2012. okt 26.

2012.10.26

írta: Netarzenál
2012.10.26

A Stryker páncélozott harcjármű újabb változatát mutatta be a General Dynamics Land Systems. A Stryker+Tr leginkább abban különbözik elődjétől, hogy lánctalpas futóművel rendelkezik. Ez a változat még a koncepció jármű státusban tartózkodik, vele a GDLS a hadsereg közelgő, még szolgálatban lévő M113-as páncélozott szállító harcjárművek leváltását célzó versenyére készül. A lánctalpas változat több mint 60%-ban fog megegyezni a 8x8-as előddel, de kisebb talajnyomása lévén jóval mozgékonyabb lesz laza, vagy sáros talajon.

Irakban és Afganisztánban a gumikerekes járművek ilyen talajviszonyok közötti korlátozottságával a szövetséges csapatok is találkoztak, ezért a tervezők szerint továbbra is van igény a harckocsiknál könnyebb, lánctalpas lövészpáncélosokra. A fenékpáncél természetesen V kialakítású lesz, míg a Stryker+Tr meghajtását egy 700 lóerős motor fogja biztosítani.

A 101. Légiszállítású Hadosztály Afganisztánban lévő 24 AH-64D Block II-es harci helikoptere immáron két hónapja használja a GFAS (Ground Fire Acquisition System) rendszert rejtő konténereket.

Továbbá a típushoz kapcsolódó hír, hogy a Boeing bejelentése szerint havonta négy AH-64E változat készül el és kerül átadásra az amerikai hadsereg részére, ezek mellett az üzem kapacitása arra is elegendő, hogy további három exportra szánt forgószárnyas is átadásra kerülhessen. A US. Army részére eddig 25 AH-64E került átadásra, valamint Tajvan is átvehette az első ilyen változatú helikopterét. Az ázsiai országban a Longbow Apache név helyett a Sky Eagle-t használják.

Olaszországban még az év vége előtt eléri a korlátozottan hadra fogható minősítést az első SAMP/T légvédelmi rendszerrel felszerelt egység. A 4. Légvédelmi Ezred az MBDA repülőgépek és ballisztikus rakéták ellen is hatásos Aster 30-as rakétákat alkalmazó rendszerével 2013 végére válik teljesen bevethetővé. A Rómától majd 400 km-re északra található Mantuában diszlokáló alakulat jelenleg két üteggel rendelkezik, ezek egyenként 4-6 indítójárművet (egyenként nyolc rakétával), az Arabel radart (mely egyidejűleg akár 120 légi cél észlelésére is képes és ezek közül 50-et követ), a harcálláspontot, az áramellátást biztosító generátort és tartalék rakétákat szállító két teherautót foglalják magukba.

A komplexum összes elemét Iveco Astra 8x8-as terepjáró teherautókra telepítették. Következő év végére az MBDA átadási üteme még további három üteg felállítását fogja lehetővé tenni, ezekkel válik teljessé az ezred. A 120 km-es hatótávolságú rakétákat szállító járművek akár 10 km-re is eltávolodhatnak a radartól és a SAMP/T légvédelmi rendszer egyidejűleg 16 rakéta célravezetését teszi levetővé.

Két elképzelést is bemutatott a DCNS és az MBDA, ami a tengeralattjárók repülőgépekkel és helikopterekkel szembeni önvédelmét tenné lehetővé, ha megvalósulna. Az első a Mast önvédelmi rendszer, amit a tengeralattjáró tornyában helyeznének el és kialakításában periszkópra hasonlít. Kitolását követően azonban felső része a célpont felé fordítható és 3 Mistral infravörös önirányítású rakéta indítása válik lehetővé. A másik megoldás a torpedóvetőcsövön keresztül kerül indításra mint személyzet nélküli vízfelszín alatti jármű, azonban ez egy MICA rakétát hordoz a repülőeszközök elpusztítására.

NETARZENÁL GALÉRIA

Stryker+Tr: 1., 2.

Hawker Siddeley Harrier GR.3.

Orosz Fulcrum UB.

Westland Sea King HC4.

Lockheed F-117A Nighthawk.

Saab J29F Tunnan.

Szólj hozzá

30 SAMP/T MBDA Iveco AH-64E Stryker+Tr GDLS Aster Astra Mast Mistral MICA