2013. aug 22.

2013.08.22

írta: Netarzenál
2013.08.22

Szaúd-Arábia jelentős, 1300 darabos kazettás bombára szóló megrendelést kötött. Az intelligens résztöltetekkel ellátott, szélkompenzációval rendelkező CBU-105 kazettás bombák a páncélozott járművek ellen hatásos BLU-108/B résztöltetekkel lesznek felszerelve. A CBU-105 típusú kazettás bombát a Textron Systems cég fejlesztette ki a CBU-97 fürtös bomba egység (Senzor Fused Weapon – Érzékelővel Ellátott Fegyver) megalkotása során szerzett tapasztalatai alapján. A CBU-105 az ellenség páncélozott technikai eszközeinek, valamint légvédelmi objektumainak megsemmisítésére szolgál. Egy 420 kg-os tömegű CBU-105 bombatest tíz darab BLU-108/B irányított résztöltetet foglal magába, minden résztöltet négy darab kisméretű páncéltörő töltetett vet ki magából a bombatesttől történő eltávolodás után.

Ezek apró infravörös érzékelőkkel rendelkeznek és a töltetben lévő rakétahajtóművek a cél irányába kormányozzák a zuhanó tölteteket. A megfelelő magasságba érve felrobban a formázott harci rész. Ez képes a legtöbb harcjármű tetőpáncélzatának átütésére, és a bent tartózkodó személyzet, valamint berendezések harcképtelenné tételére. Ha az infravörös érzékelő nem talál célpontot, a résztöltet lezuhanva időzítője által robban fel, megsebezve az esetlegesen ott tartózkodó ellenséges katonákat. Ezekért a korszerű fegyverekért Rijád 640,8 millió dollárt fog fizetni.

Kezdetét veheti az 9M119 Refleks (AT-11 Sniper) lézeres félaktív irányítású, lövegcsőből indítható páncéltörő rakétán alapuló Invar páncéltörő rakéta gyártása Indiában. A Bharat Dynamics Limited-nél megvalósuló gyártás Új-Delhiben történő jóváhagyása még tavaly megvalósult. A 470 millió dolláros szerződést tegnap véglegesítették, a 15000 darab Invar várhatólag öt éven belül átadásra fog kerülni.

A USS WASP-on folyó fedélzeti tesztek második szakaszában kezd kikristályosodni a majdani gépállomány az F-35-ök 2015-ös rendszeresítését követően. Nagy változás nem fog mutatkozni abban a tekintetben, hogy az MV-22B-k, CH-53-ok, és AH-1Z Kobrák mellett megtalálható hat AV-8B Harrier II helyett, hat F-35B Lightning II-es lesz majd a fedélzeten. Azonban abban az esetben, ha elsődlegesen a légi csapásmérésre fektetnek nagyobb hangsúlyt a hadműveletek tervezői, akkor 16 F-35B is elhelyezhető a fedélzeten, hat, jelenleg még nem létező, légi utántöltésre átalakított változatú MV-22B Osprey billenőrotoros gép mellett. Ez utóbbiak nélkülözésével összesen 20 Lightning II-es lesz elhelyezhető egy partraszállást támogató helikopterhordozón.

Az összes Mk-15 Phalanx közelkörzeti légvédelmi rendszert szeretné modernizálni az amerikai haditengerészet. Erre két lépcsőben kerítenének sort. A továbbfejlesztésnek köszönhetően a jövőbeli fenyegetések ellen is hatásosak lesznek a légvédelmi gépágyúk. A legutóbbi, 1999-ben kezdődő korszerűsítés során a Block 1B PSuM szintre lettek továbbfejlesztve a Phalanx-ok egy része, ekkor egy képalkotó infravörös szenzorral egészítették ki a célzórendszert. Ezt a modernizálást tovább folytatnák az összes, még szolgálatban lévő gépágyún 2015-ig. A lőszerkészletben megjelenne a kifejezetten a hajók elleni rakéták és robotrepülőgépek ellen kifejlesztett Mk 244-es jelzésű lőszer.

Ez 48 százalékkal nehezebb wolfram maggal rendelkezik, az említett fegyverek erős páncéltörő orr-része ellen. Ez az átalakítás Phalanx-onként 4,5 millió dollárba fog kerülni. Az ez után következő Block 1B Baseline 2 már egy új radar beépítésével fog együtt járni. Ezzel megnövekszik a felderítési távolság és a két meghibásodás közötti üzemidő is. Tovább javul majd a felszíni célpontok elleni tevékenység hatásossága is, ezért gépágyúnként 931000 dollárt kell majd kifizetni, a várhatólag 2019-ben befejeződő munkálatok ellentételezéseként.

NETARZENÁL GALÉRIA

Üzemanyagot vételez a HMS ILLUSTRIOUS (R 06).

Iljusin Il-38.

English Electric Canberra TT.18: 1., 2.

Lockheed Martin F-16E Fighting Falcon.

British Aerospace Sea Harrier FRS.1.

NH90: 1., 2.

Szólj hozzá

Sniper Lightning F-35B Invar 9M119 Refleks AT-11 Phalanx CBU-105 CBU-97 BLU-108/B Mk-15