példánya. Mint az ismert, az újabb repülési tilalmat okozó hiba a brit a gyártó figyelmetlenségéből eredeztethető. Az AF-1-es másik öt társával együtt jelenleg az Edwards légibázison található meg, az ügyben érintett további hat A és három B az Eglin támaszponton várja katapultüléseik megfelelően hajtogatott ejtőernyőinek megérkezését. Ezekben a napokban további ejtőernyők érkezését várják, így ezen a héten további Lightning II-esek is újra a levegőbe emelkedhetnek majd.

Nagy-Britannia egy TRAFALGAR-osztályú, nukleáris meghatású tengeralattjárót küld a Falkland-szigetek körüli vizekre. David Cameron miniszterelnök által személyesen jóváhagyott terv szerint a tengeralattjáró áprilisban érkezne meg a Dél-atlanti térségbe és őrjáratával egy külső védelmi kordont hozna létre a szigetek és Argentína partvonala között. A márciustól szintén a Falkland környéki tengerrészen tevékenykedő Type 45-ös HMS  DAUNTLESS (D 33) rombolóval együtt így már egy elég komoly védelmi erő található majd a tengeren. A hírek szerint a tengeralattjáró két alkalommal is látogatást tesz a szigetek fővárosának, Port Stanleynek a kikötőjében. A tengeralattjáró fedélzetén az argentin rádióadásokat figyelő és lehallgató rendszerek és azok kezelői is helyet kapnak majd.

Befejeződött a Type 23-as DUKE-osztályú HMS LANCASTER (F 229) fregatt korszerűsítése Nagy-Britanniában. Tizenhat hónap alatt 22 millió fontot költöttek el a Portsmouth-i tengerészeti bázison végzett munkálatok során. A BAE Systems szakembereinek munkája nyomán modernizálásra került a 21 éves hajó Sea Wolf légvédelmi rendszere, a 30 mm-es légvédelmi gépágyú, a kommunikációs és a harcvezetési rendszer, a radar valamint a vontatott szonár is.

Múlt hét elején befutott Casablanca kikötőjébe a USS SIMPSON (FFG 56) OLVIER HAZARD PERRY-osztályú fregatt.  A hadihajó mostani útja már említésre került a Netarzenálon. A három napos látogatás csütörtökön ért végett.

Két iráni haditengerészeti egység is horgonyt vetett idegen kikötőben szombaton. A nem is olyan régi ismerősnek tekinthető a KHARG ellátóhajóból és a SHAID QANDI korvettből álló hajókötelék a szaúd-arábiai Jeddah kikötőjébe érkezett meg. A hajók pár napja futottak ki és az iráni bejelentés szerint 70-80 napig lesznek távol, tervezet útvonaluk eddig még nem ismert.

NETARZENÁL GALÉRIA

Harci helikopterek:1., 2.

Önjáró légvédelmi gépágyú Kubából.

ELNIT feladatokra átalakított English Electric Canberra B6.

Albatros D.III.

Német Panavia Tornado IDS.


Szólj hozzá

simpson 23 type hazard uss f 35 lancaster hms (f (ffg 56) olvier trafalgar osztály duke osztályú 229) perry osztály kharg shaid qandi