2012. feb 27.

2012.02.27

írta: Netarzenál
2012.02.27

Sikeresen tesztelték a KC-130J Harvest Hawk számára kifejlesztett Derringer Door rendszert. Ez a Herculesek törzsének két oldalán lévő ajtó helyére szerelhető berendezés lehetővé teszi 10 darab precíziós vezérlésű fegyver (pl. Griffin) alkalmazását hermetikus tehertér mellett. Eddig a lenyitható hátsó rámpára szerelt Gunslinger-t alkalmazták erre a feladatra, ez azonban egyrészt a rámpára való felszereltség mellett megnehezítette, illetve sok esetben lehetetlenné is tette a teherszállítást. A Derringer Door alkalmazásával azonban egyaránt lehetséges a fegyveres bevetések és a teherszállító feladatok végrehajtása.

Versenyt futnak az idővel Thaiföldön, ugyanis a Németországban feleslegessé vált hat Type 206A-osztályú tengeralattjáró pont jól jönne a haditengerészetnek. Csakhogy Sukumpol Suwanatat védelmi miniszter nem tudta a kormányt elég gyorsan meggyőzni a beszerzésről, így Berlin már csak négy egységnek keres új gazdát, mivel Kolumbia már jelezte két tengeralattjáró megvásárlási szándékát és a tárgyalások már el is kezdődtek a felek között. Thaiföldön a hónap végéig kellene döntést hozni a használt tengeralattjárók megvásárlásáról.

Japán azt tervezi, hogy 480 millió dollárt fordít a 60 F-2-es repülőgépének modernizálására. A gépeket a Mitsubishi Heavy Industries (MHI) gyártotta, azonban a megalkotásba a Lockheed Martin is besegített.  A modernizálás után az F-2-esek fegyverzetében megjelenik az AAM-4B légiharc-rakéta, melynek hatótávolsága 20 %-al lesz nagyobb, mint az AIM-7M Sparrow rakétáé. Ezenfelül az AAM-4B képessé válik az indítás utáni célbefogásra is.  Mások inkább az olcsóbb AIM-120C7 AMRAAM beszerzését valószínűsítik a hazai rakéta fejlesztése helyett. A gépek orrába szerelt J/APG-1-es radarok szintén korszerűsítésre kerülnének és a kibővített funkciókat, gyorsabb jelfeldolgozást és alacsonyabb kisugárzott energiamennyiséget egyaránt megvalósító fejlesztést követően immáron J/APG-2-es jelzést viselnék.

Grúziában egy új, helyi gyártású gyalogsági páncélozott harcjárművet mutattak be február 25-én. A Lazika  (Kép: 1., 2., 3., 4.) tömege 14 tonna, fegyverzete egy távirányítású fegyverállványon elhelyezett 23 mm-es 2A14 gépágyúból és 7,62 mm-es PKT géppuskából áll. Személyzete 3 fő, és egy 8 fős lövészraj szállítására képes, maximum 70km/h-s sebességgel. Hatótávolsága 400 km. Lazika film.

Indonéziában két hazai fejlesztésű bomba tesztelését kezdték meg. A Szuhojok fegyverzetébe szánt BTN-250 és BLA P-50 jelzésű bombáknak jelenleg a pontosságát és a pusztító erejét vizsgálják. A páncéltörő képességgel rendelkező BTN-250-est és a gyakorlásra szolgáló, némi füstképző anyaggal ellátott BLA P-50-est három Szuhoj Szu-27SKM bevonásával vizsgálják.  A légierő vezetésnek célja az, hogy külső beszállítóktól függetlenül legyenek képesek bizonyos fegyverfajták előállítására a harci repülőgépeik részére.

Franciaországban a védelmi beszerzésekért felelős hivatal, a DGA (Direction Générale de l'Armement) természetesen nem zárkózik el az elől, hogy Nagy-Britannia az F-35C helyett esetleg a francia Dassault Rafale M gépeket vásárolja meg.

Múlt hét szerdáján öt orosz Tupoljev Tu-22M3-as bombázó közelítette meg Bulgária fekete-tengeri határát. A gépek nem sértettek légtért, mivel a partvonaltól 40 km-re repültek déli irányba. Ugyanakkor a Török Légierő két készültségben lévő F-16-ost emelt a levegőbe a bombázók közeledésének a hírére. A török vadászok a nemzetközi légtérben fogták el az orosz gépeket.

Orosz nehézbombázók légi üzemanyag-felvétele: Tu-95MS Bear és Tu-160 Blackjack.

NETARZENÁL GALÉRIA

Megérkezett Ausztráliába a HMAS CHOULES.

Görög Corsair és Falcon a tengerpart felett.

MiG-29UPG (9.20).

Dassault Super Etendard.

Grumman F-14D Tomcat fegyverzetkezelő/navigátor műszerfal.

 

Szólj hozzá

type bla tupoljev hawk door harvest lazika derringer tu 22m3 kc 130j 206a osztály aam 4b j/apg 2 2a14 pkt btn 250 p 50