2021. jún 10.

Újabb korszerűsített tengeri járőrgépet kapott a Francia Haditengerészet

írta: Netarzenál
Újabb korszerűsített tengeri járőrgépet kapott a Francia Haditengerészet

A Francia Haditengerészet (Marine Nationale) megkapta az ötödik korszerűsített Atlantique 2 (ATL2) nagy hatótávolságú tengeri járőr repülőgépet.

Az első két Standard 6-os szintre korszerűsített Dassault Atlantique 2, vagy ATL2 tengeri járőrrepülőgépet még 2019-ben adták át. A Dassault Aviation, a Thales és a Naval Group által korszerűsített ötödik ATL2-t május 21-én szállították le a Francia Haditengerészet részére. A Lann-Bihoué haditengerészeti bázison átadott gép élettartama 2032-ig került meghosszabbításra. A francia haditengerészet által üzemeltetett 22 darab ATL2 gép közül tizennyolc kerül a Standard 6-os szintre korszerűsítésre, a 2013 végén aláírt szerződés értelmében.

Dassault Atlantique 2 (Dassault Aviation)

A Dassault Aviation által az 1980-as években legyártott Breguet Br.1150 Atlantique gépek így 2030 után is szolgálatban maradhatnak korszerűsített fedélzeti rendszereiknek köszönhetően. A gyártó már az 1990-es években kidolgozta az Atlantique 3 nevet kapó továbbfejlesztett modellt, de erre az akkori üzemeltető országok (Németország, Olaszország, Hollandia, Pakisztán) közül senki sem tartott igényt. A 18 Atlantique 2 tengeri járőrrepülőgépet érintő modernizáció során a legújabb Thales Search Master AESA antennával ellátott fedélzeti rádiólokátort (ez a Dassault Rafale számára kifejlesztett RBE2 rádiólokátor leszármazottja) szerelnek be, de új rendszert telepítettek a tengeralattjárók felderítésére használt hidroakusztikus bójákból származó jelek feldolgozására és elemzésére, valamint lecserélik a navigációs berendezést is. Ez a Thales által gyártott navigációs rendszer egy Dassault által tervezett navigációs konzollal válik teljessé.

Breguet Br.1150 Atlantique német színekben (Wikipedia)

Továbbá a Wescam MX-20-es szenzortorony is felszerelésre került a Breguet Atlantique 2-ekre. További konzolok is megjelentek a beltérben, amelyeket a SIAé fejlesztett ki. A gyártó szerint Search Master AESA antennával ellátott fedélzeti rádiólokátor viharos időben akár 320 kilométeres távolságból is képes detektálni a tengeri tárgyakat. A Dassault összesen hét példányon hajtja majd végre ezeket a fejlesztéseket 2023-ig, míg a többi 11-et a haditengerészet SIAé karbantartó egysége fogja átalakítani. Az utolsó gép 2024-ben kerül majd átadásra. Franciaország az Albatros programja keretében hét módosított Dassault Falcon 2000LXS üzleti repülőgépet is megvásárol, Falcon 2000 MRA tengeri megfigyelő repülőgépként. Ezek szállítása 2023-ban kezdődik.

Szólj hozzá

Franciaország Dassault Aviation ATL2 Naval Group Atlantique 2 Thales