2012. ápr 09.

2012.04.09

írta: Netarzenál
2012.04.09

A Dassault Avaition szerint még az idén befejeződhet a Rafale vadászbombázókon az AM39 Exocet hajó elleni rakéta integrációja. A CHARLES DE GAULLE nukleáris maghajtású repülőgép-hordozón még ez év első felében elkezdik a fedélzeti próbákat a géppel és rakétával. A munkálatok előrehaladtát jól mutatja az, hogy a Francia Haditengerészet két százada, a 11F és a 12F már dolgozik a majdani taktikai eljárások kidolgozásán. A tervek szerint a légierő Rafale gépei szintén bevethetik majd az Exocet hajó elleni rakétákat.

Március 20-án a USS GEORGE HW BUSH (CVN 77) fedélzetén hat nappali és hat éjszaki leszállás végrehajtásával kezdetét vette a V-22 Osprey repülőgép-hordozó fedélzetén történő üzemeltetésének próbája. Az Észak-Karolina partjainál végzett tesztek még folytatódnak májusban és júniusban is. A tengerészgyalogság MV-22-esének felbukkanása most még ritkaságszámban megy egy NIMITZ-osztályú hordozón, azonban lehetséges, hogy ez a jövőben mindennapossá fog válni. A billenőrotoros gép hordozófedélzeti problémáit már említettük, azonban most, a próbák elkezdésével ezek eddig még nem kerültek elő. A haditengerészet az 1980-as években még 380 Osprey megvásárlását emlegette, akkor még elsősorban kutató-mentő és tengeralattjáró-elhárító feladatkört szántak volna a gépeknek. Évekkel később ezt az elképzelést törölték, azonban a Grumman C-2 Greyhound szállítógépek legkésőbb 2026-ban történő kivonásával egy lehetséges felhasználási terület nyílhat meg a típus előtt.

Vasárnap 25 perccel a felszállás után lezuhant a Bangladesi Légierő 25. századának egyik Aero Vodochody L-39ZA Albatrosz sugárhajtású kiképzőgépe. A lakatlan területre zuhanó Albatroszból mind a két pilótának sikerült katapultálnia, azonban egyikük, a kiképzés alatt álló 22 éves hadnagy, a kórházba szállítás után elhunyt. Meg nem erősített hírek szerint a gép hajtóművében lépett fel meghibásodás.

NETARZENÁL GALÉRIA

INS CHAKRA (II).

A repülő szörny.

Kötelékek Peruból: 1., 2.

J-10-esek.

A VAQ-141 különleges festést viselő Boeing EA-18G Growler gépe.

Szovjet Szuhoj Szu-17UM3.

 

Szólj hozzá

de aero charles gaulle dassault greyhound albatros grumman osprey rafale vodochody mv 22 c 2 avaition am39 exocet l 39za