2021. máj 25.

Elkészült az első átépített H145-ös helikopter

írta: Netarzenál
Elkészült az első átépített H145-ös helikopter

Az Airbus Helicopters ma bejelentette, hogy elvégezte az első olyan H145-ös helikopter átépítését, mely eredetileg négylapátos főrotorral került legyártásra.

A módosítás során az új ötlapátos főrotor került felszerelésre a helikopterre. Eme forgószárnyas 2018-ban került le a gyártósorról. 2019 márciusában az Airbus Helicopters a Heli-Expo helikopter kiállításon mutatta be először ezt a változtatást, amelynek köszönhetően további 150 kilogrammal több hasznos teherrel emelkedhet fel a H145-ös, és a maximális felszálló tömege 3800 kilogrammra növekedhet. A gyártó szerint az új csapágy nélküli főrotor egyszerű felépítése csökkenti a karbantartási költségeket és tovább javítja a H145-ös megbízhatóságát.

(Fotó: Airbus Helicopters)

Továbbá a kisebb rotorátmérő miatt a H145 szűkebb helyeken is használható lesz, valamint a fedélzetén helyet foglalók számára repülés kényelmesebbé fog válni. Az Airbus Helicopters szerint a jövőben könnyedén végrehajtható lesz majd a főrotor cseréje. Ezt minden, a típus karbantartására jogosultságot szerzett cég és felhasználó elvégezheti majd. Ennek során a rotorrendszer cseréje mellett, szükség lesz a helikopter Helionix repüléstechnikai rendszerének frissítésére és egy új vízszintes stabilizátor felszerelésére is. Már megkapta az Airbus Helicopters a típusalkalmassági bizonyítványt az immáron 5 főrotorlapáttal rendelkező H145-ös helikopterére 2020. november végén. Az Amerikai Légügyi Hatóság, az FAA jóváhagyása majdnem fél évvel az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) típusbizonyítványát követően került bejelentésre.

Szólj hozzá

Airbus Helicopters H145