2012. feb 29.

2012.02.29

írta: Netarzenál
2012.02.29

Fordulat állt be az USAF LAS (Light Air Support) programjában. A könnyű csapásmérő feladatok ellátására szánt, gázturbinás sugárhajtóművel ellátott repülőgépek versenyéből vesztesként kikerülő Hawker Beechcraft Corporation most úgy tűnik, hogy újra nyeregben érezheti magát. Ugyanis a légierő arra készül, hogy felmondja a Sierra Nevada Corporation-nel (SNC) kötött szerződést, mivel az nem megfelelő. A Hawker Beechcraft Corporation még tavaly megpróbálkozott egy felülvizsgálat kérésével, amikor is az AT-6-os kizárták a versenyből, azonban akkor nem jártak sikerrel.

Oroszországban aláírásra került az a szerződés, melynek értelmében az Orosz Haditengerészet részére 20 MiG-29K és 4 MiG-29KUB kerül beszerzésre. A Fulcrum hordozófedélzeti változatai 2013 és 2015 között kerülnek majd átadásra.

Amerikában a Haditengerészeti Kutatások Irodája (Office of Naval Research - ONR) megkezdte a BAE Systems 32 megajoule teljesítményű elektromagnetikus ágyújának (railgun) a tesztelését. Az elektromágneses ágyúk alkalmazása a hadihajók fedélzetén a kisebb tömeg, a nagyobb elérhető tűzgyorsaság és lőtávolság mellett azért is volna előnyös, mert nem igényel robbanószert, aminek a biztonságos tárolása egy hajón nehezen megoldható. Sőt, maga a lövedék sem fog tartalmazni robbanószert, mivel a célpontok megsemmisítése a mozgási energiával fog megvalósulni. A flotta elvárásai között egy 20-32 megajoule teljesítményű elektromágneses ágyú szerepel, melynek lőtávolsága minimum 80-160 km, míg a maximumot 407 km-ben határozták meg. 

Jelenleg a haditengerészet hajóin a 127 mm-es hajóágyúkat alkalmazzák tüzérségi feladatokra, ezek lőtávolsága 24 km, legnagyobb tűzgyorsaságuk 20 lövés percenként. A BAE Systems által február 6-án átadott fegyver a cég szerint egy prototípus demonstrátor, mely már nagyon közel van ahhoz az a fejlesztési állapothoz, ami majd gyártásra kerülhet. Tény, a képek alapján ez az elektromágneses ágyú már nem laboratóriumi testpéldánynak néz ki. A 15000 tonnás ZUMWALT-osztályú rombolók (DDG-1000) fedélzetén bemutatkozó új fegyverek megalkotásában a BAE Systems a General Atomics produktumával fog megküzdeni a tesztek során.

Ez utóbbi cég elektromágneses ágyúját áprilisban adják majd át és a tervek szerint a tesztek két hónap elteltével lezárulnak a fegyverekkel. Első lépésként magát a működést és a megbízhatóságot, a csőkopást és az energia felhasználást ellenőrzik, így a filmen is látható, nem éppen áramvonalas 18 kg-os lövedék kilövése tökéletesen elegendő adatot szolgáltat. A következő tesztfázisban már szeretnék elérni a percenkénti tízlövéses tűzgyorsaságot is.

Sorozatgyártásra készen áll a Dél-Korea által kifejlesztett szárazföldi járművek részére szánt aktív védelmi rendszert. A KAPC aktív páncélzat háromdimenziós radar és hőkamera segítségével deríti fel a jármű felé közeledő rakétát vagy lövedéket mintegy 150 méteres távolságból. Majd mindössze három tizedmásodperccel később már indításra is kerül az elhárító töltet, ami semlegesíti támadót. Ha a vezérkari főnök áldását adja a gyártás beindítására, akkor elsőként a szintén hazai gyártású K2 Black Panther harckocsikra kerül felszerelésre, azonban a későbbiekben hadihajók, helikopterek, sőt fontosabb épületek védelmére is fel kívánják használni a KAPC-ot. (Video)

Az év közepén átveheti a Tajvani Haditengerészet azt a két, szolgálatból kivont OSPREY-osztályú amerikai aknamentesítő hajót, melyeknek eladásáról még 2010-ben állapodtak meg a felek. Tajvan akkor Patriot légvédelmi komplexumok, Black Hawk helikopterek és F-16-osok megvásárolásáról tárgyalt az USA-val a két hajón kívül. A aknamentesítő hajókért Tajvan majdnem 105 millió dollárt fizet.

Feloldották a február 13-án elrendelt felszállási tilalmat az orosz Szuhoj Szu-24 Fencer bombázókkal kapcsolatban.

NETARZENÁL GALÉRIA

Horvát M-80A lövészpáncélos: 1., 2., 3.

OH-58D Kiowa Warrior.

Vietnami Szuhojok fedett állóhelyen.

Sri Lankai IAI Kfir C2.

Boeing F-15SG Strike Eagle.

Fairchild A-10A Thunderbolt II.

Szólj hozzá

szuhoj ágyú elektromágneses szu 24 railgun mig 29kub fencer mig 29k elektromagnetikus kapc osprey osztály m 80a