2021. máj 26.

Újra orosz bombázók Szíriában

írta: Netarzenál
Újra orosz bombázók Szíriában

Újra orosz bombázógépek települtek át a szíriai Latakia közelében található Hmeymim légibázisra, mely már 2015 szeptembere óta az orosz erők fő támaszpontjaként is szolgál a térségben.

A Szíria és Oroszország között, 2016. augusztus 26-án létrejött megállapodás értelmében Szíria térítésmentesen biztosítja az orosz fél számára az elmúlt években egyre csak fejlesztett légibázis használatát. A két futópályával rendelkező repülőtéren a legutóbb a bal oldalit meghosszabbították 300 méterrel, de a burkolat cseréjére is sort kerítettek, továbbá új fénytechnika és rádiórendszerek is telepítésre kerültek.

(Fotó: wane.com)

Moszkva szerint ezek után a repülőtér bármilyen méretű és súlyú orosz repülőgép fogadására és üzemeltetésre képessé vált. Május 24-én már három Tupoljev Tu-22M3 Backfire-C szuperszonikus közepes bombázó (oldalszámaik: piros 15, piros 28, valamint piros 50) át is települt a szíriai bázisra. Innen 25-én kedden a 126 tonnás legnagyobb felszállótömegű bombázók már repüléseket is végrehajtottak a Földközi-tenger felett, gyaníthatóan ismerkedő jelleggel. Mindezzel azt sugallva, hogy visszatértek azokhoz a bevetéstípusokhoz, amelyeket a szovjet bombázók a hidegháború éveiben gyakran repültek. Nyilvánvaló, hogy még egy maroknyi közepes hatótávolságú bombázó állomásoztatása Hmeymim-en Oroszország számára jelentős képességet biztosít a Földközi-tenger térségben.

(Fotó: timesofisrael.com)

Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint a Tu-22M3 bombázóik 2015 novembere és 2018 augusztusa között honi bázisaikról felszállva 369 harci bevetést teljesítettek Szíria felett. 2016 augusztusában egy rövid ideig az iráni Hamedan légibázisról is harci bevetésre indultak a Tu-22M3-ok. A szíriai bevetések során irányítatlan bombákat alkalmazva támadtak földi célpontokat a gépek. A fegyverterhelés a legtöbb esetben 6 tonna körül mozgott, de előfordult, hogy mindössze egy 3 tonnás bombával szálltak fel. A forróbb nyári hónapokban azonban a hasznos teher általában 5 tonna volt, vagy csak hat 500 kilogrammos bombára csökkent. Az oroszok eddig még nem nyilatkoztak arról, meddig lesznek bombázóik megtalálható a légibázison.

 

 

Szólj hozzá

Hmeymim Tupoljev Tu-22M3 Backfire-C